Zagrebačka burza nema snage pratiti rast svjetskih burzi

05.03.2014. 12:36 / Izvor: Business.hr
Zagrebačka burza nema snage pratiti rast svjetskih burzi

Inozemna tržišta jučer su se oporavila sa smirivanjem napetosti oko Ukrajine. No, očekuje se oprezno trgovanje. I dalje će se pratiti situacija u Ukrajini, a nove smjernice investitori čekaju i od objave makroekonomskih pokazatelja.

Crobex indeksi Zagrebačke burze i danas bi mogli stagnirati, uz slab promet, jer nema poticajnih poslovnih vijesti, a tržište nema snage reagirati niti na pozitivna kretanja na svjetskim burzama.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,11 posto, na 1.773 boda, novu najnižu razinu u ovoj godini, dok je Crobex10 skliznuo 0,28 posto, na 993 boda.

Redovni promet iznosio je 8,9 milijuna kuna, otprilike isto kao i dan ranije.

Neočekivan rast industrijske proizvodnje u siječnju od 2,2 posto na godišnjoj razini nije pomogao dionicama industrijskih kompanija, tako da je specijalizirani indeks Crobexindustrija jučer pao 0,81 posto.

I svi ostali sektorski indeksi završili su dan u crvenom, izuzev Crobexturista, koji je ojačao 1,17 posto.

Znatniji gubitak među likvidnijim izdanjima pretrpjela je dionica Petrokemija, s padom cijene za 4,16 posto, na 100 kuna.

Dionica Ine i dalje je pod pritiskom prodaje, oslabivši jučer 1,4 posto, na 3.520 kuna, uz svega 10.560 kuna prometa.

Od dobitnica ističe se dionica Diokija, sa skokom cijene za 35 posto, na 4,5 kuna, uz 423.000 kuna prometa. Vjerovnici su jučer na sudskom ročištu prihvatili stečajni plan za tu tvrtku.

Najveći promet jučer je ostvaren dionicom HT-a, 2,77 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,09 posto, na 169,10 kuna.

"Snažan jučerašnji rast inozemnih tržišta nije ostavio traga na Zagrebačku burzu. Crobexi su stagnirali uz negativni predznak i slabi promet", kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

I danas se, smatra, može očekivati nastavak sličnog trgovanja, jer jednostavno nema poticajnih poslovnih vijesti, a tržište nema snage reagirati niti na pozitivna kretanja na svjetskim burzama.

A zahvaljujući smirivanju napetosti u Ukrajini, na Wall Streetu su u utorak cijene dionica nadoknadile sve gubitke od prethodnoga dana, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Dow Jones skočio je 1,41 posto, na 16.395 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,53 posto, na 1.873 boda.

I na azijskim su burzama cijene dionica zbog toga jutros porasle, no trgovalo se oprezno jer napetosti u Ukrajini i dalje traju.

"Inozemna tržišta jučer su se oporavila sa smirivanjem napetosti oko Ukrajine. No, očekuje se oprezno trgovanje. I dalje će se pratiti situacija u Ukrajini, a nove smjernice investitori čekaju i od objave makroekonomskih pokazatelja, prije svega PMI indeksa uslužnih djelatnosti u eurozoni", zaključuje Rinkovec.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital