Pravilnik o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za banke i druge fin. organizacije

06.09.2022. 14:00 / Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske
Kontni okvir

Ovim pravilnikom propisuju se Kontni okvir i sadržina računa u Kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije.

Službeni glasnik Republike Srpske, broj 86, 06.09.2022.

 

Na osnovu člana 16. stav 2. Zakona o računovodstvu i reviziji Republike Srpske (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 94/15 i 78/20) i člana 76. stav 2. Zakona o republičkoj upravi (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 115/18, 111/21, 15/22 i 56/22), ministar finansija d o n o s i

 

PRAVILNIK

O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA BANKE I DRUGE FINANSIJSKE ORGANIZACIJE

 

POGLAVLJE I. OSNOVNE ODREDBE Član 1.

(1) Ovim pravilnikom propisuju se Kontni okvir i sadržina računa u Kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije (u daljem tekstu: Kontni okvir).

(2) Pod drugim finansijskim organizacijama, u smislu ovog pravilnika, podrazumijevaju se mikrokreditne organizacije, lizing društva, društva za faktoring, štedno-kreditne organizacije i druge finansijske organizacije za koje drugim propisima nije utvrđena primjena posebnog kontnog okvira.

Član 2.

(1) Stanje i promjene na sredstvima, izvorima sredstava, prihodima i rashodima, kao i utvrđivanje rezultata poslovanja evidentiraju se na osnovnim, trocifrenim računima koji čine Kontni okvir, u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima (u daljem tekstu: MRS) i Međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja (u daljem tekstu: MSFI).

(2) Propisani trocifreni računi raščlanjuju se na analitičke račune na način koji je u skladu sa ovim pravilnikom i aktom banke ili druge finansijske organizacije.

(3) Banke i druge finansijske organizacije ne mogu da uvode i koriste druge trocifrene račune osim računa propisanih ovim pravilnikom.

(4) Kontni okvir iz člana 1. ovog pravilnika nalazi se u Prilogu 1. ovog pravilnika i čini njegov sastavni dio.

Član 3.

(1) Banke i druge finansijske organizacije dužne su da kroz strukturu analitičkih računa osiguraju da se za račune plasmana, potraživanja i obaveza na četvrtoj cifri tih računa iskaže ročna struktura prema ugovorenim rokovima dospijeća, a na petoj cifri sektorska struktura u skladu sa općom sektorskom klasifikacijom iz stava 3. ovog člana.

(2) Banke i druge finansijske organizacije dužne su iskazati ročnu strukturu najmanje na sljedeći način:

1) po viđenju ili bez definiranog roka dospijeća,

2) kratkoročni - do jedne godine,

3) dugoročni.

(3) Opća sektorska klasifikacija glasi

1) 0 - Banke,

2) 1 - Institucije javnog sektora,

3) 2 - Javna privredna društva,

4) 3 - Privatna privredna društva,

5) 4 - Preduzetnici,

6) 5 - Stanovništvo,

7) 6 - Nebankarske finansijske organizacije,

8) 7 - Neprofitne organizacije,

9) 8 - Strana lica i

10) 9 - Ostale organizacije.

POGLAVLJE II.

SADRŽINA GRUPA RAČUNA I POJEDINIH RAČUNA

1. Klasa 0: Gotovina, gotovinski ekvivalenti, zlato i potraživanja iz operativnog poslovanja

Član 4.

(1) Na računima grupe 00 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti u domaćoj valuti, iskazuju se novčana sredstva na računima kod ovlašćene organizacije za platni promet, gotovina u blagajni, gotovinski ekvivalenti i ostala novčana sredstva u domaćoj valuti. Gotovina i gotovinski ekvivalenti procjenjuju se po nominalnoj, odnosno fer vrijednosti, u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

(2) Na računu 000 - Račun kod ovlašćene organizacije za platni promet u domaćoj valuti, iskazuju se novčana sredstva na računima kod poslovnih banaka, kao i promet preko tih računa. Potražni saldo na računima (posljednjeg dana u mjesecu i na datum izvještajnog perioda) iskazuje se na računu 405 - Ostali depoziti. Iznosi koji se ne mogu evidentirati

na odgovarajućim računima evidentiraju se na računu 035 - Prolazni i privremeni računi u domaćoj valuti.

(3) Na računu 001 - Gotovina u blagajni u domaćoj valuti, iskazuju se gotovina u blagajni i gotovinski promet koji se vrši preko blagajne, gotovina u trezoru, gotovina na putu i sl.

(4) Na računu 002 - Gotovinski ekvivalenti u domaćoj valuti, iskazuju se gotovinski ekvivalenti kojima se može raspolagati bez ograničenja.

(5) Na računu 003 - Ostala novčana sredstva u domaćoj valuti, iskazuju se gotovina i gotovinski ekvivalenti koji nisu obuhvaćeni navedenim računima ove grupe, a kojima se može raspolagati bez ograničenja (npr. izdvojena sredstva na namjenskim računima i drugo).

(6) Na računu 004 - Račun poravnanja kod Centralne banke, iskazuju se poravnanja sredstava unutrašnjeg platnog prometa kod Centralne banke.

(7) Na računu 009 - Ispravka vrijednosti gotovine i gotovinskih ekvivalenata u domaćoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9.

Član 5.

(1) Na računima grupe 01 - Dati depoziti u domaćoj valuti, iskazuju se depoziti u domaćoj valuti kod Centralne banke i kod drugih banaka, vrednovani u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima. Ovi računi uključuju i depozite po repo transakcijama u domaćoj valuti, na osnovu repo ugovora o kupovini hartija od vrijednosti sa ugovorenom obavezom njihovog reotkupa, a koji se evidentiraju na odgovarajućem računu unutar grupe 01, u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

(2) Na računu 010 - Račun rezervi kod Centralne banke u domaćoj valuti, iskazuju se novčana sredstva izdvojena na posebnim računima kod Centralne banke koja uključuju oba- veznu rezervu i višak iznad obavezne rezerve. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, razdvajajući sredstva obavezne rezerve i viška iznad obavezne rezerve.

(3) Na računu 011 - Blokirana sredstva na računu kod Centralne banke, iskazuje se dio sredstava na računu rezervi koja su blokirana po nalogu suda.

(4) Na računu 012 - Dati depoziti po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti, iskazuju se depoziti u domaćoj valuti kod drugih banaka vrednovani i naknadno mjereni po amortiziranoj vrijednosti, u skladu sa MSFI 9.

(5) Na računu 013 - Dati depoziti po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se depoziti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika kod drugih banaka vrednovani i naknadno mjereni po amortiziranoj vrijednosti, u skladu sa MSFI 9.

(6) Na računu 014 - Dati depoziti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti, iskazuju se depoziti u domaćoj valuti kod drugih banaka vrednovani i naknadno mjereni po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, u skladu sa MSFI 9.

(7) Na računu 015 - Dati depoziti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se depoziti u domaćoj valuti sa ugo- vorenom zaštitom od rizika kod drugih banaka vrednovani i naknadno mjereni po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, u skladu sa MSFI 9.

(8) Na računu 016 - Dati depoziti po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti, iskazuju se depoziti u domaćoj valuti kod drugih banaka vrednovani i naknadno mjereni po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha, u skladu sa MSFI 9, tj. depoziti koji ne ispunjavaju kriterije MSFI 9 da bi bili mjereni po amortiziranoj vrijednosti ili po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat.

(9) Na računu 017 - Dati depoziti po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se depoziti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika kod drugih banaka vrednovani i naknadno mjereni po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha, u skladu sa MSFI 9, tj. depoziti koji ne ispunjavaju kriterije MSFI 9 da bi bili mjereni po amortiziranoj vrijednosti ili po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat.

(10) Na računu 018 - Efekti modifikacije datih depozita po amortiziranoj vrijednosti, iskazuju se gubici ili dobici proistekli iz modifikacije depozita po amortiziranoj vrijednosti.

(11) Na računu 019 - Ispravka vrijednosti datih depozita, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, razdvajajući depozite po amortiziranoj vrijednosti i depozite po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, te depozite u domaćoj valuti i depozite u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika.

Član 6.

(1) Na računima grupe 02 - Potraživanja za kamatu, naknadu, dividendu i druga potraživanja u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja za obračunatu kamatu i naknadu, potraživanja po osnovu dividende i druga potraživanja u domaćoj valuti. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, razdvajajući posebno kamatu i naknadu po osnovu kredita, depozita i ostalih plasmana.

(2) Na računu 020 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depozitima i ostalim plasmanima po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja po osnovu obračunate kamate i naknade po plasmanima koji se vrednuju po amortiziranoj vrijednosti (u skladu sa MSFI 9) u domaćoj valuti, koje se odnose na tekući obračunski period, a dospijevaju za naplatu u tekućem ili narednom mjesecu.

(3) Na računu 021 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depozitima i ostalim plasmanima po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se potraživanja po osnovu obračunate kamate i naknade po plasmanima koji se vrednuju po amortiziranoj vrijednosti (u skladu sa MSFI 9) u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, koje se odnose na tekući obračunski period, a dospijevaju za naplatu u tekućem ili na- rednom mjesecu.

(4) Na računu 022 - Potraživanja za ostale naknade u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja po obračunatim ostalim naknadama u domaćoj valuti, koje se odnose na tekući obračunski period, a dospijevaju za naplatu u tekućem ili narednom mjesecu.

(5) Na računu 023 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depozitima i ostalim plasmanima po fer vrijedno- sti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja po osnovu obračunate kamate i naknade po plasmanima koji se vrednuju po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat (u skladu sa MSFI 9) u domaćoj valuti, koje se odnose na tekući obračunski period, a dospijevaju za naplatu u tekućem ili narednom mjesecu.

(6) Na računu 024 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depozitima i ostalim plasmanima po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti sa ugovore- nom zaštitom od rizika, iskazuju se potraživanja po osnovu obračunate kamate i naknade po plasmanima koji se vrednuju po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat (u skladu sa MSFI 9) u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, koje se odnose na tekući obračunski period, a dospijevaju za naplatu u tekućem ili narednom mjesecu.

(7) Na računu 025 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depozitima i ostalim plasmanima po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja po osnovu obračunate kamate i naknade po plasmanima koji se vrednuju po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha (u skladu sa MSFI 9) u domaćoj valuti, koje se odnose na tekući obračunski period, a dospijevaju za naplatu u tekućem ili narednom mjesecu.

(8) Na računu 026 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depozitima i ostalim plasmanima po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se potraživanja po osnovu obračunate kamate i naknade po plasmanima koji se vrednuju po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha (u skladu sa MSFI 9) u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, koje se odnose na tekući obračunski period, a dospijevaju za naplatu u tekućem ili narednom mjesecu.

(9) Na računu 027 - Potraživanja za dividendu, iskazuju se potraživanja za dividendu kada banka ili druga finansijska organizacija ima pravo na dividendu objelodanjenu od strane subjekta u zemlji koji isplaćuje dividendu. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, razdvajajući potraživanja za dividendu od povezanih lica - ovisnih i pridruženih društava i zajedničkih poduhvata, od finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat i od finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha.

(10) Na računu 028 - Druga potraživanja, iskazuju se druga potraživanja koja se ne evidentiraju na prethodno navedenim računima grupe 02, a po osnovu kojih se utvrđuju prihodi.

(11) Na računu 029 - Ispravka vrijednosti potraživanja za kamatu, naknadu i dividendu i drugih potraživanja, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvre- đenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

Član 7.

(1) Na računima grupe 03 - Ostala potraživanja u doma- ćoj valuti, iskazuju se potraživanja od zaposlenih, potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa, po osnovu datih avansa, za više plaćen porez na dobit, ostala potraživa- nja iz operativnog poslovanja, prolazni i privremeni računi, potraživanja po osnovu prodaje, potraživanja u obračunu i potraživanja po datim sredstvima po poslovima u ime i za račun banke i druge finansijske organizacije.

(2) Na računu 030 - Potraživanja od zaposlenih u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja od zaposlenih po osnovu akontacija za službena putovanja, po osnovu naknada šteta koje su zaposleni pričinili banci, po osnovu manjkova koji se nadoknađuju od zaposlenih, kao i druga slična potraživanja.

(3) Na računu 031 - Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja za više plaćene poreze, doprinose i druge dažbine utvrđene na datum izvještajnog perioda na računima 452 - Obaveze za poreze na plaće i naknade plaća i 453 - Obaveze za doprinose na plaće i naknade plaća.

(4) Na računu 032 - Potraživanja po osnovu datih avansa u domaćoj valuti, iskazuju se avansi dobavljačima, dati de- poziti i kaucije, kao i druga slična potraživanja.

(5) Na računu 033 - Potraživanja za više plaćen porez na dobit u domaćoj valuti, iskazuje se više plaćeni porez u odnosu na poreznu obavezu utvrđenu za obračunski period. Na kraju izvještajnog perioda stanje na ovom računu uma- njuje se za iznos obaveze za tekući izvještajni period (475 - Obaveze za porez na dobit) ukoliko je iznos obaveze manji od stanja više plaćenog poreza na kraju izvještajnog perioda.

(6) Na računu 034 - Ostala potraživanja iz operativnog poslovanja u domaćoj valuti, iskazuju se ostala potraživanja iz operativnog poslovanja za koja nije predviđen poseban ra- čun u ovoj grupi računa.

(7) Na računu 035 - Prolazni i privremeni računi u domaćoj valuti, iskazuju se iznosi koji se u trenutku knjiženja izvoda sa računa nisu mogli evidentirati na odgovarajućim računima.

(8) Na računu 036 - Potraživanja u obračunu u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja u obračunu.

(9) Na računu 037 - Potraživanja po osnovu prodaje u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja od kupaca po osnovu prodaje.

(10) Na računu 038 - Potraživanja po datim sredstvima u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja po sredstvima datim pravnim licima za obavljanje određenih poslova iz operativ- nog poslovanja u ime i za račun banke i druge finansijske organizacije.

(11) Na računu 039 - Ispravka vrijednosti ostalih potraživanja u domaćoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

Član 8.

(1) Na računima grupe 05 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti u stranoj valuti, iskazuju se devizni računi, gotovina u blagajni, gotovinski ekvivalenti i ostala novčana sredstva u stranoj valuti. Gotovina i gotovinski ekvivalenti procjenjuju se po nominalnoj, odnosno fer vrijednosti, u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

(2) Na računu 050 - Devizni računi, iskazuju se novčana sredstva na redovnim i posebnim deviznim računima u inozemstvu i u domaćim bankama, kao i promet preko tih računa. Sredstva iskazana na ovim računima moraju biti jednaka stanju na deviznim računima kod inozemnih i domaćih banaka (prema izvodu banke, konfirmaciji salda banke ili drugom sličnom dokumentu). Potražni saldo na deviznom računu kod inozemne, odnosno domaće banke (posljednjeg dana u mjesecu i na datum izvještajnog perioda), iskazuje se na računu 505 - Ostali depoziti u stranoj valuti. Iznosi koji se ne mogu evidentirati na odgovarajućim računima evidentira- ju se na računu 559 - Prolazni i privremeni računi u stranoj valuti.

(3) Na računu 051 - Gotovina u blagajni u stranoj valuti, iskazuje se efektivni strani novac u blagajni i promet koji se vrši preko blagajne, efektivni strani novac u trezoru, efektivni strani novac na putu i sl.

(4) Na računu 052 - Gotovinski ekvivalenti u stranoj valuti, iskazuju se gotovinski ekvivalenti u stranoj valuti koji- ma se može raspolagati bez ograničenja.

(5) Na računu 053 - Ostala novčana sredstva u stranoj valuti, iskazuju se gotovina i gotovinski ekvivalenti u stranoj valuti koji nisu obuhvaćeni navedenim računima ove grupe, a kojima se može raspolagati bez ograničenja (npr. izdvojena sredstva na namjenskim računima i dr.).

(6) Na računu 059 - Ispravka vrijednosti gotovine i gotovinskih ekvivalenata u stranoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9.

Član 9.

(1) Na računima grupe 06 - Dati depoziti u stranoj valuti, iskazuju se depoziti u stranoj valuti kod Centralne banke i kod drugih banaka, vrednovani u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima. Ovi računi uključuju i depozite po repo transakcijama u stranoj valuti, koji se evidentiraju na odgovarajućem računu unutar grupe 06, u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

(2) Na računu 060 - Račun rezervi kod Centralne banke u stranoj valuti, iskazuju se sredstva izdvojena na posebnim ra- čunima kod Centralne banke, koja uključuju obaveznu rezer- vu i višak iznad obavezne rezerve. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni

račun, razdvajajući sredstva obavezne rezerve i viška iznad obavezne rezerve.

(3) Na računu 061 - Račun za obavljanje kliringa međunarodnih plaćanja kod Centralne banke u stranoj valuti, iskazuju se sredstva na računu za obavljanje kliringa među- narodnih plaćanja.

(4) Na računu 062 - Dati depoziti po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se depoziti kod drugih banaka vrednovani i naknadno mjereni po amortiziranoj vrijednosti, u skladu sa MSFI 9.

(5) Na računu 064 - Dati depoziti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti, iskazuju se depoziti u stranoj valuti kod drugih banaka vrednovani i naknadno mjereni po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, u skladu sa MSFI 9.

(6) Na računu 066 - Dati depoziti po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti, iskazuju se depoziti kod drugih banaka vrednovani i naknadno mjereni po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha, u skladu sa MSFI 9, tj. depoziti koji ne ispunjavaju kriterije MSFI 9 da bi bili mjereni po amorti- ziranoj vrijednosti ili po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat.

(7) Na računu 068 - Efekti modifikacije datih depozita po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se gubici ili dobici proistekli iz modifikacije depozita po amortiziranoj vrijednosti.

(8) Na računu 069 - Ispravka vrijednosti datih depozita u stranoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, razdvajajući depozite po amortiziranoj vrijednosti i depozite po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat.

Član 10.

(1) Na računima grupe 07 - Zlato i ostali plemeniti metali, iskazuje se vrijednost zlata i ostalih plemenitih metala.

(2) Na računu 070 - Zlato, iskazuje se vrijednost zlata.

(3) Na računu 071 - Ostali plemeniti metali, iskazuje se vrijednost ostalih plemenitih metala.

Član 11.

(1) Na računima grupe 08 - Potraživanja za kamatu, nak- nadu, dividendu i druga potraživanja u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja za obračunatu kamatu i naknadu, potra- živanja po osnovu dividende i druga potraživanja. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, razdvajajući posebno kamatu i nak- nadu po osnovu kredita, depozita i ostalih plasmana.

(2) Na računu 080 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depozitima i ostalim plasmanima po amortizira- noj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja po osnovu obračunate kamate i naknade po plasmanima koji se vrednuju po amortiziranoj vrijednosti (u skladu sa MSFI 9) u stranoj valuti, koje se odnose na tekući obračunski period, a dospijevaju za naplatu u tekućem ili narednom mjesecu.

(3) Na računu 082 - Potraživanja za ostale naknade u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja po obračunatim osta- lim naknadama, koje se odnose na tekući obračunski period, a dospijevaju za naplatu u tekućem ili narednom mjesecu.

(4) Na računu 083 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depozitima i ostalim plasmanima po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja po osnovu obračunate kamate i naknade po plasmanima koji se vrednuju po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat (u skladu sa MSFI 9), koje se odnose na te- kući obračunski period, a dospijevaju za naplatu u tekućem ili narednom mjesecu.

(5) Na računu 085 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depozitima i ostalim plasmanima po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja po osnovu obračunate kamate i naknade po plasmanima koji se vrednuju po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha (u skladu sa MSFI 9), koje se odnose na tekući obračunski period, a dospijevaju za naplatu u tekućem ili narednom mj secu.

(6) Na računu 087 - Potraživanja za dividendu u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja za dividendu kada banka ili druga finansijska organizacija ima pravo na dividendu obje- lodanjenu od strane subjekta u inozemstvu koji isplaćuje dividendu. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, razdvajajući potraživanja za dividendu od povezanih lica - ovisnih i pridruženih društava i zajedničkih poduhvata, od finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat i od finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha.

(7) Na računu 088 - Druga potraživanja u stranoj valuti, iskazuju se druga potraživanja koja se ne evidentiraju na prethodno navedenim računima grupe 08, a po osnovu kojih se utvrđuju prihodi.

(8) Na računu 089 - Ispravka vrijednosti potraživanja za kamatu, naknadu, dividendu i drugih potraživanja u stranoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubi- taka, u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

Član 12.

(1) Na računima grupe 09 - Ostala potraživanja u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja od zaposlenih, potraživanja po osnovu datih avansa, ostala potraživanja iz operativnog poslovanja, prolazni i privremeni računi, potraživanja po osnovu prodaje, potraživanja u obračunu i potraživanja po datim sredstvima po poslovima u ime i za račun banke i druge finansijske organizacije, u stranoj valuti.

(2) Na računu 090 - Potraživanja od zaposlenih u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja od zaposlenih u stranoj valuti po osnovu akontacija za službena putovanja, kao i po drugim osnovama.

(3) Na računu 092 - Potraživanja po osnovu datih avansa u stranoj valuti, iskazuju se avansi dati dobavljačima, dati depoziti i kaucije i druga slična potraživanja.

(4) Na računu 094 - Ostala potraživanja iz operativnog poslovanja u stranoj valuti, iskazuju se ostala potraživanja iz operativnog poslovanja za koja nije predviđen poseban račun u ovoj grupi računa.

(5) Na računu 095 - Prolazni i privremeni računi u stranoj valuti, iskazuju se iznosi koji se u trenutku knjiženja izvoda sa deviznog računa nisu mogli evidentirati na odgovarajućim računima.

(6) Na računu 096 - Potraživanja u obračunu u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja u obračunu.

(7) Na računu 097 - Potraživanja po osnovu prodaje u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja od kupaca po osnovu prodaje.

(8) Na računu 098 - Potraživanja po datim sredstvima u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja po sredstvima datim pravnim licima za obavljanje određenih poslova iz operativ- nog poslovanja u ime i za račun banke i druge finansijske organizacije.

(9) Na računu 099 - Ispravka vrijednosti ostalih potraži- vanja u stranoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

2. Klasa 1: Plasmani u domaćoj valuti

Član 13.

(1) Na računima grupe 10 - Dati krediti po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti, iskazuju se krediti koji se vred- nuju i mjere po amortiziranoj vrijednosti (u skladu sa MSFI

9), i to: krediti po transakcionim računima, krediti koji se odobravaju i dospijevaju u roku od jednog dana (overnight krediti), potrošački krediti, krediti za obrtna sredstva, investicioni krediti, stambeni krediti, ostali krediti, kao i razgraničene naknade obrade kredita koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope.

(2) Na računu 100 - Krediti po transakcionim računima u domaćoj valuti, iskazuju se krediti dati fizičkim i pravnim licima, odobreni po njihovim transakcionim računima.

(3) Na računu 101 - Krediti koji se odobravaju i dospijevaju u roku od jednog dana (overnight krediti) u domaćoj valuti, iskazuju se krediti koji se odobravaju i dospijevaju u roku od jednog dana.

(4) Na računu 102 - Potrošački krediti u domaćoj valuti, iskazuju se potrošački krediti, odnosno krediti odobreni sta- novništvu radi povećanja njegove potrošačke moći.

(5) Na računu 103 - Krediti za obrtna sredstva u domaćoj valuti, iskazuju se krediti za obrtna sredstva, odnosno krediti odobreni radi nadoknade nedostatka obrtnih sredstava kod pravnog lica.

(6) Na računu 104 - Razgraničene naknade obrade kredita koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope u domaćoj valuti, iskazuju se iznosi unaprijed naplaćenih naknada za obradu odobrenih kredita, a koji se uključuju u izračun efektivne kamatne stope.

(7) Na računu 105 - Investicioni krediti u domaćoj valuti, iskazuju se investicioni krediti, odnosno krediti odobreni za nabavku osnovnih sredstava i trajnih obrtnih sredstava.

(8) Na računu 106 - Stambeni krediti u domaćoj valuti, iskazuju se stambeni krediti, odnosno krediti odobreni radi rješavanja stambenih pitanja.

(9) Na računu 107 - Ostali krediti u domaćoj valuti, iskazuju se ostali krediti, odnosno krediti koji nisu pomenuti u okviru naprijed navedenih vrsta kredita.

(10) Na računu 108 - Efekti modifikacije datih kredita po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti, iskazuju se gubici ili dobici proistekli iz modifikacije datih kredita po amortiziranoj vrijednosti, u skladu sa MSFI 9.

(11) Na računu 109 - Ispravka vrijednosti datih kredita u domaćoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9.

Član 14.

(1) Na računima grupe 11 - Dati krediti po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se krediti sa ugovorenom zaštitom od rizika (valutna klauzula i sl.) koji se vrednuju i mjere po amortizi- ranoj vrijednosti (u skladu sa MSFI 9), i to: krediti po transakcionim računima, krediti koji se odobravaju i dospijevaju u roku od jednog dana (overnight krediti), potrošački krediti, krediti za obrtna sredstva, investicioni krediti, stambeni krediti, ostali krediti, kao i razgraničene naknade obrade kredita koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope.

(2) Na računu 110 - Krediti po transakcionim računima u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se krediti sa ugovorenom zaštitom od rizika dati fizičkim i pravnim licima, odobreni po njihovim transakcionim računima.

(3) Na računu 111 - Krediti koji se odobravaju i dospijevaju u roku od jednog dana (overnight krediti) u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se krediti sa ugovorenom zaštitom od rizika koji se odobravaju i do- spijevaju u roku od jednog dana.

(4) Na računu 112 - Potrošački krediti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se potrošački krediti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, odnosno krediti odobreni stanovništvu radi povećanja njihove potrošačke moći.

(5) Na računu 113 - Krediti za obrtna sredstva u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se krediti sa ugovorenom zaštitom od rizika za obrtna sredstva, odnosno krediti odobreni radi nadoknade nedostatka obrtnih sredstava kod pravnog lica.

(6) Na računu 114 - Razgraničene naknade obrade kredita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope, iskazuju se iznosi unaprijed naplaćenih naknada za obradu odobrenih kredita sa ugovorenom zaštitom od rizika, a koji se uključuju u izra- čun efektivne kamatne stope.

(7) Na računu 115 - Investicioni krediti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se investicioni krediti sa ugovorenom zaštitom od rizika, odnosno krediti odobreni za nabavku osnovnih sredstava i trajnih obrtnih sredstava.

(8) Na računu 116 - Stambeni krediti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se stambeni krediti sa ugovorenom zaštitom od rizika, odnosno krediti odobreni radi rješavanja stambenih pitanja.

(9) Na računu 117 - Ostali krediti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se ostali krediti sa ugovorenom zaštitom od rizika, odnosno krediti koji nisu pomenuti u okviru naprijed navedenih vrsta kredita.

(10) Na računu 118 - Efekti modifikacije datih kredita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika po amor- tiziranoj vrijednosti, iskazuju se gubici ili dobici proistekli iz modifikacije datih kredita po amortiziranoj vrijednosti sa ugovorenom zaštitom od rizika, u skladu sa MSFI 9.

(11) Na računu 119 - Ispravka vrijednosti datih kredita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9.

Član 15.

(1) Na računima grupe 12 - Ostali finansijski instrumenti u domaćoj valuti, iskazuju se ostali finansijski instrumenti - ulaganja u hartije od vrijednosti (vlasničke i dužničke instrumente), razvrstana po poslovnim modelima banaka, u skladu sa MSFI 9.

(2) Na računu 120 - Dužnički instrumenti po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti, iskazuju se ula- ganja u hartije od vrijednosti koje ne ispunjavaju kriterije MSFI 9 da bi bili mjereni po amortiziranoj vrijednosti ili po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat.

(3) Na računu 121 - Kamata po osnovu dužničkih instrumenata po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja za kamatu od dužničkih instrumenata mjerenih po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha.

(4) Na računu 122 - Dužnički instrumenti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti, iskazuju se ulaganja u hartije od vrijednosti (obveznice i sl.) klasificirane u poslovni model banaka i drugih finansijskih organizacija po kojem se ovi finansijski instrumenti drže i radi naplate glavnice i kamate, proisteklih iz tih dužničkih instrumenata, kao i radi njihove moguće prodaje.

(5) Na računu 123 - Kamata po osnovu dužničkih instrumenata po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja za kamatu od dužničkih instrumenata mjerenih po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat.

(6) Na računu 124 - Dužnički instrumenti po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti, iskazuju se ulaganja u hartije od vrijednosti (obveznice i sl.) klasificirane u poslovni model banaka i drugih finansijskih organizacija po kojem se

ovi finansijski instrumenti drže isključivo radi naplate glavnice i kamate.

(7) Na računu 125 - Kamata po osnovu dužničkih instrumenata po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja za kamatu od dužničkih instrumenata mjerenih po amortiziranoj vrijednosti.

(8) Na računu 126 - Vlasnički instrumenti po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti, iskazuju se ula- ganja u akcije i/ili vlasničke udjele drugih pravnih lica koja su namijenjena za trgovanje ili za koja je izabrano da se ne mjere po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, u skladu sa MSFI 9.

(9) Na računu 127 - Vlasnički instrumenti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti, iskazuju se ulaganja u vlasničke instrumente koji nisu namijenjeni za trgovanje (akcije i vlasnički udjeli), koji- ma se generalno stiče ispod 20% vlasništva, te se time ne ostvaruje značajan uticaj na subjekat čije su akcije, odnosno vlasnički udjeli stečeni, a za koje je pri početnom priznavanju izabrana opcija mjerenja po fer vrijednosti sa naknadnim promjenama priznatim kroz ostali ukupni rezultat, u skladu sa MSFI 9.

(10) Na računu 128 - Efekti modifikacije dužničkih instrumenata po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti, iskazuju se gubici ili dobici proistekli iz modifikacije dužničkih instrumenata po amortiziranoj vrijednosti, u skladu sa MSFI 9.

(11) Na računu 129 - Ispravka vrijednosti ostalih finan- sijskih instrumenata u domaćoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9, razdvajajući finansijske instrumente po amortiziranoj vrijednosti i finansijske instrumente po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat.

Član 16.

(1) Na računima grupe 13 - Ostali finansijski instrumenti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se ostali finansijski instrumenti sa ugovorenom zaštitom od rizika (devizna klauzula i sl.) - ulaganja u hartije od vrijednosti (vlasničke i dužničke instrumente) razvrstane po poslovnim modelima banaka, u skladu sa MSFI 9.

(2) Na računu 130 - Dužnički instrumenti po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se ulaganja, sa ugovorenom zaštitom od rizika, u dužničke instrumente koji ne ispunjavaju kriterije MSFI 9 da bi bili mjereni po amortiziranoj vrijednosti ili po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat.

(3) Na računu 131 - Kamata po osnovu dužničkih instrumenata po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se potraživanja za kamatu od dužničkih instrumenata mjerenih po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha sa ugovorenom zaštitom od rizika.

(4) Na računu 132 - Dužnički instrumenti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se ulaganja, sa ugovorenom zaštitom od rizika, u hartije od vrijednosti (obveznice i sl.) klasificirane u poslovni model banaka i drugih finansijskih organizacija po kojem se ovi finansijski instrumenti drže i radi naplate glavnice i kamate, proisteklih iz tih dužničkih instrumenata, kao i radi njihove moguće prodaje.

(5) Na računu 133 - Kamata po osnovu dužničkih in- strumenata po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se potraživanja za kamatu od dužničkih instrumenata sa ugo- vorenom zaštitom od rizika mjerenih po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat.

(6) Na računu 134 - Dužnički instrumenti po amortizi- ranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se ulaganja, sa ugovorenom zaštitom od rizika, u hartije od vrijednosti (obveznice i sl.) klasificirane u poslovni model banaka i drugih finansijskih organizacija po kojem se ovi finansijski instrumenti drže isključivo radi naplate glavnice i kamate.

(7) Na računu 135 - Kamata po osnovu dužničkih in- strumenata po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se potraživanja za kamatu od dužničkih instrumenata sa ugovorenom zaštitom od rizika mjerenih po amortiziranoj vrijednosti.

(8) Na računu 136 - Vlasnički instrumenti po fer vrijed- nosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se ulaganja, sa ugovorenom za- štitom od rizika, u akcije i/ili vlasničke udjele drugih pravnih lica koja su namijenjena za trgovanje ili za koja je izabrano da se ne mjere po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, u skladu sa MSFI 9.

(9) Na računu 137 - Vlasnički instrumenti po fer vrijed- nosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti sa ugo- vorenom zaštitom od rizika, iskazuju se ulaganja, sa ugo- vorenom zaštitom od rizika, u vlasničke instrumente koji nisu namijenjeni za trgovanje (akcije i vlasnički udjeli), kojima se generalno stiče ispod 20% vlasništva, te se time ne ostvaruje značajan uticaj na subjekat čije su akcije, od- nosno vlasnički udjeli stečeni, a za koje je pri početnom priznavanju izabrana opcija mjerenja po fer vrijednosti sa naknadnim promjenama priznatim kroz ostali ukupni rezul- tat, u skladu sa MSFI 9.

(10) Na računu 138 - Efekti modifikacije dužničkih in- strumenata po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se gubici ili dobici proistekli iz modifikacije dužničkih instrumenata po amorti- ziranoj vrijednosti sa ugovorenom zaštitom od rizika, u skla- du sa MSFI 9.

(11) Na računu 139 - Ispravka vrijednosti ostalih fi- nansijskih instrumenata u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekiva- nih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9, razdvajajući finansijske instrumente po amortiziranoj vrijednosti i fi- nansijske instrumente po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat.

Član 17.

(1) Na računima grupe 14 - Dati krediti po fer vrijednosti i derivatna finansijska sredstva u domaćoj valuti, iskazuju se krediti koji se drže i radi naplate glavnice i kamate, kao i radi njihove moguće prodaje, te se vrednuju i mjere po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat (u skladu sa MSFI 9), uključujući kredite koji ne ispunjavaju kriterije MSFI 9 da bi bili mjereni po amortiziranoj vrijednosti ili po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, te razgraničene naknade obrade ovih kredita koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope, kao i derivatna finansijska sredstva, u domaćoj valuti. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analiti- čki razrade trocifreni račun po proizvodima, i to: krediti po transakcionim računima, krediti koji se odobravaju i dospije- vaju u roku od jednog dana (overnight krediti), potrošački krediti, krediti za obrtna sredstva, investicioni krediti, stam- beni krediti i ostali krediti.

(2) Na računu 140 - Krediti po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja po da- tim kreditima u domaćoj valuti koji ne ispunjavaju kriterije MSFI 9 da bi bili mjereni po amortiziranoj vrijednosti ili po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat.

(3) Na računu 141 - Krediti po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se potraživanja po datim kreditima sa ugovorenom zaštitom od rizika koji ne ispunjavaju kriterije MSFI 9 da bi

bili mjereni po amortiziranoj vrijednosti ili po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat.

(4) Na računu 142 - Razgraničene naknade obrade kre- dita po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope, iskazuju se iznosi unaprijed naplaćenih naknada za obradu odobrenih kredita koji se mjere po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti, a koji se uključuju u izračun efektivne ka- matne stope.

(5) Na računu 143 - Razgraničene naknade obrade kre- dita po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika koje ulaze u izračun efek- tivne kamatne stope, iskazuju se iznosi unaprijed naplaćenih naknada za obradu odobrenih kredita koji se mjere po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha sa ugovorenom zaštitom od rizika, a koji se uključuju u izračun efektivne kamatne stope.

(6) Na računu 144 - Derivatna finansijska sredstva u do- maćoj valuti, iskazuje se promjena fer vrijednosti derivatnih finansijskih sredstava koja se koriste kao instrument zašti- te (i zaštite novčanog toka i zaštite fer vrijednosti) i ostala derivatna sredstva - ugovori o razmjeni valuta, ugovori o budućim deviznim kursevima, kamatni “fjučersi”, zamje- na (swap) kamatnih stopa, kamatne opcije, valutne opcije, iskazanih na računima vanbilansne evidencije. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razra- de trocifreni račun, razdvajajući instrumente zaštite i ostale derivatne instrumente.

Knjiženje promjena fer vrijednosti propisano je kod ra- čuna: 648 - Gubici od derivatnih finansijskih instrumenata, 748 - Dobici od derivatnih finansijskih instrumenata i 822 - Efekti revalorizacije proizašli iz transakcija zaštite.

(7) Na računu 145 - Krediti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja po datim kreditima, klasificiranim u poslovni model banaka i drugih finansijskih organizacija po kojem se ovi finansijski instrumenti drže radi naplate glavnice i kamate, proisteklih iz tih dužničkih instrumenata, kao i radi njihove moguće pro- daje.

(8) Na računu 146 - Krediti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se potraživanja po datim kreditima sa ugo- vorenom zaštitom od rizika, klasificiranim u poslovni model banaka i drugih finansijskih organizacija po kojem se ovi fi- nansijski instrumenti drže i radi naplate glavnice i kamate, proisteklih iz tih dužničkih instrumenata, kao i radi njihove moguće prodaje.

(9) Na računu 147 - Razgraničene naknade obrade kre- dita po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope, iskazuju se iznosi unaprijed naplaćenih naknada za obradu odobrenih kredita koji se mjere po fer vrijednosti kroz ostali ukupni re- zultat, a koji se uključuju u izračun efektivne kamatne stope.

(10) Na računu 148 - Razgraničene naknade obrade kre- dita po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope, iskazuju se iznosi unaprijed napla- ćenih naknada za obradu odobrenih kredita koji se mjere po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat sa ugovorenom zaštitom od rizika, a koji se uključuju u izračun efektivne kamatne stope.

(11) Na računu 149 - Ispravka vrijednosti datih kredita po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti ovih kredita po osnovu obe- zvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9, razdvajajući kredite u domaćoj valuti i kredite sa ugovorenom zaštitom od rizika.

Član 18.

(1) Na računima grupe 15 - Ostali plasmani u doma- ćoj valuti, iskazuju se nekreditni poslovi banaka, koji se vrednuju u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim stan- dardima.

(2) Na računu 150 - Faktoring sa pravom regresa u do- maćoj valuti, iskazuju se potraživanja po osnovu faktoringa sa pravom regresa u skladu sa definicijom iz Zakona o fak- toringu.

(3) Na računu 151 - Faktoring bez prava regresa i obr- nuti faktoring u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja po osnovu faktoringa bez prava regresa i obrnutog faktoringa u skladu sa definicijom iz Zakona o faktoringu.

(4) Na računu 152 - Plasmani po osnovu finansijskog li- zinga u domaćoj valuti, iskazuju se potraživanja po osnovu plasmana kroz ugovore o finansijskom lizingu.

(5) Na računu 153 - Plasmani po osnovu akceptiranja u domaćoj valuti, iskazuju se plasmani po osnovu izvršenog akceptiranja, koje je banka izvršila u ime svog komitenta.

(6) Na računu 154 - Plasmani za izvršena plaćanja po ga- rancijama u domaćoj valuti, iskazuju se plasmani po aktivira- nim garancijama, koje je banka izvršila u ime svog komitenta.

(7) Na računu 155 - Pokriveni akreditivi i druga jamstva u domaćoj valuti, iskazuju se iznosi pokrivenih akreditiva i druga jamstva za račun komitenata.

(8) Na računu 156 - Plasmani po komisionim poslovima u domaćoj valuti, iskazuju se sredstva data komisionarima da u svoje ime, a za račun banke i druge finansijske organizaci- je, obave određene poslove.

(9) Na računu 157 - Ostali plasmani u domaćoj valuti, iskazuju se ostali plasmani u domaćoj valuti.

(10) Na računu 158 - Kupljeni plasmani - forfeting u do- maćoj valuti, iskazuju se kupljeni plasmani - forfeting, radi finansiranja izvoznih kredita koji se realiziraju kupovinom izvoznog potraživanja od strane banke uz odbitak odgova- rajućeg fiksnog iznosa, a na osnovu dokumentacije kojom uvoznik garantira otplatu duga.

(11) Na računu 159 - Ispravka vrijednosti ostalih plasmana u domaćoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

Član 19.

(1) Na računima grupe 16 - Ostali plasmani u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se nekre- ditni poslovi banaka u domaćoj valuti sa ugovorenom zašti- tom od rizika, koji se vrednuju u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

(2) Na računu 160 - Faktoring sa pravom regresa u do- maćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se potraživanja po osnovu faktoringa sa pravom regresa u skla- du sa definicijom iz Zakona o faktoringu.

(3) Na računu 161 - Faktoring bez prava regresa i obrnuti faktoring u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizi- ka, iskazuju se potraživanja po osnovu faktoringa bez prava regresa i obrnutog faktoringa u skladu sa definicijom iz Za- kona o faktoringu.

(4) Na računu 162 - Plasmani po osnovu finansijskog li- zinga u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se potraživanja po osnovu plasmana kroz ugovore o finansijskom lizingu sa ugovorenom zaštitom od rizika.

(5) Na računu 163 - Plasmani po osnovu akceptiranja u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se plasmani po osnovu izvršenog akceptiranja, koje je banka izvršila u ime svog komitenta.

(6) Na računu 164 - Plasmani za izvršena plaćanja po garancijama u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se plasmani po aktiviranim garancijama sa ugovorenom zaštitom od rizika, koje je banka izvršila u ime svog komitenta.

(7) Na računu 165 - Pokriveni akreditivi i druga jamstva u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju

se iznosi pokrivenih akreditiva i druga jamstva sa ugovore- nom zaštitom od rizika za račun komitenata.

(8) Na računu 166 - Plasmani po komisionim poslovima u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se sredstva data komisionarima, sa ugovorenom zaštitom od rizika, da u svoje ime, a za račun banke i druge finansijske organizacije, obave određene poslove.

(9) Na računu 167 - Ostali plasmani u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se ostali plasmani u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika.

(10) Na računu 168 - Kupljeni plasmani - forfeting u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se kupljeni plasmani - forfeting sa ugovorenom zaštitom od rizika radi finansiranja izvoznih kredita koji se realiziraju ku- povinom izvoznog potraživanja od strane banke uz odbitak odgovarajućeg fiksnog iznosa, a na osnovu dokumentacije kojom uvoznik garantira otplatu duga.

(11) Na računu 169 - Ispravka vrijednosti ostalih pla- smana u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

Član 20.

(1) Na računima grupe 17 - Ulaganja u ovisna i pridruže- na društva i zajedničke poduhvate u domaćoj valuti, iskazuju se ulaganja u vlasničke instrumente emitirane od strane ovi- snih i pridruženih društava i zajedničkih poduhvata, mjere- nih u skladu sa relevantnim standardima.

(2) Na računu 170 - Ulaganja u ovisna društva u domaćoj valuti, iskazuju se ulaganja u vlasničke instrumente - akci- je s pravom glasa i vlasničke udjele, kojima se stiče preko 50% vlasništva, te se time ostvaruje kontrola nad subjektom čije su akcije, odnosno vlasnički udjeli stečeni. Kontrola se postiže na način da banke i druge finansijske organizacije imaju moć učestvovanja u donošenju odluka o finansijskim i poslovnim politikama subjekta na način da ostvari koristi od poslovanja tog subjekta.

(3) Na računu 171 - Ulaganja u pridružena društva u do- maćoj valuti, iskazuju se ulaganja u vlasničke instrumente - akcije s pravom glasa i vlasničke udjele, kojima se gene- ralno stiče od 20% do 50% vlasništva, te se time ostvaruje značajan uticaj na subjekat čije su akcije, odnosno vlasnički udjeli stečeni. Značajan uticaj se ogleda u učestvovanju u donošenju odluka o finansijskim i poslovnim politikama su- bjekta, ali nije ni kontrola niti zajednička kontrola nad tim politikama.

(4) Na računu 172 - Ulaganja u zajedničke poduhvate u domaćoj valuti, iskazuju se troškovi ulaganja u zajedničke poduhvate. Zajednički poduhvat je zajednički aranžman u kojem strane koje imaju zajedničku kontrolu nad aranžma- nom imaju pravo na neto imovinu aranžmana.

(5) Na računu 179 - Ispravka vrijednosti ulaganja u ovi- sna i pridružena društva i zajedničke poduhvate u domaćoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih gubitaka, u skladu sa MRS 36 i ostalim relevantnim standardima.

Član 21.

(1) Na računima grupe 18 - Dospjeli plasmani u domaćoj valuti, iskazuju se dospjeli dati krediti u domaćoj valuti.

(2) Na računu 180 - Dospjeli dati krediti i ostali plasma- ni po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti, iskazuju se plasmani - dati krediti mjereni po amortiziranoj vrijednosti koji su dospjeli za naplatu.

(3) Na računu 181 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj va- luti, iskazuju se plasmani - dati krediti mjereni po fer vrijed- nosti kroz ostali ukupni rezultat koji su dospjeli za naplatu.

(4) Na računu 182 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovore- nom zaštitom od rizika, iskazuju se plasmani - dati krediti sa ugovorenom zaštitom od rizika mjereni po amortiziranoj vrijednosti koji su dospjeli za naplatu.

(5) Na računu 183 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj va- luti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se plasmani - dati krediti sa ugovorenom zaštitom od rizika mjereni po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat koji su dospjeli za naplatu.

(6) Na računu 184 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti, iska- zuju se plasmani - dati krediti mjereni po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha koji su dospjeli za naplatu.

(7) Na računu 185 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se plasmani - dati krediti sa ugovorenom zaštitom od rizika mjereni po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha koji su dospjeli za naplatu.

(8) Na računu 189 - Ispravka vrijednosti dospjelih da- tih kredita i ostalih plasmana u domaćoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti dospjelih datih kredita po amortiziranoj vrijednosti i datih kredita po fer vrijednosti kroz ostali ukup- ni rezultat po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9.

Član 22.

(1) Na računima grupe 19 - Razgraničenja u domaćoj valuti, iskazuju se unaprijed plaćeni troškovi i rashodi, obra- čunati nedospjeli prihodi i ostala kratkoročna razgraničenja, u domaćoj valuti.

(2) Na računu 190 - Razgraničena potraživanja za obra- čunatu, nedospjelu kamatu po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti, iskazuju se obračunati prihodi od kamata tekućeg obračunskog perioda, po datim kreditima po amor- tiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti, koji ne dospijevaju za naplatu u tekućem obračunskom periodu.

(3) Na računu 191 - Razgraničena potraživanja za obra- čunatu, nedospjelu kamatu po amortiziranoj vrijednosti u do- maćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se obračunati prihodi od kamata tekućeg obračunskog perioda, po datim kreditima po amortiziranoj vrijednosti sa ugovo- renom zaštitom od rizika, koji ne dospijevaju za naplatu u tekućem obračunskom periodu.

(4) Na računu 192 - Razgraničena potraživanja za obra- čunatu, nedospjelu kamatu po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti, iskazuju se obračunati prihodi od kamata tekućeg obračunskog perioda, po datim kreditima po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u do- maćoj valuti, koji ne dospijevaju za naplatu u tekućem obra- čunskom periodu.

(5) Na računu 193 - Razgraničena potraživanja za obra- čunatu, nedospjelu kamatu po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se obračunati prihodi od kamata tekućeg obračunskog perioda, po datim kreditima po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat sa ugovorenom zaštitom od rizi- ka, koji ne dospijevaju za naplatu u tekućem obračunskom periodu.

(6) Na računu 194 - Razgraničena potraživanja za obračunatu, nedospjelu kamatu po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti, iskazuju se obračunati prihodi od kamata tekućeg obračunskog perioda, po datim kreditima po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti, koji ne dospijevaju za naplatu u tekućem obračun- skom periodu.

(7) Na računu 195 - Razgraničena potraživanja za obračunatu, nedospjelu kamatu po fer vrijednosti kroz bi- lans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od

rizika, iskazuju se obračunati prihodi od kamata tekućeg obračunskog perioda, po datim kreditima po fer vrijedno- sti kroz bilans uspjeha sa ugovorenom zaštitom od rizika, koji ne dospijevaju za naplatu u tekućem obračunskom periodu.

(8) Na računu 196 - Razgraničeni rashodi kamata u do- maćoj valuti, iskazuju se iznosi unaprijed plaćene kamate u tekućem obračunskom periodu, koji se odnose na naredni obračunski period.

(9) Na računu 197 - Razgraničeni ostali troškovi u do- maćoj valuti, iskazuju se iznosi unaprijed plaćenih ostalih troškova u tekućem obračunskom periodu, koji se odnose na naredni obračunski period.

(10) Na računu 198 - Ostala razgraničenja u domaćoj va- luti, iskazuju se ostala razgraničenja koja nisu obuhvaćena prethodnim računima.

(11) Na računu 199 - Ispravka vrijednosti potraživanja za obračunatu, nedospjelu kamatu u domaćoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti ovih potraživanja po osnovu obezvre- đenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9.

3. Klasa 2: Plasmani u stranoj valuti

Član 23.

(1) Na računima grupe 20 - Dati krediti po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se krediti koji se vrednu- ju i mjere po amortiziranoj vrijednosti (u skladu sa MSFI 9), u stranoj valuti, i to: krediti za plaćanje uvoza robe i usluga iz inozemstva, krediti fizičkom licu za kupovinu nepokretno- sti, krediti koji se odobravaju i dospijevaju u roku od jednog dana (overnight krediti), ostali krediti u stranoj valuti, kao i razgraničene, naknade obrade kredita koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope.

(2) Na računu 200 - Krediti za plaćanje uvoza robe i uslu- ga iz inozemstva u stranoj valuti, iskazuju se krediti za pla- ćanje uvoza robe i usluga iz inozemstva odobreni pravnim licima u stranoj valuti, u skladu sa propisima o deviznom poslovanju i drugim relevantnim propisima.

(3) Na računu 201 - Krediti fizičkom licu za kupovinu nepokretnosti u stranoj valuti, iskazuju se krediti odobreni fizičkom licu u stranoj valuti za kupovinu nepokretnosti u zemlji, u skladu sa propisima o deviznom poslovanju i dru- gim relevantnim propisima.

(4) Na računu 202 - Krediti koji se odobravaju i dospije- vaju u roku od jednog dana (overnight krediti) u stranoj valu- ti, iskazuju se krediti koji se odobravaju i dospijevaju u roku od jednog dana.

(5) Na računu 203 - Ostali krediti u stranoj valuti, iska- zuju se ostali krediti u stranoj valuti, u skladu sa propisima o deviznom poslovanju i drugim relevantnim propisima.

(6) Na računu 204 - Razgraničene naknade obrade kre- dita u stranoj valuti koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope, iskazuju se iznosi unaprijed naplaćenih naknada za obradu odobrenih kredita u stranoj valuti, a koji se uključuju u izračun efektivne kamatne stope.

(7) Na računu 208 - Efekti modifikacije datih kredita po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se gubici ili dobici proistekli iz modifikacije datih kredita po amortizi- ranoj vrijednosti, u skladu sa MSFI 9.

(8) Na računu 209 - Ispravka vrijednosti kredita po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvre- đenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9.

Član 24.

(1) Na računima grupe 22 - Ostali finansijski instrumenti u stranoj valuti, iskazuju se ostali finansijski instrumenti - ulaganja u hartije od vrijednosti (vlasničke i dužničke instrumente) razvrstana po poslovnim modelima banaka, u skladu sa MSFI 9.

(2) Na računu 220 - Dužnički instrumenti po fer vrijed- nosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti, iskazuju se ula- ganja u dužničke instrumente koji ne ispunjavaju kriterije MSFI 9 da bi bili mjereni po amortiziranoj vrijednosti ili po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat.

(3) Na računu 221 - Kamata po osnovu dužničkih instru- menata po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja za kamatu od dužničkih instrumena- ta mjerenih po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha.

(4) Na računu 222 - Dužnički instrumenti po fer vrijed- nosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti, iskazuju se ulaganja u hartije od vrijednosti (obveznice i sl.) klasificirane u poslovni model banaka i drugih finansijskih organizacija po kojem se ovi finansijski instrumenti drže i radi naplate glavnice i kamate, proisteklih iz tih dužničkih instrumenata, kao i radi njihove moguće prodaje.

(5) Na računu 223 - Kamata po osnovu dužničkih instru- menata po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u stra- noj valuti, iskazuju se potraživanja za kamatu od dužničkih instrumenata mjerenih po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat.

(6) Na računu 224 - Dužnički instrumenti po amortizira- noj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se ulaganja u hartije od vrijednosti (obveznice i sl.) klasificirane u poslovni mo- del banaka i drugih finansijskih organizacija po kojem se ovi finansijski instrumenti drže isključivo radi naplate glavnice i kamate.

(7) Na računu 225 - Kamata po osnovu dužničkih instru- menata po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja za kamatu od dužničkih instrumenata mjere- nih po amortiziranoj vrijednosti.

(8) Na računu 226 - Vlasnički instrumenti po fer vrijed- nosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti, iskazuju se ulaga- nja u akcije i/ili vlasničke udjele drugih pravnih lica koja su namijenjena za trgovanje ili za koja je izabrano da se ne mjere po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, u skladu sa MSFI 9.

(9) Na računu 227 - Vlasnički instrumenti po fer vrijed- nosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti, iskazuju se ulaganja u vlasničke instrumente koji nisu namijenjeni za tr- govanje (akcije i vlasnički udjeli), kojima se generalno stiče ispod 20% vlasništva, te se time ne ostvaruje značajan uticaj na subjekat čije su akcije, odnosno vlasnički udjeli stečeni, a za koje je pri početnom priznavanju izabrana opcija mjerenja po fer vrijednosti sa naknadnim promjenama priznatim kroz ostali ukupni rezultat, u skladu sa MSFI 9.

(10) Na računu 228 - Efekti modifikacije dužničkih in- strumenata po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se gubici ili dobici proistekli iz modifikacije dužni- čkih instrumenata po amortiziranoj vrijednosti, u skladu sa MSFI 9.

(11) Na računu 229 - Ispravka vrijednosti ostalih finan- sijskih instrumenata u stranoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvr- đenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9, razdvajajući finansijske instrumente po amortiziranoj vrijed- nosti i finansijske instrumente po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat.

Član 25.

(1) Na računima grupe 24 - Dati krediti po fer vrijedno- sti i derivatna finansijska sredstva u stranoj valuti, iskazuju se krediti koji se drže i radi naplate glavnice i kamate, kao i radi njihove moguće prodaje, te se vrednuju i mjere po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat (u skladu sa MSFI 9), potom krediti koji ne ispunjavaju kriterije MSFI 9 da bi bili mjereni po amortiziranoj vrijednosti ili po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, razgraničene naknade obrade

ovih kredita koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope, te derivatna finansijska sredstva, u stranoj valuti. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analiti- čki razrade trocifreni račun po proizvodima, i to: krediti za plaćanje uvoza robe i usluga iz inozemstva, krediti fizič- kom licu za kupovinu nepokretnosti, krediti koji se odobra- vaju i dospijevaju u roku od jednog dana (overnight krediti) i ostali krediti.

(2) Na računu 240 - Krediti po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja po datim kreditima koji ne ispunjavaju kriterije MSFI 9 da bi bili mje- reni po amortiziranoj vrijednosti ili po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat.

(3) Na računu 242 - Razgraničene naknade obrade kredi- ta po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope, iskazuju se iznosi unaprijed naplaćenih naknada za obradu odobrenih kredita koji se mjere po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti, a koji se uključuju u izračun efektivne kamatne stope.

(4) Na računu 244 - Derivatna finansijska sredstva u stranoj valuti, iskazuje se promjena fer vrijednosti derivatnih finansij- skih sredstava koja se koriste kao instrument zaštite (i zaštite novčanog toka i zaštite fer vrijednosti) i ostala derivatna sred- stva u stranoj valuti - ugovori o razmjeni valuta, ugovori o bu- dućim deviznim kursevima, kamatni “fjučersi”, zamjena (swap) kamatnih stopa, kamatne opcije, valutne opcije, iskazanih na ra- čunima vanbilansne evidencije. Banke i druge finansijske orga- nizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, razdvajajući instrumente zaštite i ostale derivatne instrumente.

Knjiženje promjena fer vrijednosti propisano je kod ra- čuna: 648 - Gubici od derivatnih finansijskih instrumenata, 748 - Dobici od derivatnih finansijskih instrumenata i 822 - Efekti revalorizacije proizašli iz transakcija zaštite.

(5) Na računu 245 - Krediti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja po datim kreditima, klasificiranim u poslovni model banaka i drugih finansijskih organizacija po kojem se ovi finansijski instrumenti drže radi naplate glavnice i kamate, proisteklih iz tih dužničkih instrumenata, kao i radi njihove moguće pro- daje.

(6) Na računu 247 - Razgraničene naknade obrade kre- dita po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope, iskazuju se iznosi unaprijed naplaćenih naknada za obradu odobrenih kredita koji se mjere po fer vrijednosti kroz ostali ukupni re- zultat, a koji se uključuju u izračun efektivne kamatne stope.

(7) Na računu 249 - Ispravka vrijednosti datih kredita po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9.

Član 26.

(1) Na računima grupe 25 - Ostali plasmani u stranoj va- luti, iskazuju se nekreditni poslovi banaka u stranoj valuti, koji se vrednuju u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

(2) Na računu 250 - Faktoring sa pravom regresa u stra- noj valuti, iskazuju se potraživanja po osnovu faktoringa sa pravom regresa u skladu sa definicijom iz Zakona o fakto- ringu.

(3) Na računu 251 - Faktoring bez prava regresa i obrnuti faktoring u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja po osnovu faktoringa bez prava regresa i obrnutog faktoringa u skladu sa definicijom iz Zakona o faktoringu.

(4) Na računu 252 - Plasmani po osnovu finansijskog lizinga u stranoj valuti, iskazuju se potraživanja po osnovu plasmana kroz ugovore o finansijskom lizingu.

(5) Na računu 253 - Plasmani po osnovu akceptiranja u stranoj valuti, iskazuju se plasmani po osnovu izvršenog ak- ceptiranja, koje je banka izvršila u ime svog komitenta.

(6) Na računu 254 - Plasmani za izvršena plaćanja po garancijama u stranoj valuti, iskazuju se plasmani u stranoj valuti po aktiviranim garancijama, koje je banka izvršila u ime svog komitenta.

(7) Na računu 255 - Pokriveni akreditivi i druga jamstva u stranoj valuti, iskazuju se iznosi pokrivenih akreditiva i druga jamstva za račun komitenata.

(8) Na računu 256 - Plasmani po komisionim poslovima u stranoj valuti, iskazuju se sredstva data komisionarima da u svoje ime, a za račun banke i druge finansijske organizacije, obave određene poslove.

(9) Na računu 257 - Ostali plasmani u stranoj valuti, iska- zuju se ostali plasmani u stranoj valuti.

(10) Na računu 258 - Kupljeni plasmani - forfeting u stra- noj valuti, iskazuju se kupljeni plasmani - forfeting, radi finan- siranja izvoznih kredita koji se realiziraju kupovinom izvo- znog potraživanja uz odbitak odgovarajućeg fiksnog iznosa, a na osnovu dokumentacije kojom uvoznik garantira otplatu duga.

(11) Na računu 259 - Ispravka vrijednosti ostalih plasma- na u stranoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

Član 27.

(1) Na računima grupe 27 - Ulaganja u ovisna i pridruže- na društva i zajedničke poduhvate u stranoj valuti, iskazuju se ulaganja u vlasničke instrumente emitirane od strane ovi- snih i pridruženih društava i zajedničkih poduhvata, mjere- nih u skladu sa relevantnim standardima.

(2) Na računu 270 - Ulaganja u ovisna društva u stranoj valuti, iskazuju se ulaganja u vlasničke instrumente - akci- je s pravom glasa i vlasničke udjele, kojima se stiče preko 50% vlasništva, te se time ostvaruje kontrola nad subjektom čije su akcije, odnosno vlasnički udjeli stečeni. Kontrola se postiže na način da banke i druge finansijske organizacije imaju moć učestvovanja u donošenju odluka o finansijskim i poslovnim politikama subjekta na način da ostvari koristi od poslovanja tog subjekta.

(3) Na računu 271 - Ulaganja u pridružena društva u stra- noj valuti, iskazuju se ulaganja u vlasničke instrumente - ak- cije s pravom glasa i vlasničke udjele, kojima se generalno stiče od 20% do 50% vlasništva, te se time ostvaruje značajan uticaj na subjekat čije su akcije, odnosno vlasnički udjeli ste- čeni. Značajan uticaj se ogleda u učestvovanju u donošenju odluka o finansijskim i poslovnim politikama subjekta, ali nije ni kontrola niti zajednička kontrola nad tim politikama.

(4) Na računu 272 - Ulaganja u zajedničke poduhvate u stranoj valuti, iskazuju se troškovi ulaganja u zajedničke poduhvate. Zajednički poduhvat je zajednički aranžman u kojem strane koje imaju zajedničku kontrolu nad aranžma- nom imaju pravo na neto imovinu aranžmana.

(5) Na računu 279 - Ispravka vrijednosti ulaganja u ovi- sna i pridružena društva i zajedničke poduhvate u stranoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti računa ove grupe po osnovu obezvređenja i utvrđenih gubitaka, u skladu sa MRS 36 i ostalim relevantnim standardima.

Član 28.

(1) Na računima grupe 28 - Dospjeli plasmani u stranoj valuti, iskazuju se dospjeli dati krediti u stranoj valuti.

(2) Na računu 280 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se pla- smani - dati krediti mjereni po amortiziranoj vrijednosti koji su dospjeli za naplatu.

(3) Na računu 281 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti, iskazu- ju se plasmani - dati krediti u stranoj valuti mjereni po fer vrijed- nosti kroz ostali ukupni rezultat koji su dospjeli za naplatu.

(4) Na računu 284 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti, iska- zuju se plasmani - dati krediti mjereni po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha koji su dospjeli za naplatu.

(5) Na računu 289 - Ispravka vrijednosti dospjelih da- tih kredita i ostalih plasmana u stranoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti dospjelih datih kredita po amortiziranoj vrijednosti i datih kredita po fer vrijednosti kroz ostali ukup- ni rezultat po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9.

Član 29.

(1) Na računima grupe 29 - Razgraničenja u stranoj va- luti, iskazuju se unaprijed plaćeni troškovi i rashodi, obraču- nati nedospjeli prihodi i ostala kratkoročna razgraničenja, u stranoj valuti.

(2) Na računu 290 - Razgraničena potraživanja za obra- čunatu, nedospjelu kamatu po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se obračunati prihodi od kamata te- kućeg obračunskog perioda, po datim kreditima po amorti- ziranoj vrijednosti, koji ne dospijevaju za naplatu u tekućem obračunskom periodu.

(3) Na računu 292 - Razgraničena potraživanja za obra- čunatu, nedospjelu kamatu po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti, iskazuju se obračunati pri- hodi od kamata tekućeg obračunskog perioda, po datim kre- ditima po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, koji ne dospijevaju za naplatu u tekućem obračunskom periodu.

(4) Na računu 294 - Razgraničena potraživanja za obra- čunatu, nedospjelu kamatu po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti, iskazuju se obračunati prihodi od kamata tekućeg obračunskog perioda, po datim kreditima po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha, koji ne dospijevaju za na- platu u tekućem obračunskom periodu.

(5) Na računu 296 - Razgraničeni rashodi kamata u stranoj valuti, iskazuju se iznosi unaprijed plaćene kamate u tekućem obračunskom periodu, koji se odnose na naredni obračunski period.

(6) Na računu 297 - Razgraničeni ostali troškovi u stra- noj valuti, iskazuju se iznosi unaprijed plaćenih ostalih tro- škova u tekućem obračunskom periodu, koji se odnose na naredni obračunski period.

(7) Na računu 298 - Ostala razgraničenja u stranoj valuti, iskazuju se ostala razgraničenja u stranoj valuti, koja nisu obuhvaćena prethodnim računima.

(8) Na računu 299 - Ispravka vrijednosti potraživanja za obračunatu, nedospjelu kamatu u stranoj valuti, iskazuje se ispravka vrijednosti ovih potraživanja po osnovu obezvređenja i utvrđenih očekivanih kreditnih gubitaka, u skladu sa MSFI 9.

4. Klasa 3: Stalna sredstva, “goodwill” i ostala nema- terijalna sredstva, zalihe, ostala sredstva, porez na doda- tu vrijednost i odložena porezna sredstva

Član 30.

(1) Na računima grupe 30 - Nekretnine, postrojenja i oprema, iskazuju se zemljište, građevinski objekti, oprema, ostale nekretnine, postrojenja i oprema, nekretnine, postroje- nja i oprema u pripremi i avansi dati za nekretnine, postroje- nja i opremu. Na računima ove grupe sredstva se vrednuju po MRS 16, MRS 36 i ostalim relevantnim standardima.

(2) Gubici po osnovu obezvređenja proistekli iz vrijed- nosnih usklađivanja nekretnina, postrojenja i opreme koji se vrednuju po modelu revalorizacije, a za koje nema postoje- ćih revalorizacionih rezervi, u skladu sa MRS 16, MRS 36 i ostalim relevantnim MRS/MSFI, knjiže se na teret računa 631 - Gubici od promjene vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme. Eventualni naknadni dobici po osnovu uskla- đivanja revalorizacione vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme knjiže se u korist računa 731 - Dobici od promjene vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme, do visine rasho- da koji su u prethodnom periodu proknjiženi na teret računa 631 - Gubici od promjene vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme.

(3) Gubici po osnovu obezvređenja nekretnina, postro- jenja i opreme koja se vrednuju po nabavnoj vrijednosti usljed obezvređenja, u skladu sa MRS 16, MRS 36 i osta- lim relevantnim MRS/MSFI, knjiže se na teret računa 631 - Gubici od promjene vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme. Eventualni naknadni dobici po osnovu usklađivanja vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme knjiže se u ko- rist računa 731 - Dobici od promjene vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme, do visine rashoda koji su u prethodnom periodu proknjiženi na teret računa 631 - Gubici od promjene vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme.

(4) Na računu 300 - Zemljište, iskazuje se zemljište koje se vrednuje u skladu sa MRS 16 i ostalim relevantnim stan- dardima.

(5) Na računu 301 - Građevinski objekti, iskazuju se gra- đevinski objekti koji se vrednuju u skladu sa MRS 16 i osta- lim relevantnim standardima.

(6) Na računu 302 - Oprema, iskazuje se oprema koja se smatra stalnim sredstvom, prema usvojenoj računovod- stvenoj politici. Oprema se vrednuje u skladu sa MRS 16 i ostalim relevantnim standardima.

(7) Na računu 303 - Alat i inventar, iskazuju se alat i in- ventar sa kalkulativnim otpisom, u skladu sa usvojenom ra- čunovodstvenom politikom.

(8) Na računu 304 - Ulaganja u tuđa sredstva, iskazuju se ulaganja u tuđe nekretnine i ostala tuđa sredstva koje zaku- pac koristi u okviru tekućeg zakupa.

(9) Na računu 306 - Ostale nekretnine, postrojenja i opre- ma, iskazuju se ostale nekretnine, postrojenja i oprema koje nisu navedene kao posebne grupe i koje se smatraju stal- nim sredstvima prema usvojenoj računovodstvenoj politici, uključujući i djela likovne, vajarske, filmske i druge umjet- nosti, muzejske vrijednosti, knjige u bibliotekama i druga stalna sredstva. Vrednovanje se vrši u skladu sa MRS 16 i ostalim relevantnim standardima.

(10) Na računu 307 - Nekretnine, postrojenja i oprema u pripremi, iskazuju se ulaganja u ove oblike sredstava od dana ulaganja do dana početka korištenja.

(11) Na računu 308 - Avansi za nekretnine, postrojenja i opremu, iskazuju se dati avansi za sticanje ovih oblika sredstava.

(12) Na računu 309 - Ispravka vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme, iskazuje se obračunata akumulirana amortizacija nekretnina, postrojenja i opreme, koja se knjiži na teret računa 662 - Troškovi amortizacije.

Član 31.

(1) Na računima grupe 31 - “Goodwill” i ostala nemateri- jalna sredstva, iskazuju se ulaganja u odredivo nemonetarno sredstvo bez fizičkog sadržaja, koje služi za pružanje usluga, za iznajmljivanje drugim licima ili se koristi u administrativ- ne svrhe (ulaganja iznad knjigovodstvene vrijednosti kapita- la - “goodwill”, ulaganja u razvoj, patenti, licence, softver, ostala nematerijalna sredstva, nematerijalna sredstva uzeta u lizing, nematerijalna sredstva u pripremi i avansi za nemate- rijalna sredstva). Vrednuju se u skladu sa MSFI 3, MRS 17, 36, 38 i ostalim relevantnim standardima.

Gubici po osnovu obezvređenja nematerijalnih sredstava, u skladu sa MRS 36, MRS 38 i ostalim relevantnim MRS/ MSFI, knjiže se na teret računa 630 - Gubici od promjene vrijednosti nematerijalnih sredstava. Eventualni naknadni dobici po osnovu usklađivanja vrijednosti nematerijalnih sredstava knjiže se u korist računa 730 - Dobici od promjene vrijednosti nematerijalnih sredstava, do visine rashoda koji

su u prethodnom periodu proknjiženi na teret računa 630 - Gubici od promjene vrijednosti nematerijalnih sredstava.

(2) Na računu 310 - “Goodwill”, iskazuje se na datum sticanja svaki višak nabavne vrijednosti u odnosu na interes sticaoca u fer vrijednosti stečenih identificiranih sredstava i obaveza, na datum transakcije razmjene po osnovu poslov- nih kombinacija, u skladu sa MSFI 3. Takav “goodwill” iska- zuje se samo u konsolidiranim finansijskim izvještajima.

U slučaju kada se kupuju sva imovina i obaveze drugog pravnog lica koje prestaje postojati ili dio imovine i obave- za drugog pravnog lica koje obustavlja dio svog poslovanja, sticalac u svoje poslovne knjige unosi svu prepoznatljivu imovinu i obaveze koje stiče, po njihovoj procijenjenoj fer vrijednosti (a ne po knjigovodstvenim vrijednostima koje su ranije postojale u poslovnim knjigama drugog pravnog lica), te više plaćenu razliku u odnosu na ukupnu fer vrijednost stečene neto imovine priznaje kao “goodwill” na računu 310 - “Goodwill”.

(3) Na računu 311 - Ulaganja u razvoj, iskazuju se ulaga- nja u razvoj čiji se efekti očekuju u periodu dužem od jedne godine, a koja za rezultat imaju stvaranje novih ili pobolj- šanje postojećih bankarskih proizvoda i usluga. Ulaganja u razvoj smatraju se nematerijalnim sredstvima pod uvjetom da ispunjavaju kriterije za priznavanje u skladu sa MRS 38.

(4) Na računu 312 - Koncesije, patenti, licence i druga slična prava, iskazuju se izdaci za pribavljanje prava na pa- tente, licence, koncesije, model, uzorak i žig, prava na ko- rištenje proizvodno-tehničke dokumentacije i druga slična prava.

(5) Na računu 313 - Softver i slična prava, iskazuju se izdaci za sticanje prava na softver i slična prava koji se pri- znaju u skladu sa MRS 38.

(6) Na računu 314 - Ostala nematerijalna sredstva, iska- zuju se izdaci za sticanje ostalih nematerijalnih sredstava, u skladu sa MRS 38.

(7) Na računu 317 - Nematerijalna sredstva u pripremi, iskazuju se svi oblici nematerijalnih sredstava koji se prizna- ju u skladu sa MRS i MSFI od dana ulaganja do dana početka korištenja.

(8) Na računu 318 - Avansi za nematerijalna sredstva, iskazuju se dati avansi za sticanje svih oblika nematerijalnih sredstava.

(9) Na računu 319 - Ispravka vrijednosti nematerijalnih sredstava, iskazuje se obračunata akumulirana amortizacija nematerijalnih sredstava, koja se knjiži na teret računa 662 - Troškovi amortizacije.

Član 32.

(1) Na računima grupe 32 - Zalihe, iskazuje se vrijednost zaliha materijala, alata i inventara, rezervnih dijelova, ostale zalihe, sredstva stečena naplatom potraživanja i inventar u upotrebi.

(2) Na računu 320 - Zalihe materijala, iskazuju se zalihe materijala.

(3) Na računu 321 - Zalihe alata i inventara, iskazuje se vrijednost zaliha alata i inventara koji će se u cjelini otpisati prilikom stavljanja u upotrebu.

(4) Na računu 322 - Zalihe rezervnih dijelova, iskazuje se vrijednost zaliha rezervnih dijelova.

(5) Na računu 323 - Ostale zalihe, iskazuje se vrijednost ostalih zaliha kojim banka ili druga finansijska organizacija raspolaže.

(6) Na računu 324 - Sredstva stečena naplatom potra- živanja, iskazuju se materijalne vrijednosti, primljene po osnovu naplate potraživanja, do momenta njihove prodaje ili upotrebe za sopstvene potrebe.

(7) Na računu 325 - Inventar u upotrebi, iskazuje se vrijednost inventara u upotrebi, koji je u cjelini otpisan prili- kom stavljanja u upotrebu.

(8) Na računu 329 - Ispravka vrijednosti zaliha i sred- stava stečenih naplatom potraživanja, iskazuje se ispravka vrijednosti zaliha i sredstava stečenih naplatom potraživanja.

Član 33.

(1) Na računima grupe 33 - Investicione nekretnine, iska- zuju se nekretnine (zemljište ili zgrada, odnosno dio zgrade, ili oboje) koje su u posjedu (vlasnika ili zakupoprimca kao sredstva uzeta u zakup) radi ostvarivanja prihoda od zakupa ili povećanja vrijednosti kapitala, ili oboje, a ne radi kori- štenja u isporuci usluga ili za administrativne svrhe, ili pro- daje u sklopu redovnog poslovanja. Investicione nekretnine vrednuju se u skladu sa MRS 40 i drugim relevantnim MRS/ MSFI.

(2) Dobici ili gubici po osnovu promjene fer vrijedno- sti investicionih nekretnina koje se mjere po fer vrijedno- sti knjiže se u korist računa 734 - Dobici od povećanja fer vrijednosti investicionih nekretnina koje se vrednuju po fer vrijednosti ili na teret računa 634 - Gubici od smanjenja fer vrijednosti investicionih nekretnina koje se vrednuju po fer vrijednosti.

(3) Gubici po osnovu obezvređenja investicionih nekretni- na koje se vrednuju po nabavnoj vrijednosti, u skladu sa MRS 36, MRS 40 i ostalim relevantnim MRS/MSFI, knjiže se na te- ret računa 632 - Gubici od promjene vrijednosti investicionih nekretnina koje se vrednuju po nabavnoj vrijednosti. Eventu- alni naknadni dobici po osnovu usklađivanja vrijednosti in- vesticionih nekretnina knjiže se, u ovisnosti o procijenjenom preostalom korisnom vijeku upotrebe, u skladu sa MRS 40, u korist računa 732 - Dobici od promjene vrijednosti investi- cionih nekretnina koje se mjere po nabavnoj vrijednosti, do visine rashoda koji su u prethodnom periodu proknjiženi na te- ret računa 632 - Gubici od promjene vrijednosti investicionih nekretnina koje se vrednuju po nabavnoj vrijednosti.

(4) Na računu 330 - Ulaganja u vlastite investicione ne- kretnine, iskazuju se zemljišta, zgrade ili dijelovi zgrada koje banka ili druga finansijska organizacija posjeduje i drži radi namjena iz stava 1. ovog člana, bilo da su nabavljena iz vla- stitih sredstava ili kroz aranžmane finansijskog lizinga.

(5) Na računu 331 - Ulaganja u zakupljene investicione nekretnine, iskazuju se zemljišta, zgrade ili dijelovi zgrada inicijalno priznati kao sredstva uzeta u zakup, naknadno data u podzakup, a koja banka ili druga finansijska organizacija drži radi namjena iz stava 1. ovog člana.

(6) Na računu 334 - Ostale investicione nekretnine, iska- zuju se ulaganja u ostala sredstva koja ispunjavaju uvjete priznavanja kao investicione nekretnine u skladu sa MRS 40.

(7) Na računu 335 - Investicione nekretnine u pripremi, iskazuju se ulaganja u ova sredstva od početka pribavljanja do osposobljavanja za korištenje.

(8) Na računu 336 - Avansi za investicione nekretnine, iskazuju se dati avansi za pribavljanje ovih sredstava.

(9) Na računu 339 - Ispravka vrijednosti investicionih nekretnina, iskazuje se obračunata akumulirana amortiza- cija investicionih nekretnina koje se vrednuju po nabavnoj vrijednosti, a koja se knjiži na teret računa 662 - Troškovi amortizacije.

Član 34.

(1) Na računima grupe 34 - Sredstva uzeta u zakup, iska- zuju se zakupljene nekretnine, postrojenja i oprema, kao i nematerijalna sredstva čije je priznavanje rezultat primjene MSFI 16, u skladu sa kojim se i vrši vrednovanje.

(2) Na računu 340 - Zemljište uzeto u zakup, iskazuje se zemljište uzeto u zakup.

(3) Na računu 341 - Građevinski objekti uzeti u zakup, iskazuju se zgrade uzete u zakup.

(4) Na računu 342 - Postrojenja i oprema uzeta u zakup, iskazuju se zakupljena postrojenja i oprema.

(5) Na računu 343 - Nematerijalna sredstva uzeta u za- kup, iskazuju se zakupljena nematerijalna sredstva.

(6) Na računu 344 - Ostala sredstva uzeta u zakup, iska- zuju se ostala zakupljena sredstva, priznata u skladu sa MSFI 16.

(7) Na računu 349 - Ispravka vrijednosti sredstava uzetih u zakup, iskazuje se obračunata akumulirana amortizacija sredstava uzetih u zakup koja se knjiži na teret računa 662 - Troškovi amortizacije.

Član 35.

(1) Na računima grupe 35 - Ostala sredstva, iskazuju se stalna sredstva namijenjena prodaji, sredstva koja su na osnovu odluke o prodaji prenijeta sa računa korištenih sred- stava, sredstva poslovanja koje će biti obustavljeno, te ostala sredstva, vrednovana u skladu sa MSFI 5 i ostalim relevant- nim standardima.

(2) Na računu 350 - Stalna sredstva namijenjena proda- ji, iskazuju se nematerijalna sredstva, nekretnine, postroje- nja i oprema, kao i druga stalna sredstva koja su, po odluci banke ili druge finansijske organizacije, namijenjena pro- daji, u skladu sa MSFI 5. Vrijednost sredstava namijenje- nih prodaji utvrđuje se po knjigovodstvenoj vrijednosti ili fer vrijednosti umanjenoj za procijenjene troškove prodaje, ovisno o tomu koja je niža. Svi gubici po osnovu obezvre- đenja ovih sredstava odmah se priznaju u bilansu uspjeha, u skladu sa MRS 36.

(3) Na računu 351 - Sredstva poslovanja koje se obusta- vlja, iskazuje se sadašnja vrijednost sredstava koja pripadaju poslovanju koje se obustavlja. Prije nego što se iskaže kao posebna pozicija u bilansu stanja, izvršit će se ponovno vred- novanje, u skladu sa odgovarajućim MSFI ili MRS, a nakon toga, procijeniti da li postoje gubici po osnovu obezvređe- nja ovih sredstava. Svi gubici po osnovu obezvređenja ovih sredstava odmah se priznaju u bilansu uspjeha, u skladu sa MRS 36.

(4) Na računu 358 - Ostala sredstva, iskazuju se ostala nepomenuta sredstva.

(5) Na računu 359 - Ispravka vrijednosti ostalih sredsta- va, iskazuje se ispravka vrijednosti ostalih sredstava. Kod stalnih sredstava namijenjenih prodaji i sredstava poslova- nja koje se obustavlja, ispravka vrijednosti je razlika između neto prodajne vrijednosti tih sredstava i njihove knjigovod- stvene vrijednosti.

Član 36.

Na računu 360 - Akontacioni porez na dodatu vrijednost, iskazuje se porez na dodatu vrijednost u primljenim faktura- ma, porez na dodatu vrijednost u datim avansima, porez na dodatu vrijednost plaćen prilikom uvoza dobara i porez na dodatu vrijednost obračunat na usluge nerezidenata.

Član 37.

Na računu 370 - Odložena porezna sredstva, iskazuju se iznosi poreza na dobit koji su nadoknadivi u budućim pe- riodima i koji se odnose na privremene porezne razlike koje se mogu odbiti, prenesene neiskorištene porezne gubitke i prenesene neiskorištene porezne olakšice, u skladu sa MRS 12 i lokalnom poreznom regulativom, uključujući:

1) priznavanje ili povećavanje privremenih razlika koje utiču na tekući porez za dobit, a koje su knjižene odobre- njem računa 852 - Efekat povećanja odloženih poreznih sredstava,

2) korištenje privremenih razlika koje utiču na tekući po- rez za dobit ili isknjižavanje odloženih poreznih sredstava usljed njihovog isteka, zaduženjem računa 851 - Efekat sma- njenja odloženih poreznih sredstava,

3) priznavanje, povećavanje ili smanjenje odloženih po- reznih sredstava za stavke ostalih dobitaka ili gubitaka pri- znatih kroz ostali ukupni rezultat.

5. Klasa 4: Obaveze u domaćoj valuti

Član 38.

(1) Na računima grupe 40 - Obaveze po osnovu depozita i kredita po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti, iska- zuju se transakcioni i namjenski depoziti, obaveze koje do- spijevaju u roku od jednog dana (overnight obaveze), štedni depoziti, ostali depoziti, obaveze po repo transakcijama, su- bordinirane obaveze, ostale finansijske obaveze, te obaveze po osnovu uzetih kredita.

(2) Na računu 400 - Transakcioni depoziti u domaćoj va- luti, iskazuju se transakcioni računi komitenata.

(3) Na računu 401 - Namjenski depoziti u domaćoj va- luti, iskazuju se namjenski depoziti komitenata u domaćoj valuti. Pod namjenskim depozitima podrazumijevaju se de- poziti kojima je zakonom, podzakonskim aktom ili aktom banke i druge finansijske organizacije određena namjena.

(4) Na računu 402 - Obaveze koje dospijevaju u roku od jednog dana (overnight obaveze) u domaćoj valuti, iskazuju se krediti i depoziti koji dospijevaju u roku od jednog dana.

(5) Na računu 403 - Štedni depoziti u domaćoj valuti, iskazuju se štedni depoziti. Pod štednim depozitima podra- zumijeva se obaveza banke i druge finansijske organizaci- je prema stanovništvu po osnovu štednje (štedne knjižice i štedni računi).

(6) Na računu 404 - Subordinirane obaveze u domaćoj valuti, iskazuju se subordinirane obaveze (krediti, depoziti ili dugoročne hartije od vrijednosti), koje se u slučaju likvi- dacije ili stečaja banke otplaćuju samo nakon pune isplate obaveza prema povjeriocima.

(7) Na računu 405 - Ostali depoziti u domaćoj valuti, iskazuju se depoziti kod kojih je ugovoren rok dospijeća i datum povlačenja sredstava, a koji nisu namjenski depoziti, obaveze koje dospijevaju u roku od jednog dana (overnight obaveze) i štedni depoziti.

(8) Na računu 406 - Obaveze po repo transakcijama u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze po repo poslovima na osnovu repo ugovora o prodaji hartija od vrijednosti, sa ugo- vorenom obavezom njihove ponovne kupovine.

(9) Na računu 407 - Ostale finansijske obaveze u doma- ćoj valuti, iskazuju se ostale finansijske obaveze.

(10) Na računu 408 - Obaveze po osnovu uzetih kredita u domaćoj valuti, iskazuju se krediti koje je banka primila.

(11) Na računu 409 - Razgraničene naknade obrade za uzete kredite u domaćoj valuti koje ulaze u izračun efektiv- ne kamatne stope, evidentiraju se iznosi unaprijed plaćenih naknada i drugih troškova za obradu uzetih kredita, koji su uključeni u izračun efektivne kamatne stope.

Član 39.

(1) Na računima grupe 41 - Obaveze po osnovu depo- zita i kredita po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se transakci- oni i namjenski depoziti, obaveze koje dospijevaju u roku od jednog dana (overnight obaveze), štedni depoziti, ostali depoziti u domaćoj valuti, obaveze po repo transakcijama, subordinirane obaveze, ostale finansijske obaveze i obaveze po osnovu uzetih kredita, sa ugovorenom zaštitom od rizika.

(2) Na računu 410 - Transakcioni depoziti u domaćoj va- luti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se transak- cioni računi komitenata sa ugovorenom zaštitom od rizika.

(3) Na računu 411 - Namjenski depoziti u domaćoj valu- ti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se namjenski depoziti komitenata sa ugovorenom zaštitom od rizika. Pod namjenskim depozitima podrazumijevaju se depoziti kojima je zakonom, podzakonskim aktom ili aktom banke i druge finansijske organizacije određena namjena.

(4) Na računu 412 - Obaveze koje dospijevaju u roku od jednog dana (overnight obaveze) u domaćoj valuti sa ugovo-

renom zaštitom od rizika, iskazuju se krediti i depoziti koji dospijevaju u roku od jednog dana.

(5) Na računu 413 - Štedni depoziti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se štedni depoziti kod kojih je ugovorena zaštita od rizika. Pod štednim de- pozitima podrazumijeva se obaveza prema stanovništvu po osnovu štednje (štedne knjižice i štedni računi).

(6) Na računu 414 - Subordinirane obaveze u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se subor- dinirane obaveze (krediti, depoziti ili dugoročne hartije od vrijednosti) sa ugovorenom zaštitom od rizika, koje se u slu- čaju likvidacije ili stečaja banke otplaćuju samo nakon pune isplate obaveza prema drugim povjeriocima.

(7) Na računu 415 - Ostali depoziti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se depoziti kod ko- jih je ugovoren rok dospijeća, datum povlačenja sredstava i kod kojih je ugovorena zaštita od rizika, a koji nisu namjen- ski depoziti, overnight obaveze i štedni depoziti.

(8) Na računu 416 - Obaveze po repo transakcijama u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazu- ju se obaveze po repo poslovima na osnovu repo ugovora o prodaji hartija od vrijednosti, sa ugovorenom obavezom njihove ponovne kupovine sa ugovorenom zaštitom od ri- zika.

(9) Na računu 417 - Ostale finansijske obaveze u do- maćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se ostale finansijske obaveze sa ugovorenom zaštitom od rizika.

(10) Na računu 418 - Obaveze po osnovu uzetih kredita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se krediti koje je banka primila sa ugovorenom zaštitom od rizika.

(11) Na računu 419 - Razgraničene naknade obrade za uzete kredite u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope, iskazuju se iznosi unaprijed plaćenih naknada i drugih troškova za obradu uzetih kredita sa ugovorenom zaštitom od rizika, koji su uključeni u izračun efektivne kamatne stope.

Član 40.

(1) Na računima grupe 42 - Obaveze za kamatu i nakna- du po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti, iskazuju se obračunate obaveze za kamatu, naknadu i proviziju, koje se odnose na tekući obračunski period, a dospijevaju za plaća- nje u tekućem ili narednom mjesecu. Vrednuju se u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

(2) Na računu 420 - Kamata po osnovu primljenih depo- zita u domaćoj valuti bez ugovorene zaštite od rizika, iskazu- je se obračunata kamata po osnovu primljenih depozita bez ugovorene zaštite od rizika, koja se odnosi na tekući obra- čunski period, a dospijeva za plaćanje u tekućem ili nared- nom mjesecu.

(3) Na računu 421 - Kamata po osnovu primljenih de- pozita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuje se obračunata kamata po osnovu primljenih depozi- ta sa ugovorenom zaštitom od rizika, koja se odnosi na teku- ći obračunski period, a dospijeva za plaćanje u tekućem ili narednom mjesecu.

(4) Na računu 422 - Obaveze po osnovu naknada i pro- vizija u domaćoj valuti bez ugovorene zaštite od rizika, iska- zuju se obračunate obaveze za naknade i provizije u domaćoj valuti, koje se odnose na tekući obračunski period, a dospije- vaju za plaćanje u tekućem ili narednom mjesecu.

(5) Na računu 423 - Obaveze po osnovu naknada i pro- vizija u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se obračunate obaveze za naknade i provizije sa ugovorenom zaštitom od rizika, koje se odnose na tekući obračunski period, a dospijevaju za plaćanje u tekućem ili narednom mjesecu.

(6) Na računu 424 - Kamata po osnovu uzetih kredita u domaćoj valuti bez ugovorene zaštite od rizika, iskazuje se obračunata kamata po osnovu uzetih kredita bez ugovorene zaštite od rizika, koja se odnosi na tekući obračunski period, a dospijeva za plaćanje u tekućem ili narednom mjesecu.

(7) Na računu 425 - Kamata po osnovu uzetih kredita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuje se obračunata kamata po osnovu uzetih kredita sa ugovore- nom zaštitom od rizika, koja se odnosi na tekući obračunski period, a dospijeva za plaćanje u tekućem ili narednom mje- secu.

(8) Na računu 426 - Kamata po osnovu subordiniranih obaveza u domaćoj valuti bez ugovorene zaštite od rizika, iskazuje se obračunata kamata po osnovu subordiniranih obaveza (krediti, depoziti ili dugoročne hartije od vrijedno- sti) bez ugovorene zaštite od rizika, koja se odnosi na tekući obračunski period, a dospijeva za plaćanje u tekućem ili na- rednom mjesecu.

(9) Na računu 427 - Kamata po osnovu subordiniranih obaveza u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizi- ka, iskazuje se obračunata kamata po osnovu subordiniranih obaveza (krediti, depoziti ili dugoročne hartije od vrijedno- sti) sa ugovorenom zaštitom od rizika, koja se odnosi na te- kući obračunski period, a dospijeva za plaćanje u tekućem ili narednom mjesecu.

(10) Na računu 429 - Kamata po osnovu ostalih finansij- skih obaveza u domaćoj valuti, iskazuje se obračunata kama- ta po osnovu ostalih finansijskih obaveza koje nisu navedene u okviru ostalih računa ove grupe, koja se odnosi na tekući obračunski period, a dospijeva za plaćanje u tekućem ili na- rednom mjesecu.

Član 41.

(1) Na računima grupe 43 - Ostale finansijske obaveze u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze po emitiranim dužnič- kim instrumentima, finansijske obaveze po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha i derivatne finansijske obaveze. Vred- nuju se u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standar- dima.

(2) Na računu 430 - Obaveze po glavnici za emitirane dužničke instrumente po amortiziranoj vrijednosti u doma- ćoj valuti, iskazuju se obaveze po glavnici za izdate hartije od vrijednosti (obveznice, blagajnički zapisi i sl.) koje emi- tira banka, a koje se vrednuju po amortiziranoj vrijednosti u skladu sa MSFI 9.

(3) Na računu 431 - Obaveze po kamati za emitirane du- žničke instrumente po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze po kamati za izdate hartije od vrijednosti koje emitira banka i koje se vrednuju po amorti- ziranoj vrijednosti u skladu sa MSFI 9.

(4) Na računu 432 - Finansijske obaveze po fer vrijedno- sti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti, iskazuju se finan- sijske obaveze banaka i drugih finansijskih organizacija koje se mjere po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u skladu sa MSFI 9 (isključujući derivatne finansijske obaveze).

(5) Na računu 433 - Obaveze po kamati po finansijskim obavezama po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze po kamati po finansijskim obave- zama koje se vrednuju po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u skladu sa MSFI 9 (isključujući derivatne finansijske oba- veze).

(6) Na računu 434 - Derivatne finansijske obaveze u do- maćoj valuti, iskazuje se promjena fer vrijednosti derivatnih finansijskih obaveza, proisteklih iz instrumenata zaštite (i zaštite novčanog toka i zaštite fer vrijednosti) i ostalih de- rivatnih finansijskih obaveza - ugovori o razmjeni valuta, ugovori o budućim deviznim kursevima, kamatni “fjučersi”, zamjena (swap) kamatnih stopa, kamatne opcije, valutne op- cije, iskazanih na računima vanbilansne evidencije. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički

razrade trocifreni račun, razdvajajući instrumente zaštite i ostale derivatne instrumente.

Knjiženje promjena fer vrijednosti propisano je kod ra- čuna: 648 - Gubici od derivatnih finansijskih instrumenata, 748 - Dobici od derivatnih finansijskih instrumenata i 822 - Efekti revalorizacije proizašli iz transakcija zaštite.

Član 42.

(1) Na računima grupe 44 - Ostale finansijske obaveze u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se obaveze po emitiranim dužničkim instrumentima, finan- sijske obaveze po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha i deri- vatne finansijske obaveze, u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika. Vrednuju se u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

(2) Na računu 440 - Obaveze po glavnici za emitirane du- žničke instrumente po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se oba- veze po glavnici za izdate hartije od vrijednosti (obveznice, blagajnički zapisi i sl.) koje emitira banka i koje se vrednuju po amortiziranoj vrijednosti u skladu sa MSFI 9, sa ugovore- nom zaštitom od rizika.

(3) Na računu 441 - Obaveze po kamati za emitirane du- žničke instrumente po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se obaveze po kamati za izdate hartije od vrijednosti koje emitira banka i koje se vrednuju po amortiziranoj vrijednosti u skladu sa MSFI 9, sa ugovorenom zaštitom od rizika.

(4) Na računu 442 - Finansijske obaveze po fer vrijed- nosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se finansijske obaveze banaka i drugih finansijskih organizacija koje se mjere po fer vrijed- nosti kroz bilans uspjeha u skladu sa MSFI 9 (isključujući derivatne finansijske obaveze), sa ugovorenom zaštitom od rizika.

(5) Na računu 443 - Obaveze po kamati po finansijskim obavezama po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se obave- ze po kamati po finansijskim obavezama koje se vrednuju po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u skladu sa MSFI 9 (isključujući derivatne finansijske obaveze), sa ugovorenom zaštitom od rizika.

Član 43.

(1) Na računima grupe 45 - Obaveze po osnovu plaća i naknada plaća u domaćoj valuti, iskazuju se obračunate oba- veze za neto plaće i neto naknade plaća zaposlenima, kao i obaveze po osnovu privremenih i povremenih poslova.

(2) Na računu 450 - Obaveze za neto plaće u domaćoj valuti, iskazuju se obračunate obaveze za neto plaće zaposle- nima po svim osnovama (račun 650 - Troškovi plaća).

(3) Na računu 451 - Obaveze za neto naknade plaća u do- maćoj valuti, iskazuju se obračunate obaveze za neto nakna- de plaća zaposlenima (račun 651 - Troškovi naknada plaća).

(4) Na računu 452 - Obaveze za poreze na plaće i nakna- de plaća u domaćoj valuti, iskazuju se obračunate obaveze za poreze na plaće i naknade plaća (račun 652 - Troškovi poreza na plaće i naknade plaća).

(5) Na računu 453 - Obaveze za doprinose na plaće i nak- nade plaća u domaćoj valuti, iskazuju se obračunate obaveze za doprinose na plaće i naknade plaća (račun 653 - Troškovi doprinosa na plaće i naknade plaća).

(6) Na računu 454 - Obaveze po osnovu privremenih i povremenih poslova u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze po osnovu privremenih i povremenih poslova (račun 654 - Troškovi naknada za privremene i povremene poslove).

(7) Na računu 455 - Ostale obaveze prema zaposlenima u domaćoj valuti, iskazuju se ostale obaveze obračunate prema zaposlenima, kao što su otpremnine za odlazak u penziju, osobna primanja članova nadzornog, upravnog i izvršnog odbora i ostala osobna primanja zaposlenih.

Član 44.

(1) Na računima grupe 46 - Ostale obaveze u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze prema dobavljačima, obaveze po osnovu primljenih avansa, lizinga, aktiviranih garancija, dividendi, odloženih poreznih obaveza, po primljenim sred- stvima po poslovima u ime i za račun, ostale obaveze iz po- slovnih odnosa, obaveze u obračunu i prolazni i privremeni računi.

(2) Na računu 460 - Obaveze prema dobavljačima u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze prema dobavljačima u zemlji.

(3) Na računu 461 - Obaveze po osnovu primljenih avan- sa u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze za primljene avan- se, depozite, kaucije i sl.

(4) Na računu 462 - Obaveze po osnovu lizinga u doma- ćoj valuti, iskazuju se obaveze koje banka ima po osnovu lizinga u domaćoj valuti, u skladu sa MSFI 16. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razra- de trocifreni račun razdvajajući:

1) obaveze po osnovu ugovora u finansijskom lizingu (sklopljenih sa lizing društvima),

2) obaveze po osnovu ugovora o operativnom lizingu (sklopljenih sa zakupodavcima u vezi sa zakupom određenih sredstava - nekretnina, poslovnih prostora, opreme i sl.).

(5) Na računu 463 - Obaveze po osnovu aktiviranih ga- rancija u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze po osnovu ak- tiviranih garancija.

(6) Na računu 464 - Obaveze za dividende u domaćoj va- luti, iskazuju se obaveze za dividende po osnovu raspodjele dobiti vlasnicima u zemlji, u skladu sa osnivačkim aktima banke ili druge finansijske organizacije.

(7) Na računu 465 - Odložene porezne obaveze u doma- ćoj valuti, iskazuju se iznosi poreza na dobit plativi u budu- ćim periodima koji se odnose na oporezive privremene razli- ke, u skladu sa MRS 12 i lokalnom poreznom regulativom, uključujući:

1) priznavanje ili povećavanje oporezivih privremenih razlika koje utiču na tekući porez za dobit, a koje su knjižene zaduženjem računa 853 - Efekat povećanja odloženih pore- znih obaveza,

2) dospijeće oporezivih privremenih razlika ili isknjiža- vanje odloženih poreznih obaveza usljed isteka, odobrenjem računa 854 - Efekat smanjenja odloženih poreznih obaveza,

3) priznavanje, povećavanje ili smanjenje odloženih po- reznih obaveza za stavke ostalih dobitaka ili gubitaka prizna- tih kroz ostali ukupni rezultat.

(8) Na računu 466 - Obaveze po primljenim sredstvima u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze po komisionim poslovi- ma, odnosno obaveze koje su banke i druge finansijske orga- nizacije preuzele u svoje ime, a za račun svog komitenta i oba- veze po primljenim sredstvima po poslovima u ime i za račun komitenta, kao i smanjenje obaveza plasiranjem sredstava.

(9) Na računu 467 - Ostale obaveze iz poslovnih odno- sa u domaćoj valuti, iskazuju se ostale obaveze iz poslovnih odnosa.

(10) Na računu 468 - Obaveze u obračunu u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze u obračunu.

(11) Na računu 469 - Prolazni i privremeni račun u do- maćoj valuti, iskazuju se obaveze na prolaznim i privreme- nim računima.

Član 45.

(1) Na računima grupe 47 - Rezerviranja i obaveze za poreze u domaćoj valuti, iskazuju se rezerviranja za obaveze, za otpremnine, jubilarne nagrade i bonuse, gubitke po vanbi- lansnoj aktivi, penzije i ostala rezerviranja. Rezerviranja se

vrednuju prema MRS 37 i ostalim relevantnim standardima. Na računima ove grupe iskazuju se obaveze za porez na do- bit, porez na dodatu vrijednost i druge obaveze po osnovu poreza i doprinosa.

(2) Na računu 470 - Rezerviranja za obaveze u domaćoj valuti, iskazuju se rezerviranja za obaveze za pokriće obaveza (pravnih i stvarnih) nastalih kao rezultat prošlih događaja, za koje je vjerovatno da će izazvati odliv resursa, radi njihovog izmirivanja, a koje se mogu pouzdano procijeniti (npr. sporovi u toku). Rezerviranja za obaveze prate se pojedinačno, a nji- hovo povećanje formira se na teret računa 642 - Rashodi po osnovu rezerviranja za obaveze, dok se njihovo ukidanje knji- ži kao prihod operativnog poslovanja na računu 742 - Prihodi od ukidanja neiskorištenih rezerviranja za obaveze.

(3) Na računu 471 - Rezerviranja za primanja zaposlenih u domaćoj valuti, iskazuju se rezerviranja za otpremnine, ju- bilarne nagrade, bonuse i druga primanja zaposlenih.

(4) Na računu 472 - Rezerviranja za gubitke po vanbilan- snoj aktivi u domaćoj valuti bez ugovorene zaštite od rizika, iskazuju se rezerviranja za gubitke po vanbilansnoj aktivi u domaćoj valuti bez ugovorene zaštite od rizika, u skladu sa usvojenom računovodstvenom politikom.

(5) Na računu 473 - Rezerviranja za gubitke po vanbi- lansnoj aktivi u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se rezerviranja za gubitke po vanbilansnoj aktivi u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, u skladu sa usvojenom računovodstvenom politikom.

(6) Na računu 474 - Rezerviranja za penzije i druga re- zerviranja u domaćoj valuti, iskazuju se dugoročna rezervi- ranja za penzije u bankama i drugim finansijskim organizaci- jama koje formiraju poseban penzioni fond za svoje radnike i druga rezerviranja, u skladu sa MRS 19. Rezerviranja se formiraju na teret računa 643 - Rashodi ostalih rezerviranja, a njihovo ukidanje se knjiži u korist prihoda na računu 743 - Prihodi od ukidanja ostalih rezerviranja.

(7) Na računu 475 - Obaveze za porez na dobit u doma- ćoj valuti, iskazuje se obračunati porez na dobit zaduženjem računa 850 - Porez na dobit. Na kraju izvještajnog perioda, stanje na ovom računu se umanjuje za stanje potraživanja za više plaćen porez na dobit na kraju izvještajnog perioda (račun 033), ukoliko je iznos stanja potraživanja manji od iznosa utvrđene tekuće porezne obaveze.

(8) Na računu 476 - Obaveze za porez na dodatu vrijed- nost u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze za porez na do- datu vrijednost.

(9) Na računu 477 - Obaveze za druge poreze i doprinose u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze za druge poreze i do- prinose obračunate na teret poslodavca.

(10) Na računu 479 - Ostala rezerviranja u domaćoj valu- ti, iskazuju se ostala rezerviranja u domaćoj valuti.

Član 46.

(1) Na računima grupe 48 - Razgraničenja u domaćoj va- luti, iskazuju se unaprijed naplaćeni prihodi budućih perioda i obračunati neplaćeni troškovi tekućeg perioda za koje nije primljena knjigovodstvena isprava.

(2) Na računu 480 - Razgraničene obaveze za obračuna- tu nedospjelu kamatu po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti bez ugovorene zaštite od rizika, iskazuju se obračunati rashodi kamata po finansijskim obavezama po amortiziranoj vrijednosti bez ugovorene zaštite od rizika, koji terete tekući obračunski period, a koji ne dospijevaju za plaćanje u tekućem obračunskom periodu. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, razdva- jajući depozite, uzete kredite, subordinirane obaveze, izdate dužničke instrumente i ostale finansijske obaveze.

(3) Na računu 481 - Razgraničene obaveze za ostale obračunate rashode u domaćoj valuti, iskazuju se ostali obračunati rashodi tekućeg obračunskog perioda (obraču- nata zakupnina, obračunate premije osiguranja i ostali rashodi), koji ne dospijevaju za plaćanje u tekućem obračun- skom periodu.

(4) Na računu 482 - Razgraničeni prihodi kamata u do- maćoj valuti, iskazuju se iznosi unaprijed naplaćene kamate koji se odnose na naredni obračunski period.

(5) Na računu 483 - Razgraničene obaveze za obraču- natu nedospjelu kamatu po amortiziranoj vrijednosti u do- maćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se obračunati rashodi kamata po finansijskim obavezama po amortiziranoj vrijednosti sa ugovorenom zaštitom od rizika, koji terete tekući obračunski period, a koji ne dospijevaju za plaćanje u tekućem obračunskom periodu. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički ra- zrade trocifreni račun, razdvajajući depozite, uzete kredite, subordinirane obaveze, izdate dužničke instrumente i ostale finansijske obaveze.

(6) Na računu 484 - Razgraničeni ostali prihodi u doma- ćoj valuti, iskazuju se unaprijed naplaćeni ostali prihodi koji se odnose na naredni obračunski period.

(7) Na računu 486 - Obračunati porez na dodatu vrijed- nost u domaćoj valuti, iskazuje se obračunati porez na doda- tu vrijednost.

(8) Na računu 487 - Razgraničene obaveze za obračunatu nedospjelu kamatu po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti bez ugovorene zaštite od rizika, iskazuju se obračunati rashodi kamata po finansijskim obavezama po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha bez ugovorene zaštite od rizi- ka, koji terete tekući obračunski period, a koji ne dospijevaju za plaćanje u tekućem obračunskom periodu. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razra- de trocifreni račun, po vrstama finansijskih obaveza.

(9) Na računu 488 - Razgraničene obaveze za obračunatu nedospjelu kamatu po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazu- ju se obračunati rashodi kamata po finansijskim obavezama po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha sa ugovorenom zašti- tom od rizika, koji terete tekući obračunski period, a koji ne dospijevaju za plaćanje u tekućem obračunskom periodu. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, po vrstama finansijskih obaveza.

(10) Na računu 489 - Ostala razgraničenja u domaćoj va- luti, iskazuju se sva ostala razgraničenja u domaćoj valuti koja nisu uključena u prethodne račune.

Član 47.

(1) Na računima grupe 49 - Obaveze po osnovu komisi- onih poslova, sredstava namijenjenih prodaji, sredstava po- slovanja koje se obustavlja i dospjelih obaveza u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze po osnovu komisionih poslova, sredstava namijenjenih prodaji, sredstava poslovanja koje se obustavlja i dospjelih obaveza u domaćoj valuti.

(2) Na računu 490 - Dospjeli depoziti po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze po depozi- tima u domaćoj valuti dospjelim za isplatu.

(3) Na računu 491 - Dospjeli uzeti krediti po amortizi- ranoj vrijednosti u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze po kreditima u domaćoj valuti dospjelim za plaćanje.

(4) Na računu 492 - Dospjele subordinirane obaveze u domaćoj valuti, iskazuju se subordinirane obaveze u doma- ćoj valuti dospjele za plaćanje.

(5) Na računu 493 - Dospjeli depoziti po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od ri- zika, iskazuju se obaveze po depozitima sa ugovorenom za- štitom od rizika dospjelim za isplatu.

(6) Na računu 494 - Dospjeli uzeti krediti po amortizi- ranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se obaveze po kreditima sa ugovorenom zaštitom od rizika dospjelim za plaćanje.

(7) Na računu 495 - Dospjele subordinirane obaveze u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se subordinirane obaveze sa ugovorenom zaštitom od rizika dospjele za plaćanje.

(8) Na računu 496 - Dospjele finansijske obaveze po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti, iskazuju se finansijske obaveze po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti dospjele za plaćanje. Banke i druge finansij- ske organizacije treba da samostalno analitički razrade troci- freni račun, po vrstama finansijskih obaveza.

(9) Na računu 497 - Dospjele finansijske obaveze po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovore- nom zaštitom od rizika, iskazuju se finansijske obaveze po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha sa ugovorenom zaštitom od rizika dospjele za plaćanje. Banke i druge finansijske or- ganizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, po vrstama finansijskih obaveza.

(10) Na računu 498 - Obaveze po osnovu stalnih sred- stava namijenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze po osnovu stalnih sredstava namijenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja, u skladu sa MSFI 5, koje se izmiruju pri otuđenju tih sredstava.

(11) Na računu 499 - Obaveze po komisionim poslovima u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze po komisionim po- slovima, odnosno obaveze koje je banka i druga finansijska organizacija preuzela u svoje ime, a za račun komitenta.

6. Klasa 5: Obaveze u stranoj valuti

Član 48.

(1) Na računima grupe 50 - Obaveze po osnovu depo- zita i kredita po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se transakcioni i namjenski depoziti, obaveze koje dospijevaju u roku od jednog dana u stranoj valuti (overnight obaveze), štedni depoziti, ostali depoziti, obaveze po repo transakcijama, subordinirane obaveze, ostale finansijske obaveze, te obaveze po osnovu uzetih kredita.

(2) Na računu 500 - Transakcioni računi u stranoj valuti, iskazuju se transakcioni računi, odnosno devizni računi ko- mitenata banke i druge finansijske organizacije.

(3) Na računu 501 - Namjenski depoziti u stranoj valuti, iskazuju se namjenski depoziti komitenata. Pod namjenskim depozitima podrazumijevaju se depoziti kojima je zakonom, podzakonskim aktom ili aktom banke i druge finansijske or- ganizacije određena namjena.

(4) Na računu 502 - Obaveze koje dospijevaju u roku od jednog dana u stranoj valuti (overnight obaveze), iskazuju se krediti i depoziti koji dospijevaju u roku od jednog dana.

(5) Na računu 503 - Štedni depoziti u stranoj valuti, iska- zuju se štedni depoziti u stranoj valuti. Pod štednim depoziti- ma podrazumijeva se obaveza prema stanovništvu po osnovu štednje (štedne knjižice i štedni računi).

(6) Na računu 504 - Subordinirane obaveze u stranoj valuti, iskazuju se subordinirane obaveze (krediti, depoziti ili dugoročne hartije od vrijednosti) u stranoj valuti, koje se u slučaju likvidacije ili stečaja banke otplaćuju samo nakon pune isplate obaveza prema drugim povjeriocima.

(7) Na računu 505 - Ostali depoziti u stranoj valuti, iska- zuju se depoziti kod kojih je ugovoren rok dospijeća i datum povlačenja sredstava, a koji nisu namjenski depoziti, obave- ze koje dospijevaju u roku od jednog dana (overnight obave- ze) i štedni depoziti.

(8) Na računu 506 - Obaveze po repo transakcijama u stra- noj valuti, iskazuju se obaveze po repo poslovima na osnovu repo ugovora o prodaji hartija od vrijednosti, sa ugovorenom obavezom njihove ponovne kupovine, u stranoj valuti.

(9) Na računu 507 - Ostale finansijske obaveze u stranoj valuti, iskazuju se obaveze za ostale finansijske obaveze.

(10) Na računu 508 - Obaveze po osnovu uzetih kredita u stranoj valuti, iskazuju se krediti koje je banka primila.

(11) Na računu 509 - Razgraničene naknade obrade kre- dita u stranoj valuti koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope, evidentiraju se iznosi unaprijed plaćenih naknada i drugih troškova za obradu uzetih kredita u stranoj valuti, koji su uključeni u izračun efektivne kamatne stope.

Član 49.

(1) Na računima grupe 52 - Obaveze za kamatu i nakna- du po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se obračunate obaveze za kamatu, naknadu i provizije koje se odnose na tekući obračunski period, a dospijevaju za plaća- nje u tekućem ili narednom mjesecu. Vrednuju se u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

(2) Na računu 520 - Kamata po osnovu primljenih depo- zita u stranoj valuti, iskazuje se obračunata kamata po osno- vu primljenih depozita, koja se odnosi na tekući obračunski period, a dospijeva za plaćanje u tekućem ili narednom mje- secu.

(3) Na računu 522 - Obaveze po osnovu naknada i provi- zija u stranoj valuti, iskazuju se obračunate obaveze po osno- vu naknada i provizija, koje se odnose na tekući obračunski period, a dospijevaju za plaćanje u tekućem ili narednom mjesecu.

(4) Na računu 524 - Kamata po osnovu uzetih kredita u stranoj valuti, iskazuje se obračunata kamata po osnovu uzetih kredita, koja se odnosi na tekući obračunski period, a dospijeva za plaćanje u tekućem ili narednom mjesecu.

(5) Na računu 526 - Kamata po osnovu subordiniranih obaveza u stranoj valuti, iskazuje se obračunata kamata po osnovu subordiniranih obaveza (krediti, depoziti ili dugoroč- ne hartije od vrijednosti), koja se odnosi na tekući obračun- ski period, a dospijeva za plaćanje u tekućem ili narednom mjesecu.

(6) Na računu 529 - Kamata po osnovu ostalih finansij- skih obaveza u stranoj valuti, iskazuje se obračunata kamata po osnovu ostalih finansijskih obaveza koje nisu navedene u okviru ostalih računa ove grupe, koja se odnosi na tekući obračunski period, a dospijeva za plaćanje u tekućem ili na- rednom mjesecu.

Član 50.

(1) Na računima grupe 53 - Ostale finansijske obaveze u stranoj valuti, iskazuju se obaveze po emitiranim dužničkim instrumentima, finansijske obaveze po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha i derivatne finansijske obaveze. Vrednuju se u skladu sa MSFI 9 i ostalim relevantnim standardima.

(2) Na računu 530 - Obaveze po glavnici za emitirane dužničke instrumente po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se obaveze po glavnici za izdate hartije od vrijednosti u stranoj valuti (obveznice, blagajnički zapisi i sl.) koje emitira banka, a koje se vrednuju po amortiziranoj vrijednosti u skladu sa MSFI 9.

(3) Na računu 531 - Obaveze po kamati za emitira- ne dužničke instrumente po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se obaveze po kamati za izdate hartije od vrijednosti u stranoj valuti koje emitira banka i koje se vrednuju po amortiziranoj vrijednosti u skladu sa MSFI 9.

(4) Na računu 532 - Finansijske obaveze po fer vrijed- nosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti, iskazuju se finan- sijske obaveze banaka i drugih finansijskih organizacija koje se mjere po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u skladu sa MSFI 9 (isključujući derivatne finansijske obaveze).

(5) Na računu 533 - Obaveze po kamati po finansijskim obavezama po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti, iskazuju se obaveze po kamati po finansijskim obave- zama koje se vrednuju po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha

u skladu sa MSFI 9 (isključujući derivatne finansijske oba- veze).

(6) Na računu 534 - Derivatne finansijske obaveze u stranoj valuti, iskazuje se promjena fer vrijednosti derivat- nih finansijskih obaveza proisteklih iz instrumenata zaštite (i zaštite novčanog toka i zaštite fer vrijednosti) i ostalih derivatnih finansijskih obaveza - ugovori o razmjeni valuta, ugovori o budućim valutnim kursevima, kamatni “fjučersi”, zamjena (swap) kamatnih stopa, kamatne opcije, valutne op- cije, iskazanih na računima vanbilansne evidencije. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, razdvajajući instrumente zaštite i ostale derivatne instrumente.

Knjiženje promjena fer vrijednosti propisano je kod ra- čuna: 648 - Gubici od derivatnih finansijskih instrumenata, 748 - Dobici od derivatnih finansijskih instrumenata i 822 - Efekti revalorizacije proizašli iz transakcija zaštite.

Član 51.

(1) Na računima grupe 55 - Ostale obaveze u stranoj va- luti, iskazuju se obaveze prema dobavljačima, obaveze po osnovu primljenih avansa, lizinga, aktiviranih garancija, obaveze prema zaposlenima, po primljenim sredstvima, po poslovima u ime i za račun, ostale obaveze iz poslovnih od- nosa, obaveze u obračunu i prolazni i privremeni računi.

(2) Na računu 550 - Obaveze prema dobavljačima u stra- noj valuti, iskazuju se obaveze prema dobavljačima.

(3) Na računu 551 - Obaveze po osnovu primljenih avan- sa u stranoj valuti, iskazuju se obaveze za primljene avanse, depozite, kaucije i slično.

(4) Na računu 552 - Obaveze po osnovu lizinga u stranoj valuti, iskazuju se obaveze koje banka ima po osnovu lizinga u stranoj valuti, u skladu sa MSFI 16. Banke i druge finansij- ske organizacije treba da samostalno analitički razrade troci- freni račun razdvajajući:

1) obaveze po osnovu ugovora u finansijskom lizingu (sklopljenih sa lizing društvima),

2) obaveze po osnovu ugovora o operativnom lizingu (sklopljenih sa zakupodavcima u vezi sa zakupom određenih sredstava - nekretnina, poslovnih prostora, opreme i sl.).

(5) Na računu 553 - Obaveze po osnovu aktiviranih ga- rancija u stranoj valuti, iskazuju se obaveze po osnovu akti- viranih garancija.

(6) Na računu 554 - Obaveze prema zaposlenima u stra- noj valuti, iskazuju se obaveze prema zaposlenima.

(7) Na računu 555 - Obaveze za dividende u stranoj va- luti, iskazuju se obaveze za dividende po osnovu raspodjele dobiti vlasnicima u inozemstvu, u skladu sa osnivačkim ak- tima banke ili druge finansijske organizacije.

(8) Na računu 556 - Obaveze po primljenim sredstvima u stranoj valuti, iskazuju se obaveze po komisionim poslovima, odnosno obaveze koje je banka ili druga finansijska organizacija preuzela u svoje ime, a za račun svog komitenta i obaveze po primljenim sredstvima po poslovima u ime i za račun komitena- ta, kao i smanjenje obaveza plasiranjem sredstava.

(9) Na računu 557 - Ostale obaveze iz poslovnih odno- sa u stranoj valuti, iskazuju se ostale obaveze iz poslovnih odnosa.

(10) Na računu 558 - Obaveze u obračunu u stranoj valu- ti, iskazuju se obaveze u obračunu.

(11) Na računu 559 - Prolazni i privremeni računi u stra- noj valuti, iskazuju se obaveze na prolaznim i privremenim računima.

Član 52.

(1) Na računima grupe 57 - Rezerviranja u stranoj valuti, iskazuju se rezerviranja za obaveze i ostala rezerviranja. Re- zerviranja se vrednuju prema MRS 37 i ostalim relevantnim standardima.

(2) Na računu 570 - Rezerviranja za obaveze u stranoj va- luti, iskazuju se rezerviranja za obaveze za pokriće obaveza (pravnih i stvarnih) nastalih kao rezultat prošlih događaja, za koje je vjerovatno da će izazvati odliv resursa, radi njihovog izmirivanja, a koje se mogu pouzdano procijeniti (npr. spo- rovi u toku). Rezerviranja za obaveze prate se pojedinačno, a njihovo povećanje formira se na teret računa 642 - Rashodi po osnovu rezerviranja za obaveze, dok se njihovo ukidanje knjiži kao prihod operativnog poslovanja na računu 742 - Prihodi od ukidanja neiskorištenih rezerviranja za obaveze.

(3) Na računu 572 - Rezerviranja za gubitke po vanbi- lansnoj aktivi u stranoj valuti, iskazuju se rezerviranja za gubitke po vanbilansnoj aktivi, u skladu sa usvojenom raču- novodstvenom politikom.

(4) Na računu 579 - Ostala rezerviranja u stranoj valuti, iskazuju se ostala rezerviranja.

Član 53.

(1) Na računima grupe 58 - Razgraničenja u stranoj va- luti, iskazuju se unaprijed naplaćeni prihodi budućih perioda i obračunati troškovi tekućeg perioda za koje nije primljena knjigovodstvena isprava.

(2) Na računu 580 - Razgraničene obaveze za obračuna- tu nedospjelu kamatu po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se obračunati rashodi kamata po finansijskim obavezama po amortiziranoj vrijednosti koji terete tekući obračunski period, a koji ne dospijevaju za plaćanje u teku- ćem obračunskom periodu. Banke i druge finansijske organi- zacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, razdvajajući depozite, uzete kredite, subordinirane obaveze, izdate dužničke instrumente i ostale finansijske obaveze.

(3) Na računu 581 - Razgraničene obaveze za ostale obračunate rashode u stranoj valuti, iskazuju se ostali obra- čunati rashodi tekućeg obračunskog perioda (obračunata zakupnina, obračunate premije osiguranja i ostali rashodi) u stranoj valuti, koji ne dospijevaju za plaćanje u tekućem obračunskom periodu.

(4) Na računu 582 - Razgraničeni prihodi kamata u stra- noj valuti, iskazuju se iznosi naplaćene kamate koji se odno- se na naredni obračunski period.

(5) Na računu 584 - Razgraničeni ostali prihodi u stranoj valuti, iskazuju se naplaćeni ostali prihodi koji se odnose na naredni obračunski period.

(6) Na računu 587 - Razgraničene obaveze za obračunatu nedospjelu kamatu po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti, iskazuju se obračunati rashodi kamata po fi- nansijskim obavezama po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha, koji terete tekući obračunski period, a koji ne dospijevaju za plaćanje u tekućem obračunskom periodu. Banke i druge fi- nansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, po vrstama finansijskih obaveza.

(7) Na računu 589 - Ostala razgraničenja u stranoj valuti, iskazuju se ostala razgraničenja koja nisu uključena u pret- hodne račune.

Član 54.

(1) Na računima grupe 59 - Obaveze po osnovu komi- sionih poslova i dospjelih obaveza u stranoj valuti, iskazuju se dospjele obaveze i obaveze po komisionim poslovima u stranoj valuti.

(2) Na računu 590 - Dospjeli depoziti po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se obaveze po depoziti- ma u stranoj valuti dospjelim za isplatu.

(3) Na računu 591 - Dospjeli uzeti krediti po amortizira- noj vrijednosti u stranoj valuti, iskazuju se obaveze po kredi- tima u stranoj valuti dospjelim za plaćanje.

(4) Na računu 592 - Dospjele subordinirane obaveze u stranoj valuti, iskazuju se subordinirane obaveze u stranoj valuti dospjele za plaćanje.

(5) Na računu 596 - Dospjele finansijske obaveze po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti, iskazuju se finansijske obaveze po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti dospjele za plaćanje. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, po vrstama finansijskih obaveza.

(6) Na računu 599 - Obaveze po komisionim poslovi- ma u stranoj valuti, iskazuju se obaveze po komisionim poslovima, odnosno obaveze koje je banka ili druga fi- nansijska organizacija preuzela u svoje ime, a za račun komitenta.

7. Klasa 6: Rashodi

(1) Na računima grupe 60 - Rashodi kamata, iskazuju se obračunati rashodi redovnih i zateznih kamata tekućeg obračunskog perioda, neovisno o momentu dospijeća za plaćanje, uključujući i negativne aktivne kamate na date depozite. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifrene račune unutar gru- pe 60, razdvajajući rashode od kamata po vrstama finansij- skih obaveza:

1) rashodi od kamata od finansijskih instrumenata po amortiziranoj vrijednosti,

2) rashodi od kamata od finansijskih instrumenata po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha.

(2) Na računu 600 - Rashodi kamata po osnovu uzetih kredita u domaćoj valuti, iskazuju se obračunati rashodi ka- mata na uzete kredite tekućeg obračunskog perioda, uklju- čujući i rashode tekućeg obračunskog perioda po osnovu naknada za obradu primljenih kredita koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope, razgraničenih tokom perioda tra- janja kredita.

(3) Na računu 601 - Rashodi kamata po osnovu depozita u domaćoj valuti, iskazuju se obračunati rashodi kamata te- kućeg obračunskog perioda na primljene depozite u domaćoj valuti, kao i negativne aktivne kamate na date depozite u do- maćoj valuti, ukoliko ih ima.

(4) Na računu 602 - Rashodi kamata po osnovu emiti- ranih dužničkih instrumenata u domaćoj valuti, iskazuju se obračunati rashodi kamata po osnovu emitiranih hartija od vrijednosti, rashodi kamata iz anuitetnih kupona hartija od vrijednosti i ostalih kamata na hartije od vrijednosti.

(5) Na računu 603 - Rashodi kamata po osnovu uzetih kredita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se obračunati rashodi kamata tekućeg obračunskog perioda po osnovu uzetih kredita sa ugovorenom zaštitom od rizika, uključujući i rashode tekućeg obračunskog perioda po osnovu naknada za obradu primljenih kredita sa ugovorenom zaštitom od rizika koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope, razgraničenih tokom perioda trajanja kredita.

(6) Na računu 604 - Rashodi kamata po osnovu depozita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se obračunati rashodi kamata tekućeg obračunskog perioda po osnovu primljenih depozita sa ugovorenom zaštitom od rizika, kao i negativne aktivne kamate na date depozite sa ugovorenom zaštitom od rizika, ukoliko ih ima.

(7) Na računu 605 - Rashodi kamata po osnovu emitira- nih dužničkih instrumenata u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se obračunati rashodi kamata po osnovu emitiranih hartija od vrijednosti sa ugovorenom za- štitom od rizika, rashodi kamata iz anuitetnih kupona harti- ja od vrijednosti sa ugovorenom zaštitom od rizika i ostalih kamata na hartije od vrijednosti sa ugovorenom zaštitom od rizika.

(8) Na računu 606 - Rashodi kamata po osnovu uzetih kredita u stranoj valuti, iskazuju se obračunati rashodi ka- mata tekućeg obračunskog perioda po osnovu uzetih kredita, uključujući i rashode tekućeg obračunskog perioda po osno- vu naknada za obradu primljenih kredita u stranoj valuti koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope, razgraničenih to- kom perioda trajanja kredita.

(9) Na računu 607 - Rashodi kamata po osnovu depozita u stranoj valuti, iskazuju se obračunati rashodi kamata teku- ćeg obračunskog perioda po osnovu depozita u stranoj valuti, kao i negativne aktivne kamate na date depozite, ukoliko ih ima.

(10) Na računu 608 - Rashodi kamata po osnovu emi- tiranih dužničkih instrumenata u stranoj valuti, iskazuju se obračunati rashodi kamata po osnovu emitiranih hartija od vrijednosti, rashodi kamata iz anuitetnih kupona hartija od vrijednosti i ostalih kamata na hartije od vrijednosti.

(11) Na računu 609 - Ostali rashodi kamata, iskazuju se obračunati rashodi kamata na ugovore o lizingu, rashodi ka- mata od derivatnih finansijskih instrumenata, te ostali rasho- di kamata. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, razdvajajući kamatu po osnovu ugovora o finansijskom lizingu, kamatu po osnovu ugovora o operativnom lizingu, kamatu od deri- vatnih finansijskih instrumenata, te ostalu kamatu.

Član 56.

(1) Na računima grupe 61 - Rashodi naknada i provizija, iskazuju se obračunati rashodi naknada i provizija tekućeg obračunskog perioda, neovisno o momentu njihovog plaća- nja.

(2) Na računu 610 - Rashodi naknada u domaćoj valuti i 615 - Rashodi naknada u stranoj valuti, iskazuju se naknade za usluge platnog prometa u zemlji i inozemstvu.

(3) Na računu 611 - Rashodi provizija u domaćoj valuti i 616 - Rashodi provizija u stranoj valuti, iskazuju se obraču- nati rashodi provizija po primljenim garancijama, provizije na odobrene, a neiskorištene iznose kredita, provizije po dru- gim jamstvima i ostale slične provizije.

(4) Na računu 617 - Ostale naknade i provizije, iskazuju se rashodi provizija za usluge kupoprodaje deviznih sred- stava i plemenitih metala, rashodi brokerskih usluga i slične naknade i provizije.

Član 57.

(1) Na računima grupe 62 - Gubici po osnovu prestanka priznavanja finansijskih sredstava i ulaganja u povezana lica, iskazuju se gubici po osnovu prestanka priznavanja i/ili pro- daje finansijskih sredstava i prodaje ulaganja u povezana lica.

(2) Na računu 620 - Gubici po osnovu prestanka prizna- vanja finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha, iskazuju se gubici po osnovu prodaje ove kategorije sredstava.

(3) Na računu 621 - Gubici po osnovu prestanka prizna- vanja finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, iskazuju se gubici po osnovu prodaje ove kategorije sredstava. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, ra- zdvajajući:

1) kumulativne negativne revalorizacione rezerve za fi- nansijska sredstva po fer vrijednosti kroz ostali ukupni re- zultat koje se prenose u bilans uspjeha usljed prodaje ovih sredstava i

2) gubitke u iznosima fer vrijednosti prodatih finansij- skih sredstava umanjenih za iznos prodajne cijene u momen- tu prodaje.

(4) Na računu 622 - Gubici po osnovu prestanka prizna- vanja finansijskih sredstava po amortiziranoj vrijednosti, iskazuju se gubici po osnovu prodaje ove kategorije sred- stava, te prestanka priznavanja usljed značajne modifikacije finansijskog sredstva po amortiziranoj vrijednosti. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, razdvajajući gubitke po osnovu pro- daje i gubitke po osnovu prestanka priznavanja usljed zna- čajne modifikacije.

(5) Na računu 623 - Gubici po osnovu prestanka prizna- vanja udjela u ovisnim i pridruženim društvima i zajednič- kim poduhvatima, iskazuju se gubici po osnovu prodaje ovih kategorija sredstava.

Član 58.

(1) Na računima grupe 63 - Gubici od promjene vrijed- nosti nefinansijskih sredstava, iskazuju se negativni efekti promjene vrijednosti nematerijalnih sredstava, nekretnina, postrojenja i opreme, investicionih nekretnina i ostalih nefi- nansijskih sredstava.

(2) Na računu 630 - Gubici od promjene vrijednosti nema- terijalnih sredstava, iskazuje se obezvređenje nematerijalnih sredstava u korist relevantnog računa grupe 31, koji se odnosi na nematerijalno sredstvo čija je vrijednost obezvrijeđena.

(3) Na računu 631 - Gubici od promjene vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme, iskazuje se obezvređenje nekretnina, postrojenja i opreme koji se vode po nabavnoj vrijednosti, u korist računa relevantnog računa grupe 30, koji se odnosi na nekretninu, postrojenje i opremu čija je vrijed- nost obezvrijeđena.

(4) Na računu 632 - Gubici od promjene vrijednosti inve- sticionih nekretnina koje se vrednuju po nabavnoj vrijedno- sti, iskazuje se iznos obezvređenja investicionih nekretnina koje se amortiziraju, u korist relevantnog računa grupe 33, koji se odnosi na investicione nekretnine čija je vrijednost obezvrijeđena.

(5) Na računu 633 - Gubici od promjene vrijednosti stal- nih sredstava namijenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja, iskazuju se gubici nastali pri usklađivanju vrijednosti stalnih sredstava namijenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja prije njihove prodaje, u skladu sa MSFI 5. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, razdvajajući gubitke od stalnih sredstava namijenjenih prodaji i gubitke od sredstava poslovanja koje se obustavlja.

(6) Na računu 634 - Gubici od smanjenja fer vrijednosti investicionih nekretnina koje se vrednuju po fer vrijednosti, iskazuje se smanjenje vrijednosti ovih sredstava, u korist relevantnog računa grupe 33 koji se odnosi na investicione nekretnine čija je fer vrijednost smanjena.

(7) Na računu 639 - Gubici od promjene vrijednosti osta- lih nefinansijskih sredstava, iskazuju se vrijednosna usklađi- vanja goodwilla, ulaganja u zajedničke poduhvate, ulaganja u pridružena društva i ulaganja u ovisna društva, gubici na- stali usljed raskida ugovora o lizingu koji je u djelokrugu MSFI 16, a na osnovu kojeg su prethodno priznata sredstva uzeta u zakup, te ostali gubici od usklađivanja vrijednosti/ obezvređenja ostalih sredstava koja nisu obuhvaćena drugim računima grupe 63.

Član 59.

(1) Na računima grupe 64 - Rashodi po osnovu kreditnih gubitaka, rezerviranja i vrijednosnih usklađivanja, iskazu- ju se kreditni gubici od finansijskih sredstava, vrijednosna usklađivanja finansijskih sredstava, ostala vrijednosna uskla- đivanja i rezerviranja.

(2) Na računu 640 - Kreditni gubici od finansijskih sred- stava po amortiziranoj vrijednosti, iskazuju se očekivani kre- ditni gubici od finansijskih sredstava vrednovanih i mjerenih po amortiziranoj vrijednosti, procijenjeni u skladu sa MSFI 9.

(3) Na računu 641 - Rashodi rezerviranja za vanbilansne pozicije, iskazuju se rashodi rezerviranja (očekivanih kredit- nih gubitaka) za vanbilansne pozicije banke i druge finansij- ske organizacije.

(4) Na računu 642 - Rashodi po osnovu rezerviranja za obaveze, iskazuje se povećanje iznosa rezerviranja za pokri- će obaveza (pravnih i stvarnih) nastalih kao rezultat prošlih događaja, za koje je vjerovatno da će izazvati odliv resursa, radi njihovog izmirivanja i koji se mogu pouzdano procije- niti. Smanjenje iznosa pojedinačnih rezerviranja na kraju perioda u odnosu na početni period, odnosno ukidanje, iskazuje se u okviru prihoda operativnog poslovanja na računu 742 - Prihodi od ukidanja rezerviranja za obaveze.

(5) Na računu 643 - Rashodi ostalih rezerviranja, iskazu- je se povećanje iznosa ostalih rezerviranja.

(6) Na računu 644 - Kreditni gubici od finansijskih sred- stava po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, iskazuju se očekivani kreditni gubici od finansijskih sredstava vred- novanih i mjerenih po fer vrijednosti kroz ostali ukupni re- zultat, procijenjeni u skladu sa MSFI 9.

(7) Na računu 645 - Gubici od modifikacija finansijskih sredstava po amortiziranoj vrijednosti, iskazuju se gubici na- stali pri modifikacijama ovih finansijskih sredstava, a koje nisu rezultirale prestankom njihovog priznavanja. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, po vrstama finansijskih sredstava po amortiziranoj vrijednosti.

(8) Na računu 646 - Gubici od vrijednosnih usklađivanja finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha iskazuju se gubici po osnovu smanjenja fer vrijednosti ovih finansijskih sredstava.

(9) Na računu 647 - Gubici po osnovu reklasifikacija fi- nansijskih sredstava između poslovnih modela, iskazuju se gubici nastali pri reklasifikaciji finansijskih sredstava izme- đu različitih poslovnih modela banaka i drugih finansijskih organizacija (tj. između finansijskih sredstava po amortizira- noj vrijednosti, finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat i finansijskih sredstava po fer vrijedno- sti kroz bilans uspjeha).

(10) Na računu 648 - Gubici od derivatnih finansijskih instrumenata, iskazuju se gubici po osnovu promjene fer vrijednosti instrumenata zaštite fer vrijednosti i ostalih de- rivatnih finansijskih instrumenata koji ne predstavljaju in- strumente zaštite, te gubici po osnovu trgovanja derivatima. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun.

Smanjenje fer vrijednosti derivatnih finansijskih instru- menata knjiži se u korist računa 144/244 ili u korist raču- na 434/534, a na teret računa 648. Knjiženje smanjenja fer vrijednosti derivatnih finansijskih instrumenata u korist ra- čuna 144/244 može se provoditi pod uvjetom da se tim knji- ženjem (posmatrano na nivou pojedinačnog ugovora) ovaj račun ne dovede u potražno stanje. Ukoliko je smanjenje fer vrijednosti derivatnog finansijskog instrumenta (posmatrano na nivou pojedinačnog ugovora) veće od prethodnog stanja na računu 144/244 u korist ovog računa može se na ime sma- njenja fer vrijednosti knjižiti iznos u visini stanja na računu 144/244, a razlika iznad toga iznosa u korist računa 434/534.

(11) Na računu 649 - Rashodi po osnovu direktnog otpi- sa potraživanja i ostala vrijednosna usklađivanja, iskazuju se rashodi direktnih otpisa kredita, plasmana i drugih potraži- vanja u skladu sa općim aktom kojim se uređuju računovod- stvene politike, te ostala negativna vrijednosna usklađivanja finansijskih sredstava. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun. Tom razradom je potrebno, pored ostalog, razdvojiti otpis finan- sijskih sredstava, koji se ne priznaju na prethodno spomenu- tim računima za kreditne gubitke od finansijskih sredstava, od otpisa nefinansijskih sredstava.

Član 60.

(1) Na računima grupe 65 - Troškovi plaća, naknada pla- ća i ostala primanja, iskazuju se troškovi obračunatih neto plaća i naknada plaća, troškovi poreza i doprinosa na plaće i naknade plaća i troškovi naknada za privremene i povremene poslove, neovisno o momentu plaćanja.

(2) Na računu 650 - Troškovi plaća, iskazuju se obraču- nate neto plaće (račun 450 - Obaveze za neto plaće).

(3) Na računu 651 - Troškovi naknada plaća, iskazuju se obračunate neto naknade plaća (račun 451 - Obaveze za neto naknade plaća).

(4) Na računu 652 - Troškovi poreza na plaće i nakna- de plaća, iskazuju se troškovi obračunatih poreza na plaće i naknade plaća (račun 452 - Obaveze za poreze na plaće i naknade plaća).

(5) Na računu 653 - Troškovi doprinosa na plaće i nakna- de plaća, iskazuju se troškovi obračunatih doprinosa i drugi doprinosi na plaće i naknade plaća (račun 453 - Obaveze za doprinose na plaće i naknade plaća).

(6) Na računu 654 - Troškovi naknada za privremene i povremene poslove, iskazuju se troškovi obračunatih nakna- da za povremene i privremene poslove (račun 454 - Obaveze po osnovu privremenih i povremenih poslova).

(7) Na računu 655 - Ostale naknade i primanja zaposle- nih, iskazuju se troškovi ostalih osobnih primanja, kao što su otpremnina za odlazak u penziju, osobna primanja članova nadzornog, upravnog i izvršnog odbora, te ostala osobna pri- manja zaposlenih.

Član 61.

(1) Na računima grupe 66 - Rashodi operativnog poslo- vanja, iskazuju se troškovi materijala, usluga, amortizacije stalnih sredstava, rashodi po osnovu lizinga, nematerijalni troškovi, troškovi po osnovu poreza i doprinosa koji ne ovise o rezultatu, te ostali troškovi, neovisno o momentu njihovog plaćanja.

(2) Na računu 660 - Troškovi materijala, iskazuju se tro- škovi materijala, energije, rezervnih dijelova i sitnog inven- tara.

(3) Na računu 661 - Troškovi usluga, iskazuju se troškovi usluga sa karakterom materijalnih troškova.

(4) Na računu 662 - Troškovi amortizacije, iskazuju se troškovi amortizacije nematerijalnih sredstava i osnovnih sredstava, obračunatih u korist odgovarajućih analitičkih računa ispravke vrijednosti nematerijalnih sredstava i osnovnih sredstava u okviru računa 309 - Ispravka vrijed- nosti nekretnina, postrojenja i opreme i 319 - Ispravka vrijednosti nematerijalnih sredstava.

(5) Na računu 663 - Rashodi po osnovu lizinga, iskazuju se rashodi po osnovu sredstava uzetih u lizing, a koji nisu priznati kao obaveza i sredstvo uzeto u zakup, u skladu sa MSFI 16.

(6) Na računu 664 - Nematerijalni troškovi (bez poreza i doprinosa), iskazuju se troškovi naknada, neproizvodnih usluga, reprezentacije, premija osiguranja (osim premija osi- guranja po osnovu osiguranja života zaposlenih), članarine i ostali nematerijalni troškovi. Troškovi naknada obuhvaćaju: autorske honorare, naknade troškova smještaja i ishrane na službenom putu, naknade troškova prevoza na radno mjesto i sa radnog mjesta, naknade za smještaj i ishranu na terenu, kao i ostale naknade troškova zaposlenima, poslodavcima i drugim fizičkim licima. Troškovi neproizvodnih usluga obu- hvaćaju neproizvodne usluge, kao što su: zdravstvene uslu- ge, advokatske usluge, usluge čišćenja i druge neproizvod- ne usluge, a troškovi reprezentacije obuhvaćaju izdatke za reprezentaciju, uključujući i vrijednost sopstvenih proizvo- da, robe i usluga datih za reprezentaciju. Troškovi premija osiguranja obuhvaćaju premije osiguranja nematerijalnih sredstava, osnovnih sredstava, zaliha, potraživanja i drugih sredstava i premije osiguranja depozita. Troškovi članarina obuhvaćaju članarine poslovnim i drugim udruženjima.

(7) Na računu 665 - Troškovi po osnovu poreza i dopri- nosa, iskazuju se troškovi poreza i doprinosa (račun 477 - Obaveze za druge poreze i doprinose).

(8) Na računu 669 - Ostali troškovi, iskazuju se svi ostali troškovi poslovanja, kao i troškovi istraživanja.

Član 62.

(1) Na računima grupe 67 - Ostali rashodi, iskazuju se gubici po osnovu prestanka priznavanja stalnih sredstava, manjkovi, štete i slično, kao i ostali rashodi.

(2) Na računu 671 - Gubici po osnovu prestanka prizna- vanja nekretnina, postrojenja i opreme, iskazuje se neotpi- sana vrijednost i dodatni troškovi prodatih, rashodovanih i/ili otpisanih nekretnina, postrojenja i opreme koji nisu pokriveni prodajnom cijenom, zaduženjem ovog računa, računa ispravke vrijednosti u okviru grupe računa 30 - Ne- kretnine, postrojenja i oprema, računa potraživanja za izvr- šenu prodaju i sl., u korist odgovarajućeg računa na kojem se vode nekretnine, postrojenja i oprema.

(3) Na računu 672 - Gubici po osnovu prestanka pri- znavanja nematerijalnih sredstava, iskazuje se neotpisa- na vrijednost i dodatni troškovi prodatih, rashodovanih i/ ili otpisanih nematerijalnih sredstava koji nisu pokrive- ni prodajnom cijenom, zaduženjem ovog računa, računa ispravke vrijednosti u okviru grupe računa 31 - Nemate- rijalna sredstva, računa potraživanja za izvršenu prodaju i sl., u korist odgovarajućeg računa na kojem se vode ne- materijalna sredstva.

(4) Na računu 673 - Gubici po osnovu prestanka prizna- vanja investicionih nekretnina, iskazuje se sadašnja vrijed- nost prodatih investicionih nekretnina, umanjena za iznos prodajne cijene, odnosno sadašnja vrijednost rashodovanih i/ili otpisanih investicionih nekretnina, u korist računa grupe 33 - Investicione nekretnine.

(5) Na računu 674 - Gubici po osnovu prestanka prizna- vanja stalnih sredstava namijenjenih prodaji i sredstava po- slovanja koje se obustavlja, iskazuje se sadašnja vrijednost stalnih sredstava namijenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja, umanjena za njihovu prodajnu vrijednost, u korist računa 350 - Stalna sredstva namijenjena prodaji ili računa 351 - Sredstva poslovanja koje se obustavlja. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun razdvajajući gubitke od stalnih sred- stava namijenjenih prodaji i gubitke od sredstava poslovanja koje se obustavlja.

(6) Na računu 675 - Gubici po osnovu prestanka prizna- vanja ostalih nefinansijskih sredstava, iskazuju se gubici na- stali prodajom, rashodovanjem i/ili otpisom ostalih nefinan- sijskih sredstava.

(7) Na računu 676 - Manjkovi, iskazuju se dokumentira- ni gubici po osnovu manjkova, koji se utvrde komisijski ili na drugi način.

(8) Na računu 677 - Otpis zaliha, iskazuju se dokumenti- rani gubici po osnovu otpisa zastarjelih zaliha, koji se utvrde komisijski ili na drugi način.

(9) Na računu 679 - Ostali rashodi, iskazuju se kazne, penali i naknade štete, rashodi od ispravke materijalno be- značajnih iznosa grešaka ranijih perioda i ostali rashodi.

Član 63.

(1) Na računima grupe 68 - Negativne kursne razlike, iskazuju se negativne kursne razlike.

(2) Na računu 680 - Rashodi po osnovu negativnih kur- snih razlika, iskazuju se negativne kursne razlike nastale u obračunskom periodu.

Član 64.

(1) Na računima grupe 69 - Prijenos rashoda, iskazuje se prijenos rashoda.

(2) Na računu 690 - Prijenos rashoda, iskazuje se prije- nos rashoda odobravanjem ovog računa na teret odgovara- jućih računa: 881 - Račun rashoda i prihoda operativnog poslovanja i 882 - Račun dobiti i gubitka poslovanja koje se obustavlja. Zaključivanje računa ove grupe na kraju go- dine vrši se njihovim zaduženjem u korist grupa računa od 60 do 68.

8. Klasa 7: Prihodi

(1) Na računima grupe 70 - Prihodi od kamata, iskazuju se obračunati prihodi od redovnih i zateznih kamata teku- ćeg obračunskog perioda, neovisno o momentu dospijeća na naplatu, uključujući i negativne pasivne kamate na uzete de- pozite. Banke i druge finansijske organizacije treba da samo- stalno analitički razrade svaki od trocifrenih računa prihoda po svojim poslovnim modelima:

1) prihodi od kamata od finansijskih instrumenata po amortiziranoj vrijednosti,

2) prihodi od kamata od finansijskih instrumenata po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat,

3) prihodi od kamata od finansijskih instrumenata po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha.

(2) Na računu 700 - Prihodi od kamata po osnovu kredita u domaćoj valuti, iskazuju se obračunati prihodi od kamata tekućeg obračunskog perioda po osnovu kredita.

(3) Na računu 701 - Prihodi od kamata po osnovu de- pozita u domaćoj valuti, iskazuju se obračunati prihodi od kamata tekućeg obračunskog perioda po osnovu depozita.

(4) Na računu 702 - Prihodi od kamata po osnovu dužni- čkih instrumenata u domaćoj valuti, iskazuju se obračunati prihodi od kamata po osnovu hartija od vrijednosti, prihodi kamata iz anuitetnih kupona hartija od vrijednosti i ostali pri- hodi od kamata na hartije od vrijednosti.

(5) Na računu 703 - Prihodi od kamata po osnovu kredita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iska- zuju se obračunati prihodi od kamata tekućeg obračunskog perioda po osnovu kredita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika.

(6) Na računu 704 - Prihodi od kamata po osnovu depozi- ta u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iska- zuju se obračunati prihodi od kamata tekućeg obračunskog perioda po osnovu depozita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika.

(7) Na računu 705 - Prihodi od kamata po osnovu dužni- čkih instrumenata u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika, iskazuju se obračunati prihodi od kamata po osno- vu hartija od vrijednosti sa ugovorenom zaštitom od rizika, prihodi kamata iz anuitetnih kupona hartija od vrijednosti sa ugovorenom zaštitom od rizika i ostali prihodi od kamata na hartije od vrijednosti sa ugovorenom zaštitom od rizika.

(8) Na računu 706 - Prihodi od kamata po osnovu kredita u stranoj valuti, iskazuju se obračunati prihodi od kamata te- kućeg obračunskog perioda po osnovu kredita.

(9) Na računu 707 - Prihodi od kamata po osnovu depozi- ta u stranoj valuti, iskazuju se obračunati prihodi od kamata tekućeg obračunskog perioda po osnovu depozita u stranoj valuti.

(10) Na računu 708 - Prihodi od kamata po osnovu du- žničkih instrumenata u stranoj valuti, iskazuju se obračunati prihodi od kamata po osnovu hartija od vrijednosti, prihodi kamata iz anuitetnih kupona hartija od vrijednosti i ostali pri- hodi od kamata na hartije od vrijednosti.

(11) Na računu 709 - Ostali prihodi od kamata, iskazuju se obračunati prihodi od kamata na ugovore o finansijskom lizingu, prihodi od kamata od derivatnih finansijskih instru- menata, te ostali prihodi od kamata. Banke i druge finan- sijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, razdvajajući kamatu po osnovu ugovora o finansijskom lizingu, kamatu od derivatnih finansijskih in- strumenata, te ostalu kamatu.

Član 66.

(1) Na računima grupe 71 - Prihodi od naknada i provi- zija, iskazuju se obračunati prihodi od naknada i provizija tekućeg obračunskog perioda, neovisno o momentu njihove naplate.

Član 65.

(2) Na računima 710 - Prihodi od usluga platnog prometa u domaćoj valuti i 711 - Prihodi od usluga platnog prometa u stranoj valuti, iskazuju se prihodi za usluge platnog prometa pravnim licima i građanima u domaćoj i stranoj valuti.

(3) Na računima 712 - Prihodi od provizija u domaćoj valuti i 713 - Prihodi od provizija u stranoj valuti, iskazuju se obračunate provizije po izdatim garancijama, obračunate provizije na odobrene, a neiskorištene iznose kredita, provi- zije po drugim jamstvima i ostale slične provizije, te naknade za odobravanje kredita.

(4) Na računima 718 - Prihodi od ostalih naknada u do- maćoj valuti i 719 - Prihodi od ostalih naknada u stranoj va- luti, iskazuju se prihodi od provizija za usluge kupoprodaje deviznih sredstava i plemenitih metala, prihodi brokerskih usluga i slične naknade i provizije, prihodi od usluga za depo poslove i ostale slične naknade.

Član 67.

(1) Na računima grupe 72 - Dobici po osnovu prestan- ka priznavanja finansijskih sredstava i ulaganja u povezana lica, iskazuju se dobici po osnovu prestanka priznavanja i/ili prodaje finansijskih sredstava i prodaje ulaganja u povezana lica.

(2) Na računu 720 - Dobici po osnovu prestanka prizna- vanja finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha, iskazuju se dobici po osnovu prodaje ove kategorije sredstava.

(3) Na računu 721 - Dobici po osnovu prestanka prizna- vanja finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, iskazuju se dobici po osnovu prodaje ove kategorije sredstava. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, ra- zdvajajući:

1) kumulativne pozitivne revalorizacione rezerve za fi- nansijska sredstva po fer vrijednosti kroz ostali ukupni re- zultat koje se prenose u bilans uspjeha usljed prodaje ovih sredstava,

2) dobitke u iznosima za koji prodajna cijena premašuje fer vrijednosti ovih finansijskih sredstava u momentu pro- daje.

(4) Na računu 722 - Dobici po osnovu prestanka prizna- vanja finansijskih sredstava po amortiziranoj vrijednosti, iskazuju se dobici po osnovu prodaje ove kategorije sred- stava, te prestanka priznavanja usljed značajne modifikacije finansijskog sredstva po amortiziranoj vrijednosti. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, razdvajajući dobitke po osnovu pro- daje i dobitke po osnovu prestanka priznavanja usljed zna- čajne modifikacije.

(5) Na računu 723 - Dobici po osnovu prestanka prizna- vanja udjela u ovisnim i pridruženim društvima i zajednič- kim poduhvatima, iskazuju se dobici po osnovu prodaje ovih kategorija sredstava.

Član 68.

(1) Na računima grupe 73 - Dobici od promjene vrijed- nosti nefinansijskih sredstava, iskazuju se pozitivni efekti promjene vrijednosti nematerijalnih sredstava, nekretni- na, postrojenja i opreme, investicionih nekretnina i ostalih nefinansijskih sredstava, a do visine prethodno iskazanog rashoda po osnovu usklađivanja vrijednosti za određeno sredstvo.

(2) Na računu 730 - Dobici od promjene vrijednosti ne- materijalnih sredstava, iskazuje se dio povećanja vrijedno- sti nematerijalnih sredstava do visine ranijih obezvređenja ovih sredstava knjiženih na računu 630 - Gubici od promjene vrijednosti nematerijalnih sredstava.

(3) Na računu 731 - Dobici od promjene vrijednosti ne- kretnina, postrojenja i opreme, iskazuje se dio povećanja vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme, do visine rani-

jeg obezvređenja iskazanog na računu 631 - Gubici od pro- mjene vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme.

(4) Na računu 732 - Dobici od promjene vrijednosti in- vesticionih nekretnina koje se mjere po nabavnoj vrijednosti, iskazuje se dio povećanja vrijednosti investicionih nekretni- na do visine ranijeg obezvređenja iskazanog na računu 632 - Gubici od promjene vrijednosti investicionih nekretnina koje se vrednuju po nabavnoj vrijednosti.

(5) Na računu 733 - Dobici od promjene vrijednosti stal- nih sredstava namijenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja, iskazuju se dobici nastali pri usklađivanju vrijednosti stalnih sredstava namijenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja prije njihove prodaje, u skladu sa MSFI 5. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun razdvajajući dobitke od stalnih sredstava namijenjenih prodaji i dobitke od sredstava poslovanja koje se obustavlja.

(6) Na računu 734 - Dobici od povećanja fer vrijednosti investicionih nekretnina koje se vrednuju po fer vrijednosti, iskazuje se povećanje vrijednosti ovih sredstava na teret re- levantnog računa grupe 33, koji se odnosi na investicione nekretnine čija je fer vrijednost povećana.

(7) Na računu 739 - Dobici od promjene vrijednosti osta- lih nefinansijskih sredstava, iskazuju se vrijednosna usklađi- vanja ulaganja u zajedničke poduhvate, ulaganja u pridruže- na društva i ulaganja u ovisna društva, dobici nastali usljed raskida ugovora o lizingu koji je u djelokrugu MSFI 16, a na osnovu kojeg su prethodno priznata sredstva uzeta u zakup, te ostali dobici od usklađivanja vrijednosti ostalih sredstava koja nisu obuhvaćena drugim računima grupe 73.

Član 69.

(1) Na računima grupe 74 - Prihodi po osnovu smanjenja ranije priznatih kreditnih gubitaka, rezerviranja i vrijedno- snih usklađivanja, iskazuju se dobici po osnovu smanjenja ranije priznatih kreditnih gubitaka od finansijskih sredsta- va, vrijednosna usklađivanja finansijskih sredstava, ostala vrijednosna usklađivanja i dobici od otpuštanja neiskorište- nih rezerviranja.

(2) Na računu 740 - Smanjenje ranije priznatih kreditnih gubitaka od finansijskih sredstava po amortiziranoj vrijedno- sti, iskazuju se dobici po osnovu smanjenja ranije priznatih kreditnih gubitaka od finansijskih sredstava po amortiziranoj vrijednosti, do visine ranije iskazanih gubitaka na računu 640 - Kreditni gubici od finansijskih sredstava po amortizi- ranoj vrijednosti, u skladu sa MSFI 9.

(3) Na računu 741 - Prihodi od ukidanja rezerviranja za vanbilansne pozicije, iskazuju se dobici po osnovu ot- puštanja neiskorištenih rezerviranja za vanbilansne po- zicije, do visine ranije iskazanih rezerviranja (kreditnih gubitaka) na računu 641 - Rashodi rezerviranja za vanbi- lansne pozicije.

(4) Na računu 742 - Prihodi od ukidanja neiskorištenih rezerviranja za obaveze, iskazuju se dobici po osnovu otpu- štanja neiskorištenih rezerviranja za obaveze, do visine rani- je iskazanih rezerviranja na računu 642 - Rashodi po osnovu rezerviranja za obaveze.

(5) Na računu 743 - Prihodi od ukidanja ostalih rezervi- ranja, iskazuju se dobici po osnovu otpuštanja ostalih neisko- rištenih rezerviranja, do visine ranije iskazanih rezerviranja na računu 643 - Rashodi ostalih rezerviranja.

(6) Na računu 744 - Smanjenje ranije priznatih kredit- nih gubitaka od finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, iskazuju se dobici po osnovu smanje- nja ranije priznatih kreditnih gubitaka od finansijskih sred- stava po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, do visine ranije iskazanih gubitaka na računu 644 - Kreditni gubici od finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, u skladu sa MSFI 9.

(7) Na računu 745 - Dobici od modifikacija finansijskih sredstava po amortiziranoj vrijednosti, iskazuju se dobici na- stali pri modifikacijama ovih finansijskih sredstava, a koje nisu rezultirale prestankom njihovog priznavanja. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun, po vrstama finansijskih sredstava po amortiziranoj vrijednosti.

(8) Na računu 746 - Dobici od vrijednosnih usklađivanja finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha iskazuju se dobici po osnovu povećanja fer vrijednosti ovih finansijskih sredstava.

(9) Na računu 747 - Dobici po osnovu reklasifikacija fi- nansijskih sredstava između poslovnih modela, iskazuju se dobici nastali pri reklasifikaciji finansijskih sredstava izme- đu različitih poslovnih modela banaka i drugih finansijskih organizacija (tj. između finansijskih sredstava po amortizira- noj vrijednosti, finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat i finansijskih sredstava po fer vrijedno- sti kroz bilans uspjeha).

(10) Na računu 748 - Dobici od derivatnih finansijskih instrumenata, iskazuju se dobici po osnovu promjene fer vrijednosti instrumenata zaštite fer vrijednosti i ostalih de- rivatnih finansijskih instrumenata koji ne predstavljaju in- strumente zaštite, te dobici po osnovu trgovanja derivatima. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun.

Povećanje fer vrijednosti derivatnih finansijskih instru- menata knjiži se na teret računa 144/244 ili na teret raču- na 434/534, a u korist računa 648. Knjiženje povećanja fer vrijednosti pojedinog derivatnog instrumenta zaduženjem računa 144/244 provodi se pod uvjetom da u prethodnom pe- riodu po istom instrumentu nije nastala derivatna finansijska obaveza. U tom slučaju utvrđeno povećanje fer vrijednosti na datum izvještavanja knjižit će se na teret računa 434/534 kao smanjenje derivatne finansijske obaveze nastale u pret- hodnom periodu, a tek eventualna razlika na teret računa 144/244.

(11) Na računu 749 - Prihodi od naplaćenih prethodno otpisanih potraživanja i ostala vrijednosna usklađivanja, iskazuju se naplaćena potraživanja koja je banka otpisala, neovisno o momentu njihovog otpisa, te ostala pozitivna vrijednosna usklađivanja finansijskih sredstava. Banke i druge finansijske organizacije treba da samostalno analitički razrade trocifreni račun.

Član 70.

(1) Na računima grupe 76 - Prihodi iz operativnog poslo- vanja, iskazuju se prihodi po osnovu lizinga i ostali prihodi operativnog poslovanja.

(2) Na računu 760 - Prihodi po osnovu operativnog lizin- ga, iskazuju se prihodi ostvareni izdavanjem sredstava datih u lizing, po osnovu ugovora o operativnom lizingu.

(3) Na računu 769 - Ostali prihodi iz operativnog poslo- vanja, iskazuju se prihodi od prodaje proizvoda i usluga, pri- hodi od aktiviranja učinaka, prihodi od subvencija, dotacija, regresa, kompenzacija i povrata dažbina po osnovu prodaje proizvoda i usluga, prihodi od doprinosa i članarina i drugi prihodi iz operativnog poslovanja, neovisno o vremenu nji- hove naplate.

Član 71.

(1) Na računima grupe 77 - Ostali prihodi, iskazuju se dobici po osnovu prestanka priznavanja stalnih sredstava, prihodi od dividendi i učešća, viškovi i ostali prihodi.

(2) Na računu 771 - Dobici po osnovu prestanka prizna- vanja nekretnina, postrojenja i opreme, iskazuju se dobici u iznosima za koji prodajna cijena premašuje neotpisani iznos nekretnina, postrojenja i opreme, kao i troškove prodaje.

(3) Na računu 772 - Dobici po osnovu prestanka prizna- vanja nematerijalnih sredstava, iskazuju se dobici u iznosima

za koji prodajna cijena premašuje neotpisani iznos nemateri- jalnih sredstava i troškove prodaje.

(4) Na računu 773 - Dobici po osnovu prestanka prizna- vanja investicionih nekretnina, iskazuju se dobici u iznosima za koji prodajna cijena premašuje sadašnju vrijednost inve- sticionih nekretnina i troškove prodaje.

(5) Na računu 774 - Dobici po osnovu prestanka pri- znavanja stalnih sredstava namijenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja, iskazuju se dobici nastali pri prodaji stalnih sredstava namijenjenih prodaji i gubitke od sredstava poslovanja koje se obustavlja. Banke i druge fi- nansijske organizacije treba da samostalno analitički razra- de trocifreni račun razdvajajući dobitke od stalnih sredstava namijenjenih prodaji i dobitke od sredstava poslovanja koje se obustavlja.

(6) Na računu 775 - Dobici po osnovu prestanka prizna- vanja ostalih nefinansijskih sredstava, iskazuju se dobici na- stali prodajom, rashodovanjem i/ili otpisom ostalih nefinan- sijskih sredstava.

(7) Na računu 776 - Prihodi od dividendi i učešća, iska- zuju se prihodi od dividendi i prihodi od učešća u raspodjeli dobiti.

(8) Na računu 777 - Viškovi, iskazuju se dokumentira- ni dobici po osnovu viškova koji se utvrde komisijski ili na drugi način.

(9) Na računu 778 - Otpisane obaveze, iskazuju se priho- di po osnovu otpisanih obaveza.

(10) Na računu 779 - Ostali prihodi, iskazuju se prihodi od naplaćenih penala, naplaćene naknade štete, prihodi od ispravke materijalno beznačajnih iznosa grešaka iz ranijih perioda i ostali prihodi.

Član 72.

(1) Na računima grupe 78 - Pozitivne kursne razlike, iskazuju se pozitivne kursne razlike.

(2) Na računu 780 - Prihodi po osnovu pozitivnih kursnih razlika, iskazuju se pozitivne kursne razlike nastale u obra- čunskom periodu.

Član 73.

(1) Na računima grupe 79 - Prijenos prihoda, iskazuje se prijenos prihoda.

(2) Na računu 790 - Prijenos prihoda, iskazuje se prijenos prihoda zaduženjem ovog računa u korist odgovarajućih ra- čuna: 881 - Račun rashoda i prihoda operativnog poslovanja i 882 - Račun dobiti i gubitka poslovanja koje se obustavlja. Zaključivanje računa ove grupe na kraju godine vrši se njiho- vim odobrenjem na teret grupa računa od 70 do 78.

9. Klasa 8: Kapital, rezerve iz dobiti i ostale rezerve, revalorizacione rezerve, dobitak, gubitak, porez na dobit perioda, potraživanja i obaveze iz internih odnosa, otva- ranje i zaključak

Član 74.

(1) Na računima grupe 80 - Kapital, iskazuje se akcijski i ostali kapital banke i druge finansijske organizacije, upisani, a neuplaćeni akcijski kapital, emisiona premija, emisioni gu- bitak i otkupljene sopstvene akcije.

(2) Na računu 800 - Akcijski kapital, iskazuju se emitira- ne obične i prioritetne akcije.

(3) Na računu 801 - Ostali oblici kapitala, iskazuju se kapital u svojini Republike Srpske i drugi oblici kapitala.

(4) Na računu 802 - Emisiona premija, iskazuje se pozi- tivna razlika između postignute prodajne vrijednosti akcija i njihove nominalne vrijednosti.

(5) Na računu 803 - Upisani, a neuplaćeni akcijski kapi- tal, iskazuje se iznos upisanih a neuplaćenih akcija.

(6) Na računu 804 - Otkupljene sopstvene akcije, iskazu- ju se iznosi otkupljenih ili na drugi način stečenih sopstvenih akcija.

(7) Na računu 805 - Emisioni gubitak, iskazuje se nega- tivna razlika između postignute prodajne vrijednosti akcija i njihove nominalne vrijednosti.

Član 75.

(1) Na računima grupe 81 - Rezerve, iskazuju se rezer- ve iz dobiti i ostale rezerve, posebne rezerve za procijenjene gubitke, rezerve za opće bankarske rizike, rezerve u skladu sa zakonskim zahtjevima, statutom banke ili druge finan- sijske organizacije, ili formirane na osnovu odluke organa upravljanja.

(2) Na računu 810 - Rezerve iz dobiti, iskazuju se rezer- ve koje se formiraju na teret dobiti, u skladu sa zakonskim zahtjevima ili statutom.

(3) Na računu 811 - Ostale rezerve, iskazuju se ostale re- zerve koje se formiraju na teret dobiti, u skladu sa odlukama organa upravljanja.

(4) Na računu 812 - Posebne rezerve za procijenjene gubitke, iskazuje se posebna rezerva za procijenjene gu- bitke.

(5) Na računu 814 - Rezerve za opće bankarske rizike, iskazuju se rezerve za opće bankarske rizike, koje se obraču- navaju i iskazuju u skladu sa internim aktima.

Član 76.

(1) Na računima grupe 82 - Revalorizacione rezerve, iskazuju se revalorizacione rezerve po različitim osnovama.

(2) Na računu 820 - Revalorizacione rezerve po osno- vu promjene vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme, iskazuju se efekti promjene fer vrijednosti nekretnina, po- strojenja i opreme, vrednovanih po modelu revalorizacije, u skladu sa MRS 16.

(3) Na računu 821 - Revalorizacione rezerve po osnovu promjene vrijednosti finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, iskazuju se pozitivni ili negativni efekti vrijednosnog usklađivanja finansijskih sredstava vred- novanih po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, odno- sno dobici ili gubici koji proizilaze iz promjene fer vrijed- nosti ovih sredstava nakon inicijalnog priznavanja, priznati kroz ostali ukupni rezultat, u skladu sa MSFI 9 i ostalim re- levantnim MRS/MSFI, a nakon odbitka ili dodavanja poreza na dobit (također priznatog kroz ostali ukupni rezultat, a u korist ili na teret računa 465).

Ukoliko se dužnički finansijski instrument, klasificiran kao finansijsko sredstvo po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, prestane priznavati (tj. ukoliko se proda), kumula- tivni pozitivni efekti njegovog vrednovanja prenose se na račun 721, dok se kumulativni negativni efekti njegovog vrednovanja prenose na račun 621.

Ukoliko se vlasnički finansijski instrument, klasificiran kao finansijsko sredstvo po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat, prestane priznavati (tj. ukoliko se proda), kumula- tivni pozitivni ili negativni efekti njegovog vrednovanja pre- nose se na račun 831 ili na račun 841.

Razlika između fer vrijednosti prodatog finansijskog sredstva i postignute prodajne cijene knjiži se u korist računa 721 ili na teret računa 621.

(4) Na računu 822 - Efekti revalorizacije proizašli iz transakcija zaštite, iskazuju se dobici i gubici po osnovu promjene fer vrijednosti instrumenata zaštite novčanog toka.

Povećanje fer vrijednosti instrumenata zaštite novča- nog toka knjiži se na teret računa 144/244 ili na teret raču- na 434/534, te u korist računa 822. Knjiženje povećanja fer vrijednosti pojedinog derivatnog instrumenta zaduženjem računa 144/244 provodi se pod uvjetom da u prethodnom pe- riodu po istom instrumentu nije nastala derivatna finansijska

obaveza. U tom slučaju utvrđeno povećanje fer vrijednosti na datum izvještavanja knjižit će se na teret računa 434/534 kao smanjenje derivatne finansijske obaveze nastale u pret- hodnom periodu, a tek eventualna razlika na teret računa 144/244.

Smanjenje fer vrijednosti instrumenata zaštite knjiži se u korist računa 144/244 ili u korist računa 434/534, te na teret računa 822. Knjiženje smanjenja fer vrijednosti derivata u korist računa 144/244 može se provoditi pod uvjetom da se tim knjiženjem (posmatrano na nivou poje- dinačnog ugovora) ovaj račun ne dovede u potražno stanje. Ukoliko je smanjenje fer vrijednosti derivata (posmatrano na nivou pojedinačnog ugovora) veće od prethodnog stanja na računu 144/244, u korist ovog računa može se na ime smanjenja fer vrijednosti knjižiti iznos u visini stanja na računu 144/244, a razlika iznad toga iznosa u korist računa 434/534.

Ukoliko postoji kumulativni gubitak na instrumentu za- štite novčanog toka na računu 822 za koji se ne očekuje da će biti nadoknađen, gubitak se mora odmah priznati u bilans uspjeha, na teret računa 648.

(5) Na računu 823 - Aktuarski dobici i gubici u kapitalu, iskazuju se dobici i gubici nastali usljed povećanja ili sma- njenja sadašnje vrijednosti obaveze po osnovu definiranih primanja, zbog promjena u aktuarskim i drugim pretpostav- kama, u skladu sa MRS 19. Aktuarski dobici, odnosno gubi- ci, formiraju se na teret, odnosno u korist računa 474 - Rezer- viranja za penzije i druga rezerviranja.

(6) Na računu 829 - Ostale revalorizacione rezerve, iska- zuju se dobici i gubici po osnovu promjene vrijednosti osta- lih stavki čiji se efekti, u skladu sa MRS/MSFI, iskazuju u korist ili na teret revalorizacionih rezervi, uključujući druge komponente ostalog ukupnog rezultata koje ne mogu biti re- klasificirane u bilans uspjeha, te komponente ostalog ukup- nog rezultata koje mogu biti reklasificirane u bilans uspjeha.

Član 77.

(1) Na računima grupe 83 - Dobit, iskazuje se neraspore- đena dobit tekuće i ranijih godina.

(2) Na računu 830 - Dobit tekuće godine, iskazuje se ukupna dobit tekuće godine.

(3) Na računu 831 - Neraspoređena dobit iz ranijih go- dina, iskazuje se akumulirana neraspoređena dobit iz ranijih godina.

(4) Na računu 832 - Višak prihoda nad rashodima tekuće godine, iskazuje se pozitivni finansijski rezultat tekuće godi- ne kod mikrokreditnih fondacija i drugih finansijskih organi- zacija koje ne posluju na profitnom osnovu.

(5) Na računu 833 - Neraspoređeni višak prihoda nad ra- shodima iz prethodnih godina, iskazuje se kumulirani nera- spoređeni višak prihoda nad rashodima iz ranijih godina kod mikrokreditnih fondacija i drugih finansijskih organizacija koje ne posluju na profitnom osnovu.

(6) Na računu 834 - Zadržana zarada, iskazuje se dio ne- raspoređene neto dobiti koji se, u skladu sa odlukom organa upravljanja, ne raspoređuje u korist akcionara/vlasnika.

Član 78.

(1) Na računima grupe 84 - Gubitak, iskazuje se gubitak tekuće i gubitak ranijih godina.

(2) Na računu 840 - Gubitak tekuće godine, iskazuje se gubitak utvrđen na kraju obračunskog perioda (račun 886 - Prijenos dobiti ili gubitka). Gubitak tekuće godine, koji je u godišnjem finansijskom izvještaju iskazan na ovom računu, prilikom prijenosa početnog stanja u poslovne knjige nared- ne godine, prenosi se na račun 841 - Gubitak iz ranijih godi- na. Pokriće gubitka vrši se u skladu sa zakonom, statutom ili drugim aktom banke ili druge finansijske organizacije.

(3) Na računu 841 - Gubitak iz ranijih godina, iskazuje se nepokriveni gubitak ranijih godina prijenosom sa računa 840

- Gubitak tekuće godine, kao i gubitak koji ne proizlazi iz razlike rashoda i prihoda (gubitak po osnovu ispravki mate- rijalno značajnih grešaka ranijih perioda, po osnovu sticanja i otuđenja sopstvenih akcija, efekata promjene računovod- stvenih politika, kao i po drugim osnovama).

Član 79.

(1) Na računima grupe 85 - Porez na dobit, iskazuje se porez na dobit perioda.

(2) Na računu 850 - Porez na dobit, iskazuje se porez na dobit tekuće godine, u skladu sa propisima o porezu na dobit, zaduženjem ovog računa u korist računa 475.

(3) Na računu 851 - Efekat smanjenja odloženih poreznih sredstava, iskazuje se smanjenje odloženih poreznih sredsta- va iz prethodnih godina (privremene porezne razlike koje se mogu odbiti u budućim periodima, a koje utiču na tekući po- rez za dobit), zaduženjem ovog računa u korist računa 370.

(4) Na računu 852 - Efekat povećanja odloženih pore- znih sredstava, iskazuje se povećanje odloženih poreznih sredstava u tekućoj godini (privremene porezne razlike koje se mogu odbiti u budućim periodima, a koje utiču na tekući porez za dobit), odobrenjem ovog računa na teret računa 370.

(5) Na računu 853 - Efekat povećanja odloženih poreznih obaveza, iskazuje se povećanje odloženih poreznih obaveza u tekućoj godini (privremene razlike oporezive u budućim periodima, a koje utiču na tekući porez za dobit), zaduže- njem ovog računa u korist računa 465.

(6) Na računu 854 - Efekat smanjenja odloženih poreznih obaveza iskazuje se smanjenje odloženih poreznih obaveza iz prethodnih godina (privremene razlike oporezive u budu- ćim periodima, a koje utiču na tekući porez za dobit), odo- brenjem ovog računa na teret računa 465.

Član 80.

Na računima grupe 87 - Potraživanja i obaveze iz inter- nih odnosa, iskazuju se potraživanja i obaveze iz internih odnosa.

Član 81.

(1) Na računima grupe 88 - Otvaranje i zaključak, iska- zuju se otvaranje glavne knjige, zaključak računa uspjeha, račun dobiti i gubitka i zaključni bilans stanja. Zaključak ra- čuna uspjeha čine rezultat operativnog poslovanja, rezultat poslovanja koje se obustavlja i ukupan rezultat (kao zbir ili razlika rezultata operativnog poslovanja i rezultata poslo- vanja koje se obustavlja). Račun dobiti i gubitka obuhvaća ostvarenu dobit ili gubitak na kraju obračunskog perioda, porez na dobit i prijenos dobiti ili gubitka. Zaključni bilans stanja iskazuje se na dan godišnjeg bilansa - kao zaključak računa aktive i pasive.

(2) Na računu 880 - Račun otvaranja glavne knjige, iska- zuju se stanja pojedinačnih pozicija aktive i pasive na po- četku svakog novog obračunskog perioda ili u toku godine, pri otpočinjanju poslovanja. Glavna knjiga se otvara zadu- ženjem ovog računa, u korist računa glavne knjige sa pasiv- nim saldom, odnosno zaduženjem računa glavne knjige sa aktivnim saldom, a odobrenjem ovog računa. Poslije otvara- nja svih računa glavne knjige, zbir dugovne i potražne strane ovog računa jednak je zbiru aktive, odnosno pasive bilansa stanja na osnovu kojeg se otvaraju računi glavne knjige.

(3) Na računu 881 - Račun rashoda i prihoda operativnog poslovanja, iskazuje se zaključak računa prihoda i rashoda operativnog poslovanja (zaduženjem ovog računa u korist računa 690 - Prijenos rashoda, odnosno odobravanjem ovog računa na teret računa 790 - Prijenos prihoda). Knjiženje na ovom računu vrši se po pojedinim pozicijama bilansa uspje- ha, a saldo na tom računu se poslije prijenosa rashoda i pri- hoda operativnog poslovanja prenosi na račun 883 - Prijenos ukupnog rezultata.

(4) Na računu 882 - Račun dobiti i gubitka poslovanja koje se obustavlja, iskazuje se zaključak računa gubitka

i dobitka poslovanja koje se obustavlja (zaduženjem ovog računa u korist računa 690 - Prijenos rashoda, odnosno odo- brenjem ovog računa na teret računa 790 - Prijenos prihoda). Saldo ovog računa, poslije prijenosa gubitka i dobitka poslo- vanja koje se obustavlja, prenosi se na račun 883 - Prijenos ukupnog rezultata.

(5) Na računu 883 - Prijenos ukupnog rezultata, iskazuje se prijenos dobitka na kraju obračunskog perioda (zaduže- njem ovog računa u korist računa 884 - Račun dobiti i gubit- ka, odnosno zaduženjem računa 884 - Račun dobiti i gubitka u korist ovog računa, ukoliko je ostvaren gubitak).

(6) Na računu 884 - Račun dobiti i gubitka, iskazuje se ostvarena dobit ili gubitak na kraju obračunskog perioda (odobrenjem ili zaduženjem ovog računa, na teret ili u korist računa 886 - Prijenos dobiti ili gubitka).

(7) Na računu 886 - Prijenos dobiti ili gubitka iskazuje se ostvarena dobit ili gubitak na kraju obračunskog perioda koji je prenesen sa računa 884 - Račun dobiti i gubitka. Ostvare- na dobit prenosi se zaduženjem ovog računa u korist računa 830 - Dobit tekuće godine, a ostvareni gubitak se na kraju obračunskog perioda prenosi na teret računa 840 - Gubitak tekuće godine.

(8) Na računu 887 - Račun izravnanja računa stanja, iskazuje se zaključak računa glavne knjige zaduženjem ovog računa u korist računa aktive, odnosno odobrenjem ovog ra- čuna na teret računa pasive. Knjiženja na ovom računu vrše se po pojedinim pozicijama bilansa stanja. Poslije izvršenog zaključka svih računa glavne knjige na ovom računu, zbir dugovne strane jednak je zbiru potražne strane.

10. Klasa 9: Vanbilansna evidencija

Član 82.

(1) Na računima grupe 90 - Plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica, iskazuju se plasmani sredstva tre- ćih lica po ugovorima po poslovima u ime i za račun trećih lica.

(2) Na računu 900 - Plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica u domaćoj valuti, analitički se iskazuju pla- smani po poslovima u ime i za račun trećih lica.

(3) Na računu 905 - Plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica u stranoj valuti, analitički se iskazuju pla- smani po poslovima u ime i za račun trećih lica.

Član 83.

(1) Na računima grupe 91 - Izdate garancije i druga jam- stva, jamstva za obaveze, sredstva za osiguranje obaveza, preuzete neopozive obaveze i druge obaveze, iskazuju se plative i činidbene garancije i druga jamstva, jamstva izdata u korist banke ili druge finansijske organizacije i sredstva banke ili druge finansijske organizacije koja služe kao sred- stvo za osiguranje obaveza, preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane i ostale preuzete neopozive obaveze.

(2) Na računu 910 - Izdate garancije i druga jamstva u domaćoj valuti, iskazuju se date garancije u domaćoj valuti koje su direktni kreditni supstituti, kao što su garancije za otplatu kredita, nepokriveni akreditivi za plaćanje i sl., izdate garancije za dobro izvršenje posla, konsignacione garanci- je, garancije za zakup i lizing, garancije za povrat depozita i avansa, licitacione garancije, varanti i nepokriveni akreditivi povezani s posebnim transakcijama i druge činidbene garan- cije (račun 960 - Obaveze za izdate garancije i druga jamstva u domaćoj valuti).

(3) Na računu 911 - Jamstva za obaveze u domaćoj valu- ti, iskazuju se primljene garancije, supergarancije, osigurani iznosi depozita i druga jamstva koja su izdala treća lica u korist banke ili druge finansijske organizacije (račun 961 - Obaveze prema jamstvima za obaveze u domaćoj valuti).

(4) Na računu 912 - Sredstva za osiguranje obaveza u do- maćoj valuti, iskazuju se sredstva (stalna sredstva, potraživanja po osnovu hartija od vrijednosti, potraživanja po osnovu datih kredita i depozita i druga prava i potraživanja) koja je banka ili druga finansijska organizacija dala u zalog, hipote- ku ili na drugi način dala u jamstvo kao sredstvo za osigura- nje obaveza po osnovu zajmova, depozita, emitiranih hartija od vrijednosti i ostalih finansijskih obaveza i zbog čega je pravo banke ili druge finansijske organizacije da raspolaže tim sredstvima ograničeno (račun 962 - Obaveze prema sred- stvima za osiguranje obaveza u domaćoj valuti).

(5) Na računu 913 - Preuzete neopozive obaveze za ne- povučene kredite i plasmane u domaćoj valuti, iskazuju se neopozive obaveze u domaćoj valuti koje povećavaju stepen izloženosti rizicima, kao što su odobreni neopozivi neisko- rišteni iznosi kredita (račun 963 - Obaveze za preuzete neo- pozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane u domaćoj valuti).

(6) Na računu 914 - Ostale preuzete neopozive obaveze u domaćoj valuti, iskazuju se terminski ugovori o kupovini i prodaji i druga angažovanja, kao što su olakšice za izdava- nje kreditnih dokumenata i ostale neopozive obaveze (račun 964 - Ostale preuzete neopozive obaveze u domaćoj valuti).

(7) Na računu 915 - Izdate garancije i druga jamstva u stranoj valuti, iskazuju se date garancije koje su direktni kreditni supstituti, kao što su garancije za otplatu kredita, nepokriveni akreditivi za plaćanje i sl., izdate garancije za dobro izvršenje posla, konsignacione garancije, garancije za zakup i lizing, garancije za povraćaj depozita i avansa, licitacione garancije, varanti i nepokriveni akreditivi pove- zani s posebnim transakcijama i druge činidbene garancije (račun 965 - Obaveze za izdate garancije i druga jamstva u stranoj valuti).

(8) Na računu 916 - Jamstva za obaveze u stranoj va- luti, iskazuju se primljene garancije, supergarancije, osi- gurani iznosi depozita i druga jamstva koja su izdala treća lica u korist banke ili druge finansijske organizacije (ra- čun 966 - Obaveze prema jamstvima za obaveze u stranoj valuti).

(9) Na računu 917 - Preuzete neopozive obaveze za ne- povučene kredite i plasmane u stranoj valuti, iskazuju se neopozive obaveze u stranoj valuti koje povećavaju stepen izloženosti rizicima, kao što su odobreni neopozivi neisko- rišteni iznosi kredita (račun 967 - Obaveze za preuzete neo- pozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane u stranoj valuti).

(10) Na računu 918 - Ostale preuzete neopozive obaveze u stranoj valuti, iskazuju se terminski ugovori o kupovini i prodaji koji se ne iskazuju u obrascu bilansa stanja, druga angažiranja (kao što su olakšice za izdavanje kreditnih do- kumenata) i ostale neopozive obaveze (račun 968 - Ostale preuzete neopozive obaveze u stranoj valuti).

(11) Na računu 919 - Sredstva za osiguranje obaveza u stranoj valuti, iskazuju se sredstva (stalna sredstva, potra- živanja po osnovu hartija od vrijednosti, potraživanja po osnovu datih kredita i depozita i druga prava i potraživa- nja) koja je banka ili druga finansijska organizacija dala u zalog, hipoteku ili na drugi način dala u jamstvo kao sredstvo za osiguranje obaveza po osnovu zajmova, depo- zita, emitiranih hartija od vrijednosti i ostalih finansijskih obaveza i zbog čega je pravo banke ili druge finansijske organizacije da raspolaže tim sredstvima ograničeno (ra- čun 969 - Obaveze prema sredstvima za osiguranje oba- veza u stranoj valuti).

Član 84.

(1) Na računima grupe 92 - Derivatna finansijska sred- stva, iskazuju se derivatna finansijska sredstva u nominalnoj vrijednosti derivatnog finansijskog instrumenta.

(2) Na računu 920 - Derivatna finansijska sredstva u do- maćoj valuti, iskazuje se nominalna vrijednost derivatnog finansijskog instrumenta, bez obzira na to da li je riječ o in-

strumentu koji se koristi kao instrument zaštite, instrumentu koji se drži radi trgovanja ili ugrađenom derivatu.

(3) Na računu 925 - Derivatna finansijska sredstva u stranoj valuti, iskazuje se nominalna vrijednost derivatnog finansijskog instrumenta, bez obzira na to da li je riječ o instrumentu koji se koristi kao instrument zaštite, instrumentu koji se drži radi trgo- vanja ili ugrađenom derivatu.

Član 85.

(1) Na računima grupe 93 - Druga vanbilansna aktiva, iskazuju se potraživanja za suspendovanu obračunatu kama- tu, potraživanja po osnovu sporazuma o rekupovini i druga vanbilansna aktiva.

(2) Na računu 930 - Potraživanja po suspendovanoj ka- mati, iskazuju se potraživanja za suspendovanu obračunatu kamatu (obustavljen pripis kamate na aktivu određenog ste- pena naplativosti), u skladu sa računovodstvenom politikom.

(3) Na računu 931 - Potraživanja po osnovu sporazuma o rekupovini, iskazuju se potraživanja po osnovu sporazuma o prodaji i otkupu.

(4) Na računu 932 - Druga vanbilansna aktiva, iskazuju se primljene garancije i druga jamstva, sredstva iz depo po- slova i ostala vanbilansna aktiva.

Član 86.

(1) Na računima grupe 95 - Obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica, iskazuju se obaveze po primljenim sredstvima po osnovu ugovora po poslovima u ime i za račun trećih lica.

(2) Na računu 950 - Obaveze po poslovima u ime i za ra- čun trećih lica u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze po pri- mljenim sredstvima po poslovima u ime i za račun trećih lica.

(3) Na računu 955 - Obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica u stranoj valuti, iskazuju se obaveze po pri- mljenim sredstvima po poslovima u ime i za račun trećih lica.

Član 87.

(1) Na računima grupe 96 - Obaveze za izdate garanci- je i druga jamstva, obaveze prema jamstvima za obaveze, obaveze prema sredstvima za osiguranje obaveza, obaveze za preuzete neopozive obaveze i druge obaveze, iskazuju se izdate garancije i druga jamstva, obaveze prema jamstvima za obaveze, obaveze prema sredstvima za osiguranje obave- za, obaveze za preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane i druge preuzete neopozive obaveze.

(2) Na računu 960 - Obaveze za izdate garancije i druga jamstva u domaćoj valuti, iskazuju se izdate garancije i dru- ga jamstva.

(3) Na računu 961 - Obaveze prema jamstvima za oba- veze u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze prema jamstvima za obaveze.

(4) Na računu 962 - Obaveze prema sredstvima za osigu- ranje obaveza u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze prema sredstvima za osiguranje obaveza.

(5) Na računu 963 - Obaveze za preuzete neopozive oba- veze za nepovučene kredite i plasmane u domaćoj valuti, iskazuju se obaveze za preuzete neopozive obaveze za nepo- vučene kredite i plasmane.

(6) Na računu 964 - Ostale preuzete neopozive obave- ze u domaćoj valuti, iskazuju se ostale preuzete neopozive obaveze.

(7) Na računu 965 - Obaveze za izdate garancije i druga jamstva u stranoj valuti, iskazuju se obaveze za izdate garan- cije i druga jamstva.

(8) Na računu 966 - Obaveze prema jamstvima za oba- veze u stranoj valuti, iskazuju se obaveze prema jamstvima za obaveze.

(9) Na računu 967 - Obaveze za preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane u stranoj valuti, iskazuju se obaveze za preuzete neopozive obaveze za nepo- vučene kredite i plasmane.

(10) Na računu 968 - Ostale preuzete neopozive obaveze u stranoj valuti, iskazuju se ostale preuzete neopozive oba- veze.

(11) Na računu 969 - Obaveze prema sredstvima za osi- guranje obaveza u stranoj valuti, iskazuju se obaveze prema sredstvima za osiguranje obaveza.

Član 88.

(1) Na računima grupe 97 - Derivatne finansijske oba- veze, iskazuju se derivatne finansijske obaveze u nominal- noj vrijednosti derivatnog finansijskog instrumenta.

(2) Na računu 970 - Derivatne finansijske obaveze u domaćoj valuti, iskazuje se nominalna vrijednost de- rivatnog finansijskog instrumenta u domaćoj valuti, bez obzira na to da li je riječ o instrumentu koji se koristi kao instrument zaštite, instrumentu koji se drži radi trgovanja ili ugrađenom derivatu (ravnoteža računu 920 - Derivat- na finansijska sredstva u domaćoj valuti).

(3) Na računu 975 - Derivatne finansijske obaveze u stranoj valuti, iskazuje se nominalna vrijednost derivatnog finansijskog instrumenta u stranoj valuti, bez obzira na to da li je riječ o instrumentu koji se koristi kao instrument zaštite, instrumentu koji se drži radi trgovanja ili ugrađenom deriva- tu (ravnoteža računu 925 - Derivatna finansijska sredstva u stranoj valuti).

Član 89.

(1) Na računima grupe 98 - Druga vanbilansna pasiva, iskazuje se prihod po osnovu suspendovane obračunate kamate, obaveze po osnovu sporazuma o rekupovini i druga vanbilansna pasiva.

(2) Na računu 980 - Suspendovana kamata, iskazuje se prihod po osnovu suspendovane obračunate kamate u skladu sa računovodstvenom politikom (račun 930 - Potraživanja po suspendovanoj kamati).

(3) Na računu 981 - Obaveze po osnovu sporazuma o rekupovini, iskazuju se obaveze po osnovu sporazuma o prodaji i otkupu.

(4) Na računu 982 - Druga vanbilansna pasiva, iskazuju se obaveze za drugu vanbilansnu aktivu iskazanu na računu 931 - Potraživanja po osnovu sporazuma o rekupovini.

POGLAVLJE III.

PRIZNAVANJE I MJERENJE U SLUČAJU STEČAJA I LIKVIDACIJE

Član 90.

Pri sastavljanju finansijskih izvještaja na dan otvaranja, odnosno zaključenja postupka stečaja i likvidacije, kao i u slučajevima kada se u toku trajanja ovih postupaka sastavljaju periodični finansijski izvještaji, banke i druge finansijske organizacije primjenjuju odredbe ovog pravilnika.

Član 91.

Izuzetno od člana 90. ovog pravilnika, vrednovanje sredstava koja čini stečajnu, odnosno likvidacionu masu vrši se u skladu sa propisima kojima se uređuju stečaj i likvidacija pravnih lica.

POGLAVLJE IV.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 92.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 106/15).

Član 93.

Ovaj pravilnik objavljuje se u “Službenom glasniku Republike Srpske”, a stupa na snagu 1. januara 2023. godine.

 

 

Broj: 06.12/020-2437/22

25. augusta 2022. godine

Banja Luka

 

Ministar, Zora Vidović, s.r.

 

 

KONTNI OKVIR ZA BANKE I DRUGE FINANSIJSKE ORGANIZACIJE

 

Klasa 0: GOTOVINA, GOTOVINSKI EKVIVALENTI, ZLA- TO I POTRAŽIVANJA IZ OPERATIVNOG POSLOVANJA

00 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti u domaćoj valuti

000 - Račun kod ovlašćene organizacije za platni promet u do- maćoj valuti

001 - Gotovina u blagajni u domaćoj valuti

002 - Gotovinski ekvivalenti u domaćoj valuti

003 - Ostala novčana sredstva u domaćoj valuti

004 - Račun poravnanja kod Centralne banke

009 - Ispravka vrijednosti gotovine i gotovinskih ekvivalenata u domaćoj valuti

01 - Dati depoziti u domaćoj valuti

010 - Račun rezervi kod Centralne banke u domaćoj valuti

011 - Blokirana sredstva na računu kod Centralne banke

012 - Dati depoziti po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj va- luti

013 - Dati depoziti po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valu- ti sa ugovorenom zaštitom od rizika

014 - Dati depoziti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti

015 - Dati depoziti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

016 - Dati depoziti po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u do- maćoj valuti

017 - Dati depoziti po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u do- maćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

018 - Efekti modifikacije datih depozita po amortiziranoj vrijednosti

019 - Ispravka vrijednosti datih depozita

02 - Potraživanja za kamatu, naknadu, dividendu i druga potraživanja u domaćoj valuti

020 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depozitima i ostalim plasmanima po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti

021 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depozi- tima i ostalim plasmanima po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

022 - Potraživanja za ostale naknade u domaćoj valuti

023 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depoziti- ma i ostalim plasmanima po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezul- tat u domaćoj valuti

024 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depoziti- ma i ostalim plasmanima po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezul- tat u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

025 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depozi- tima i ostalim plasmanima po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti

026 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depozi- tima i ostalim plasmanima po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

027 - Potraživanja za dividendu

028 - Druga potraživanja

029 - Ispravka vrijednosti potraživanja za kamatu, naknadu i dividendu i drugih potraživanja

03 - Ostala potraživanja u domaćoj valuti

030 - Potraživanja od zaposlenih u domaćoj valuti

031 - Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa u domaćoj valuti

032 - Potraživanja po osnovu datih avansa u domaćoj valuti

033 - Potraživanja za više plaćen porez na dobit u domaćoj va-

034 - Ostala potraživanja iz operativnog poslovanja u domaćoj valuti

035 - Prolazni i privremeni računi u domaćoj valuti

036 - Potraživanja u obračunu u domaćoj valuti

037 - Potraživanja po osnovu prodaje u domaćoj valuti

038 - Potraživanja po datim sredstvima u domaćoj valuti

039 - Ispravka vrijednosti ostalih potraživanja u domaćoj valuti 05 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti u stranoj valuti

050 - Devizni računi

051 - Gotovina u blagajni u stranoj valuti

052 - Gotovinski ekvivalenti u stranoj valuti

053 - Ostala novčana sredstva u stranoj valuti

059 - Ispravka vrijednosti gotovine i gotovinskih ekvivalenata u stranoj valuti

06 - Dati depoziti u stranoj valuti

060 - Račun rezervi kod Centralne banke u stranoj valuti

061 - Račun za obavljanje kliringa međunarodnih plaćanja kod Centralne banke u stranoj valuti

062 - Dati depoziti po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti

064 - Dati depoziti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti

066 - Dati depoziti po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stra- noj valuti

068 - Efekti modifikacije datih depozita po amortiziranoj vrijed- nosti u stranoj valuti

069 - Ispravka vrijednosti datih depozita u stranoj valuti

07 - Zlato i ostali plemeniti metali

070 - Zlato

071 - Ostali plemeniti metali

08 - Potraživanja za kamatu, naknadu, dividendu i druga potraživanja u stranoj valuti

080 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depozitima i ostalim plasmanima po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti

082 - Potraživanja za ostale naknade u stranoj valuti

083 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depozi- tima i ostalim plasmanima po fer vrijednosti kroz ostali ukupni re- zultat u stranoj valuti

085 - Potraživanja za kamatu i naknadu po kreditima, depozi- tima i ostalim plasmanima po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti

087 - Potraživanja za dividendu u stranoj valuti

088 - Druga potraživanja u stranoj valuti

089 - Ispravka vrijednosti potraživanja za kamatu, naknadu i dividendu i drugih potraživanja u stranoj valuti

09 - Ostala potraživanja u stranoj valuti

090 - Potraživanja od zaposlenih u stranoj valuti

092 - Potraživanja po osnovu datih avansa u stranoj valuti

094 - Ostala potraživanja iz operativnog poslovanja u stranoj valuti

095 - Prolazni i privremeni računi u stranoj valuti

096 - Potraživanja u obračunu u stranoj valuti

097 - Potraživanja po osnovu prodaje u stranoj valuti

098 - Potraživanja po datim sredstvima u stranoj valuti

099 - Ispravka vrijednosti ostalih potraživanja u stranoj valuti Klasa 1: PLASMANI U DOMAĆOJ VALUTI

10 - Dati krediti po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti

100 - Krediti po transakcionim računima u domaćoj valuti

101 - Krediti koji se odobravaju i dospijevaju u roku od jednog dana (overnight krediti) u domaćoj valuti

102 - Potrošački krediti u domaćoj valuti

103 - Krediti za obrtna sredstva u domaćoj valuti

104 - Razgraničene naknade obrade kredita koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope u domaćoj valuti

105 - Investicioni krediti u domaćoj valuti

106 - Stambeni krediti u domaćoj valuti

107 - Ostali krediti u domaćoj valuti

108 - Efekti modifikacije datih kredita po amortiziranoj vrijed- nosti u domaćoj valuti

109 - Ispravka vrijednosti datih kredita u domaćoj valuti

11 - Dati krediti po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj va- luti sa ugovorenom zaštitom od rizika

110 - Krediti po transakcionim računima u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

111 - Krediti koji se odobravaju i dospijevaju u roku od jednog dana (overnight krediti) u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

112 - Potrošački krediti u domaćoj valuti sa ugovorenom zašti- tom od rizika

113 - Krediti za obrtna sredstva u domaćoj valuti sa ugovore- nom zaštitom od rizika

114 - Razgraničene naknade obrade kredita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope

115 - Investicioni krediti u domaćoj valuti sa ugovorenom za- štitom od rizika

116 - Stambeni krediti u domaćoj valuti sa ugovorenom zašti- tom od rizika

117 - Ostali krediti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

118 - Efekti modifikacije datih kredita u domaćoj valuti sa ugo- vorenom zaštitom od rizika po amortiziranoj vrijednosti

119 - Ispravka vrijednosti datih kredita u domaćoj valuti sa ugo- vorenom zaštitom od rizika

12 - Ostali finansijski instrumenti u domaćoj valuti

120 - Dužnički instrumenti po fer vrijednosti kroz bilans uspje- ha u domaćoj valuti

121 - Kamata po osnovu dužničkih instrumenata po fer vrijed- nosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti

122 - Dužnički instrumenti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti

123 - Kamata po osnovu dužničkih instrumenata po fer vrijed- nosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti

124 - Dužnički instrumenti po amortiziranoj vrijednosti u do- maćoj valuti

125 - Kamata po osnovu dužničkih instrumenata po amortizira- noj vrijednosti u domaćoj valuti

126 - Vlasnički instrumenti po fer vrijednosti kroz bilans uspje- ha u domaćoj valuti

127 - Vlasnički instrumenti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti

128 - Efekti modifikacije dužničkih instrumenata po amortizira- noj vrijednosti u domaćoj valuti

129 - Ispravka vrijednosti ostalih finansijskih instrumenata u domaćoj valuti

13 - Ostali finansijski instrumenti u domaćoj valuti sa ugo- vorenom zaštitom od rizika

130 - Dužnički instrumenti po fer vrijednosti kroz bilans uspje- ha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

131 - Kamata po osnovu dužničkih instrumenata po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

132 - Dužnički instrumenti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

133 - Kamata po osnovu dužničkih instrumenata po fer vrijed- nosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

134 - Dužnički instrumenti po amortiziranoj vrijednosti u do- maćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

135 - Kamata po osnovu dužničkih instrumenata po amortizira- noj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

136 - Vlasnički instrumenti po fer vrijednosti kroz bilans uspje- ha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

137 - Vlasnički instrumenti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

138 - Efekti modifikacije dužničkih instrumenata po amortizira- noj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

139 - Ispravka vrijednosti ostalih finansijskih instrumenata u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

14 - Dati krediti po fer vrijednosti i derivatna finansijska sredstva u domaćoj valuti

140 - Krediti po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti

141 - Krediti po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

142 - Razgraničene naknade obrade kredita po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope

143 - Razgraničene naknade obrade kredita po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope

144 - Derivatna finansijska sredstva u domaćoj valuti

145 - Krediti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u do- maćoj valuti

146 - Krediti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u do- maćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

147 - Razgraničene naknade obrade kredita po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope

148 - Razgraničene naknade obrade kredita po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti sa ugovorenom zašti- tom od rizika koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope

149 - Ispravka vrijednosti datih kredita po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti

15 - Ostali plasmani u domaćoj valuti

150 - Faktoring sa pravom regresa u domaćoj valuti

151 - Faktoring bez prava regresa i obrnuti faktoring u domaćoj valuti

152 - Plasmani po osnovu finansijskog lizinga u domaćoj valuti

153 - Plasmani po osnovu akceptiranja u domaćoj valuti

154 - Plasmani za izvršena plaćanja po garancijama u domaćoj valuti

155 - Pokriveni akreditivi i druga jamstva u domaćoj valuti 156 - Plasmani po komisionim poslovima u domaćoj valuti 157 - Ostali plasmani u domaćoj valuti

158 - Kupljeni plasmani - forfeting u domaćoj valuti

159 - Ispravka vrijednosti ostalih plasmana u domaćoj valuti

16 - Ostali plasmani u domaćoj valuti sa ugovorenom zašti- tom od rizika

160 - Faktoring sa pravom regresa u domaćoj valuti sa ugovo- renom zaštitom od rizika

161 - Faktoring bez prava regresa i obrnuti faktoring u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

162 - Plasmani po osnovu finansijskog lizinga u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

163 - Plasmani po osnovu akceptiranja u domaćoj valuti sa ugo- vorenom zaštitom od rizika

164 - Plasmani za izvršena plaćanja po garancijama u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

165 - Pokriveni akreditivi i druga jamstva u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

166 - Plasmani po komisionim poslovima u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

167 - Ostali plasmani u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

168 - Kupljeni plasmani - forfeting u domaćoj valuti sa ugovo- renom zaštitom od rizika

169 - Ispravka vrijednosti ostalih plasmana u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

17 - Ulaganja u ovisna i pridružena društva i zajedničke po- duhvate u domaćoj valuti

170 - Ulaganja u ovisna društva u domaćoj valuti

171 - Ulaganja u pridružena društva u domaćoj valuti 172 - Ulaganja u zajedničke poduhvate u domaćoj valuti

179 - Ispravka vrijednosti ulaganja u ovisna i pridružena dru- štva i zajedničke poduhvate u domaćoj valuti

18 - Dospjeli plasmani u domaćoj valuti

180 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti

181 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti

182 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

183 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti sa ugovorenom zašti- tom od rizika

184 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti

185 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

189 - Ispravka vrijednosti dospjelih datih kredita i ostalih pla- smana u domaćoj valuti

19 - Razgraničenja u domaćoj valuti

190 - Razgraničena potraživanja za obračunatu, nedospjelu ka- matu po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti

191 - Razgraničena potraživanja za obračunatu, nedospjelu ka- matu po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

192 - Razgraničena potraživanja za obračunatu, nedospjelu ka- matu po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti

193 - Razgraničena potraživanja za obračunatu, nedospjelu ka- matu po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

194 - Razgraničena potraživanja za obračunatu, nedospjelu ka- matu po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti

195 - Razgraničena potraživanja za obračunatu, nedospjelu kamatu po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

196 - Razgraničeni rashodi kamata u domaćoj valuti

197 - Razgraničeni ostali troškovi u domaćoj valuti

198 - Ostala razgraničenja u domaćoj valuti

199 - Ispravka vrijednosti potraživanja za obračunatu, nedo- spjelu kamatu u domaćoj valuti

KLASA 2: PLASMANI U STRANOJ VALUTI

20 - Dati krediti po amortiziranoj vrijednosti u stranoj va- luti

200 - Krediti za plaćanje uvoza robe i usluga iz inozemstva u stranoj valuti

201 - Krediti fizičkom licu za kupovinu nepokretnosti u stranoj valuti

202 - Krediti koji se odobravaju i dospijevaju u roku od jednog dana (overnight krediti) u stranoj valuti

203 - Ostali krediti u stranoj valuti

204 - Razgraničene naknade obrade kredita u stranoj valuti koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope

208 - Efekti modifikacije datih kredita po amortiziranoj vrijed- nosti u stranoj valuti

209 - Ispravka vrijednosti kredita po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti

22 - Ostali finansijski instrumenti u stranoj valuti

220 - Dužnički instrumenti po fer vrijednosti kroz bilans uspje- ha u stranoj valuti

221 - Kamata po osnovu dužničkih instrumenata po fer vrijed- nosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti

222 - Dužnički instrumenti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti

223 - Kamata po osnovu dužničkih instrumenata po fer vrijed- nosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti

224 - Dužnički instrumenti po amortiziranoj vrijednosti u stra- noj valuti

225 - Kamata po osnovu dužničkih instrumenata po amortizira- noj vrijednosti u stranoj valuti

226 - Vlasnički instrumenti po fer vrijednosti kroz bilans uspje- ha u stranoj valuti

227 - Vlasnički instrumenti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti

228 - Efekti modifikacije dužničkih instrumenata po amortizira- noj vrijednosti u stranoj valuti

229 - Ispravka vrijednosti ostalih finansijskih instrumenata u stranoj valuti

24 - Dati krediti po fer vrijednosti i derivatna finansijska sredstva u stranoj valuti

240 - Krediti po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti

242 - Razgraničene naknade obrade kredita po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope

244 - Derivatna finansijska sredstva u stranoj valuti

245 - Krediti po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u stra- noj valuti

247 - Razgraničene naknade obrade kredita po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti koje ulaze u izračun efek- tivne kamatne stope

249 - Ispravka vrijednosti datih kredita po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti

25 - Ostali plasmani u stranoj valuti

250 - Faktoring sa pravom regresa u stranoj valuti

251 - Faktoring bez prava regresa i obrnuti faktoring u stranoj valuti

252 - Plasmani po osnovu finansijskog lizinga u stranoj valuti

253 - Plasmani po osnovu akceptiranja u stranoj valuti

254 - Plasmani za izvršena plaćanja po garancijama u stranoj valuti

255 - Pokriveni akreditivi i druga jamstva u stranoj valuti 256 - Plasmani po komisionim poslovima u stranoj valuti 257 - Ostali plasmani u stranoj valuti

258 - Kupljeni plasmani - forfeting u stranoj valuti

259 - Ispravka vrijednosti ostalih plasmana u stranoj valuti

27 - Ulaganja u ovisna i pridružena društva i zajedničke po- duhvate u stranoj valuti

270 - Ulaganja u ovisna društva u stranoj valuti

271 - Ulaganja u pridružena društva u stranoj valuti

272 - Ulaganja u zajedničke poduhvate u stranoj valuti

279 - Ispravka vrijednosti ulaganja u ovisna i pridružena dru- štva i zajedničke poduhvate u stranoj valuti

28 - Dospjeli plasmani u stranoj valuti

280 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti

281 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti

284 - Dospjeli dati krediti i ostali plasmani po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti

289 - Ispravka vrijednosti dospjelih datih kredita i ostalih pla- smana u stranoj valuti

29 - Razgraničenja u stranoj valuti

290 - Razgraničena potraživanja za obračunatu, nedospjelu ka- matu po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti

292 - Razgraničena potraživanja za obračunatu, nedospjelu ka- matu po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat u stranoj valuti

294 - Razgraničena potraživanja za obračunatu, nedospjelu ka- matu po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti

296 - Razgraničeni rashodi kamata u stranoj valuti

297 - Razgraničeni ostali troškovi u stranoj valuti

298 - Ostala razgraničenja u stranoj valuti

299 - Ispravka vrijednosti potraživanja za obračunatu, nedo- spjelu kamatu u stranoj valuti

KLASA 3: STALNA SREDSTVA, “GOODWILL” I OSTA- LA NEMATERIJALNA SREDSTVA, ZALIHE, OSTALA SREDSTVA, POREZ NA DODATU VRIJEDNOST I ODLO- ŽENA POREZNA SREDSTVA

30 - Nekretnine, postrojenja i oprema

300 - Zemljište

301 - Građevinski objekti 302 - Oprema

303 - Alat i inventar

304 - Ulaganja u tuđa stalna sredstva

306 - Ostale nekretnine, postrojenja i oprema

307 - Nekretnine, postrojenja i oprema u pripremi

308 - Avansi za nekretnine, postrojenja i oprema

309 - Ispravka vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme

31 - “Goodwill” i ostala nematerijalna sredstva

310 - “Goodwill”

311 - Ulaganja u razvoj

312 - Koncesije, patenti, licence i druga slična prava

313 - Softver i slična prava

314 - Ostala nematerijalna sredstva

317 - Nematerijalna sredstva u pripremi

318 - Avansi za nematerijalna sredstva

319 - Ispravka vrijednosti nematerijalnih sredstava

32 - Zalihe

320 - Zalihe materijala

321 - Zalihe alata i inventara

322 - Zalihe rezervnih dijelova

323 - Ostale zalihe

324 - Sredstva stečena naplatom potraživanja

325 - Inventar u upotrebi

329 - Ispravka vrijednosti zaliha i sredstava stečenih naplatom potraživanja

33 - Investicione nekretnine

330 - Ulaganja u vlastite investicione nekretnine

331 - Ulaganja u zakupljene investicione nekretnine

334 - Ostale investicione nekretnine

335 - Investicione nekretnine u pripremi

336 - Avansi za investicione nekretnine

339 - Ispravka vrijednosti investicionih nekretnina

34 - Sredstva uzeta u zakup

340 - Zemljište uzeto u zakup

341 - Građevinski objekti uzeti u zakup

342 - Postrojenja i oprema uzeta u zakup

343 - Nematerijalna sredstva uzeta u zakup

344 - Ostala sredstva uzeta u zakup

349 - Ispravka vrijednosti sredstava uzetih u zakup

35 - Ostala sredstva

350 - Stalna sredstva namijenjena prodaji

351 - Sredstva poslovanja koje se obustavlja

358 - Ostala sredstva

359 - Ispravka vrijednosti ostalih sredstava

36 - Akontacioni porez na dodatu vrijednost

360 - Akontacioni porez na dodatu vrijednost

37 - Odložena porezna sredstva

370 - Odložena porezna sredstva

KLASA 4: OBAVEZE U DOMAĆOJ VALUTI

40 - Obaveze po osnovu depozita i kredita po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti

400 - Transakcioni depoziti u domaćoj valuti

401 - Namjenski depoziti u domaćoj valuti

402 - Obaveze koje dospijevaju u roku od jednog dana (over- night obaveze) u domaćoj valuti

403 - Štedni depoziti u domaćoj valuti

404 - Subordinirane obaveze u domaćoj valuti

405 - Ostali depoziti u domaćoj valuti

406 - Obaveze po repo transakcijama u domaćoj valuti

407 - Ostale finansijske obaveze u domaćoj valuti

408 - Obaveze po osnovu uzetih kredita u domaćoj valuti

409 - Razgraničene naknade obrade za uzete kredite u domaćoj valuti koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope

41 - Obaveze po osnovu depozita i kredita po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

410 - Transakcioni depoziti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

411 - Namjenski depoziti u domaćoj valuti sa ugovorenom za- štitom od rizika

412 - Obaveze koje dospijevaju u roku od jednog dana (over- night obaveze) u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

413 - Štedni depoziti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

414 - Subordinirane obaveze u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

415 - Ostali depoziti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

416 - Obaveze po repo transakcijama u domaćoj valuti sa ugo- vorenom zaštitom od rizika

417 - Ostale finansijske obaveze u domaćoj valuti sa ugovore- nom zaštitom od rizika

418 - Obaveze po osnovu uzetih kredita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

419 - Razgraničene naknade obrade za uzete kredite u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika koje ulaze u izračun efek- tivne kamatne stope

42 - Obaveze za kamatu i naknadu po amortiziranoj vrijed- nosti u domaćoj valuti

420 - Kamata po osnovu primljenih depozita u domaćoj valuti bez ugovorene zaštite od rizika

421 - Kamata po osnovu primljenih depozita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

422 - Obaveze po osnovu naknada i provizija u domaćoj valuti bez ugovorene zaštite od rizika

423 - Obaveze po osnovu naknada i provizija u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

424 - Kamata po osnovu uzetih kredita u domaćoj valuti bez ugovorene zaštite od rizika

425 - Kamata po osnovu uzetih kredita u domaćoj valuti sa ugo- vorenom zaštitom od rizika

426 - Kamata po osnovu subordiniranih obaveza u domaćoj va- luti bez ugovorene zaštite od rizika

427 -Kamata po osnovu subordiniranih obaveza u domaćoj va- luti sa ugovorenom zaštitom od rizika

429 - Kamata po osnovu ostalih finansijskih obaveza u domaćoj valuti

43 - Ostale finansijske obaveze u domaćoj valuti

430 - Obaveze po glavnici za emitirane dužničke instrumente po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti

431 - Obaveze po kamati za emitirane dužničke instrumente po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti

432 - Finansijske obaveze po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti

433 - Obaveze po kamati po finansijskim obavezama po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti

434 - Derivatne finansijske obaveze u domaćoj valuti

44 - Ostale finansijske obaveze u domaćoj valuti sa ugovore- nom zaštitom od rizika

440 - Obaveze po glavnici za emitirane dužničke instrumente po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom za- štitom od rizika

441 - Obaveze po kamati za emitirane dužničke instrumente po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

442 - Finansijske obaveze po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

443 - Obaveze po kamati po finansijskim obavezama po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

45 - Obaveze po osnovu plaća i naknada plaća u domaćoj valuti

450 - Obaveze za neto plaće u domaćoj valuti

451 - Obaveze za neto naknade plaća u domaćoj valuti

452 - Obaveze za poreze na plaće i naknade plaća u domaćoj valuti

453 - Obaveze za doprinose na plaće i naknade plaća u domaćoj valuti

454 - Obaveze po osnovu privremenih i povremenih poslova u domaćoj valuti

46 - Ostale obaveze u domaćoj valuti

460 - Obaveze prema dobavljačima u domaćoj valuti

461 - Obaveze po osnovu primljenih avansa u domaćoj valuti

462 - Obaveze po osnovu lizinga u domaćoj valuti

463 - Obaveze po osnovu aktiviranih garancija u domaćoj valuti

464 - Obaveze za dividende u domaćoj valuti

465 - Odložene porezne obaveze u domaćoj valuti

466 - Obaveze po primljenim sredstvima u domaćoj valuti

467 - Ostale obaveze iz poslovnih odnosa u domaćoj valuti

468 - Obaveze u obračunu u domaćoj valuti

469 - Prolazni i privremeni računi u domaćoj valuti

47 - Rezerviranja i obaveze za poreze u domaćoj valuti

470 - Rezerviranja za obaveze u domaćoj valuti

471 - Rezerviranja za primanja zaposlenih u domaćoj valuti

472 - Rezerviranja za gubitke po vanbilansnoj aktivi u domaćoj valuti bez ugovorene zaštite od rizika

473 - Rezerviranja za gubitke po vanbilansnoj aktivi u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

474 - Rezerviranja za penzije i druga rezerviranja u domaćoj valuti

475 - Obaveze za porez na dobit u domaćoj valuti

476 - Obaveze za porez na dodatu vrijednost u domaćoj valuti 477 - Obaveze za druge poreze i doprinose u domaćoj valuti 479 - Ostala rezerviranja u domaćoj valuti

48 - Razgraničenja u domaćoj valuti

480 - Razgraničene obaveze za obračunatu nedospjelu kamatu po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti bez ugovorene zaštite od rizika

481 - Razgraničene obaveze za ostale obračunate rashode u do- maćoj valuti

482 - Razgraničeni prihodi kamata u domaćoj valuti

483 - Razgraničene obaveze za obračunatu nedospjelu kamatu po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zašti- tom od rizika

484 - Razgraničeni ostali prihodi u domaćoj valuti

486 - Obračunati porez na dodatu vrijednost u domaćoj valuti

487 - Razgraničene obaveze za obračunatu nedospjelu kamatu po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti bez ugovo- rene zaštite od rizika

488 - Razgraničene obaveze za obračunatu nedospjelu kamatu po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovore- nom zaštitom od rizika

489 - Ostala razgraničenja u domaćoj valuti

49 - Obaveze po osnovu komisionih poslova, sredstava na- mijenjenih prodaji, sredstava poslovanja koje se obustavlja i dospjelih obaveza u domaćoj valuti

490 - Dospjeli depoziti po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti

491 - Dospjeli uzeti krediti po amortiziranoj vrijednosti u do- maćoj valuti

492 - Dospjele subordinirane obaveze u domaćoj valuti

493 - Dospjeli depoziti po amortiziranoj vrijednosti u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

494 - Dospjeli uzeti krediti po amortiziranoj vrijednosti u doma- ćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

495 - Dospjele subordinirane obaveze u domaćoj valuti sa ugo- vorenom zaštitom od rizika

496 - Dospjele finansijske obaveze po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti

497 - Dospjele finansijske obaveze po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

498 - Obaveze po osnovu stalnih sredstava namijenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja u domaćoj valuti

499 - Obaveze po komisionim poslovima u domaćoj valuti

KLASA 5: OBAVEZE U STRANOJ VALUTI

50 - Obaveze po osnovu depozita i kredita po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti

455 - Ostale obaveze prema zaposlenima u domaćoj valuti

500 - Transakcioni računi u stranoj valuti

501 - Namjenski depoziti u stranoj valuti

502 - Obaveze koje dospijevaju u roku od jednog dana u stranoj valuti (overnight obaveze)

503 - Štedni depoziti u stranoj valuti

504 - Subordinirane obaveze u stranoj valuti

505 - Ostali depoziti u stranoj valuti

506 - Obaveze po repo transakcijama u stranoj valuti

507 - Ostale finansijske obaveze u stranoj valuti

508 - Obaveze po osnovu uzetih kredita u stranoj valuti

509 - Razgraničene naknade obrade kredita u stranoj valuti koje ulaze u izračun efektivne kamatne stope

52 - Obaveze za kamatu i naknadu po amortiziranoj vrijed- nosti u stranoj valuti

520 - Kamata po osnovu primljenih depozita u stranoj valuti

522 - Obaveze po osnovu naknada i provizija u stranoj valuti

524 - Kamata po osnovu uzetih kredita i u stranoj valuti

526 - Kamata po osnovu subordiniranih obaveza u stranoj valuti

529 - Kamata po osnovu ostalih finansijskih obaveza u stranoj valuti

53 - Ostale finansijske obaveze u stranoj valuti

530 - Obaveze po glavnici za emitirane dužničke instrumente po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti

531 - Obaveze po kamati za emitirane dužničke instrumente po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti

532 - Finansijske obaveze po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti

533 - Obaveze po kamati po finansijskim obavezama po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti

534 - Derivatne finansijske obaveze u stranoj valuti

55 - Ostale obaveze u stranoj valuti

550 - Obaveze prema dobavljačima u stranoj valuti

551 - Obaveze po osnovu primljenih avansa u stranoj valuti

552 - Obaveze po osnovu lizinga u stranoj valuti

553 - Obaveze po osnovu aktiviranih garancija u stranoj valuti

554 - Obaveze prema zaposlenima u stranoj valuti

555 - Obaveze za dividende u stranoj valuti

556 - Obaveze po primljenim sredstvima u stranoj valuti

557 - Ostale obaveze iz poslovnih odnosa u stranoj valuti

558 - Obaveze u obračunu u stranoj valuti

559 - Prolazni i privremeni računi u stranoj valuti

57 - Rezerviranja u stranoj valuti

570 - Rezerviranja za obaveze u stranoj valuti

572 - Rezerviranja za gubitke po vanbilansnoj aktivi u stranoj valuti

579 - Ostala rezerviranja u stranoj valuti

58 - Razgraničenja u stranoj valuti

580 - Razgraničene obaveze za obračunatu nedospjelu kamatu po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti

581 - Razgraničene obaveze za ostale obračunate rashode u stranoj valuti

582 - Razgraničeni prihodi kamata u stranoj valuti

584 - Razgraničeni ostali prihodi u stranoj valuti

587 - Razgraničene obaveze za obračunatu nedospjelu kamatu po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti

589 - Ostala razgraničenja u stranoj valuti

59 - Obaveze po osnovu komisionih poslova i dospjelih oba- veza u stranoj valuti

590 - Dospjeli depoziti po amortiziranoj vrijednosti u stranoj valuti

591 - Dospjeli uzeti krediti po amortiziranoj vrijednosti u stra- noj valuti

592 - Dospjele subordinirane obaveze u stranoj valuti

596 - Dospjele finansijske obaveze po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha u stranoj valuti

599 - Obaveze po komisionim poslovima u stranoj valuti

KLASA 6: RASHODI 60 - Rashodi kamata

600 - Rashodi kamata po osnovu uzetih kredita u domaćoj valuti

601 - Rashodi kamata po osnovu depozita u domaćoj valuti

602 - Rashodi kamata po osnovu emitiranih dužničkih instru- menata u domaćoj valuti

603 - Rashodi kamata po osnovu uzetih kredita u domaćoj valu- ti sa ugovorenom zaštitom od rizika

604 - Rashodi kamata po osnovu depozita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

605 - Rashodi kamata po osnovu emitiranih dužničkih instru- menata u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

606 - Rashodi kamata po osnovu uzetih kredita u stranoj valuti

607 - Rashodi kamata po osnovu depozita u stranoj valuti

608 - Rashodi kamata po osnovu emitiranih dužničkih instru- menata u stranoj valuti

609 - Ostali rashodi kamata

61 - Rashodi naknada i provizija

610 - Rashodi naknada u domaćoj valuti 611 - Rashodi provizija u domaćoj valuti 615 - Rashodi naknada u stranoj valuti 616 - Rashodi provizija u stranoj valuti 617 - Ostale naknade i provizije

62 - Gubici po osnovu prestanka priznavanja finansijskih sredstava i ulaganja u povezana lica

620 - Gubici po osnovu prestanka priznavanja finansijskih sred- stava po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha

621 - Gubici po osnovu prestanka priznavanja finansijskih sred- stava po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat

622 - Gubici po osnovu prestanka priznavanja finansijskih sred- stava po amortiziranoj vrijednosti

623 - Gubici po osnovu prestanka priznavanja udjela u ovisnim i pridruženim društvima i zajedničkim poduhvatima

63 - Gubici od promjene vrijednosti nefinansijskih sredstava

630 - Gubici od promjene vrijednosti nematerijalnih sredstava

631 - Gubici od promjene vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme

632 - Gubici od promjene vrijednosti investicionih nekretnina koje se vrednuju po nabavnoj vrijednosti

633 - Gubici od promjene vrijednosti stalnih sredstava namije- njenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja

634 - Gubici od smanjenja fer vrijednosti investicionih nekret- nina koje se vrednuju po fer vrijednosti

639 - Gubici od promjene vrijednosti ostalih nefinansijskih sredstava

64 - Rashodi po osnovu kreditnih gubitaka, rezerviranja i vrijednosnih usklađivanja

640 - Kreditni gubici od finansijskih sredstava po amortiziranoj vrijednosti

641 - Rashodi rezerviranja za vanbilansne pozicije

642 - Rashodi po osnovu rezerviranja za obaveze

643 - Rashodi ostalih rezerviranja

644 - Kreditni gubici od finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat

645 - Gubici od modifikacija finansijskih sredstava po amorti- ziranoj vrijednosti

646 - Gubici od vrijednosnih usklađivanja finansijskih sredsta- va po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha

647 - Gubici po osnovu reklasifikacija finansijskih sredstava između poslovnih modela

648 - Gubici od derivatnih finansijskih instrumenata

649 - Rashodi po osnovu direktnog otpisa potraživanja i ostala vrijednosna usklađivanja

65 - Troškovi plaća, naknada plaća i ostala primanja

650 - Troškovi plaća

651 - Troškovi naknada plaća

652 - Troškovi poreza na plaće i naknade plaća

653 - Troškovi doprinosa na plaće i naknade plaća

654 - Troškovi naknada za privremene i povremene poslove

655 - Ostale naknade i primanja zaposlenih

66 - Rashodi operativnog poslovanja

660 - Troškovi materijala

661 - Troškovi usluga

662 - Troškovi amortizacije

663 - Rashodi po osnovu lizinga

664 - Nematerijalni troškovi (bez poreza i doprinosa) 665 - Troškovi po osnovu poreza i doprinosa

669 - Ostali troškovi

67 - Ostali rashodi

671 - Gubici po osnovu prestanka priznavanja nekretnina, po- strojenja i opreme

672 - Gubici po osnovu prestanka priznavanja nematerijalnih sredstava

673 - Gubici po osnovu prestanka priznavanja investicionih ne- kretnina

674 - Gubici po osnovu prestanka priznavanja stalnih sredstava namijenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja

675 - Gubici po osnovu prestanka priznavanja ostalih nefinan- sijskih sredstava

676 - Manjkovi

677 - Otpis zaliha

679 - Ostali rashodi

68 - Negativne kursne razlike

680 - Rashodi po osnovu negativnih kursnih razlika

69 - Prijenos rashoda

690 - Prijenos rashoda

KLASA 7: PRIHODI

70 - Prihodi od kamata

700 - Prihodi od kamata po osnovu kredita u domaćoj valuti

701 - Prihodi od kamata po osnovu depozita u domaćoj valuti

702 - Prihodi od kamata po osnovu dužničkih instrumenata u domaćoj valuti

703 - Prihodi od kamata po osnovu kredita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

704 - Prihodi od kamata po osnovu depozita u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

705 - Prihodi od kamata po osnovu dužničkih instrumenata u domaćoj valuti sa ugovorenom zaštitom od rizika

706 - Prihodi od kamata po osnovu kredita u stranoj valuti

707 - Prihodi od kamata po osnovu depozita u stranoj valuti

708 - Prihodi od kamata po osnovu dužničkih instrumenata u stranoj valuti

709 - Ostali prihodi od kamata

71 - Prihodi od naknada i provizija

710 - Prihodi od usluga platnog prometa u domaćoj valuti 711 - Prihodi od usluga platnog prometa u stranoj valuti 712 - Prihodi od provizija u domaćoj valuti

713 - Prihodi od provizija u stranoj valuti

718 - Prihodi od ostalih naknada u domaćoj valuti

719 - Prihodi od ostalih naknada u stranoj valuti

72 - Dobici po osnovu prestanka priznavanja finansijskih sredstava i ulaganja u povezana lica

720 - Dobici po osnovu prestanka priznavanja finansijskih sred- stava po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha

721 - Dobici po osnovu prestanka priznavanja finansijskih sred- stava po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat

722 - Dobici po osnovu prestanka priznavanja finansijskih sred- stava po amortiziranoj vrijednosti

723 - Dobici po osnovu prestanka priznavanja udjela u ovisnim i pridruženim društvima i zajedničkim poduhvatima

73 - Dobici od promjene vrijednosti nefinansijskih sredstava

730 - Dobici od promjene vrijednosti nematerijalnih sredstava

731 - Dobici od promjene vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme

732 - Dobici od promjene vrijednosti investicionih nekretnina koje se mjere po nabavnoj vrijednosti

733 - Dobici od promjene vrijednosti stalnih sredstava namije- njenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja

734 - Dobici od povećanja fer vrijednosti investicionih nekret- nina koje se vrednuju po fer vrijednosti

739 - Dobici od promjene vrijednosti ostalih nefinansijskih sredstava

74 - Prihodi po osnovu smanjenja ranije priznatih kreditnih gubitaka, rezerviranja i vrijednosnih usklađivanja

740 - Smanjenje ranije priznatih kreditnih gubitaka od finansij- skih sredstava po amortiziranoj vrijednosti

741 - Prihodi od ukidanja rezerviranja za vanbilansne pozicije

742 - Prihodi od ukidanja neiskorištenih rezerviranja za oba- veze

743 - Prihodi od ukidanja ostalih rezerviranja

744 - Smanjenje ranije priznatih kreditnih gubitaka od finansij- skih sredstava po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat

745 - Dobici od modifikacija finansijskih sredstava po amorti- ziranoj vrijednosti

746 - Dobici od vrijednosnih usklađivanja finansijskih sredsta- va po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha

747 - Dobici po osnovu reklasifikacija finansijskih sredstava između poslovnih modela

748 - Dobici od derivatnih finansijskih instrumenata

749 - Prihodi od naplaćenih prethodno otpisanih potraživanja i ostala vrijednosna usklađivanja

76 - Prihodi iz operativnog poslovanja

760 - Prihodi po osnovu operativnog lizinga

769 - Ostali prihodi iz operativnog poslovanja

77 - Ostali prihodi

771 - Dobici po osnovu prestanka priznavanja nekretnina, po- strojenja i opreme

772 - Dobici po osnovu prestanka priznavanja nematerijalnih sredstava

773 - Dobici po osnovu prestanka priznavanja investicionih ne- kretnina

774 - Dobici po osnovu prestanka priznavanja stalnih sredstava namijenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja

775 - Dobici po osnovu prestanka priznavanja ostalih nefinan- sijskih sredstava

776 - Prihodi od dividendi i učešća 777 - Viškovi

778 - Otpisane obaveze

779 - Ostali prihodi

78 - Pozitivne kursne razlike

780 - Prihodi po osnovu pozitivnih kursnih razlika

79 - Prijenos prihoda

790 - Prijenos prihoda

KLASA 8: KAPITAL, REZERVE IZ DOBITI I OSTALE REZERVE, REVALORIZACIONE REZERVE, DOBITAK, GUBITAK, POREZ NA DOBIT PERIODA, POTRAŽIVANJA I OBAVEZE IZ INTERNIH ODNOSA, OTVARANJE I ZA- KLJUČAK

80 - Kapital

800 - Akcijski kapital

801 - Ostali oblici kapitala

802 - Emisiona premija

803 - Upisani a neuplaćeni akcijski kapital 804 - Otkupljene sopstvene akcije

805 - Emisioni gubitak

81 - Rezerve

810 - Rezerve iz dobiti

811 - Ostale rezerve

812 - Posebne rezerve za procijenjene gubitke 814 - Rezerve za opće bankarske rizike

82 - Revalorizacione rezerve

820 - Revalorizacione rezerve po osnovu promjene vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme

821 - Revalorizacione rezerve po osnovu promjene vrijednosti finansijskih sredstava po fer vrijednosti kroz ostali ukupni rezultat

822 - Efekti revalorizacije proizašli iz transakcija zaštite 823 - Aktuarski dobici i gubici u kapitalu

829 - Ostale revalorizacione rezerve

83 - Dobit

830 - Dobit tekuće godine

831 - Neraspoređena dobit iz ranijih godina

832 - Višak prihoda nad rashodima tekuće godine

833 - Neraspoređeni višak prihoda nad rashodima iz prethodnih godina

834 - Zadržana zarada

84 - Gubitak

840 - Gubitak tekuće godine

841 - Gubitak iz ranijih godina

85 - Porez na dobit

850 - Porez na dobit

851 - Efekat smanjenja odloženih poreznih sredstava

852 - Efekat povećanja odloženih poreznih sredstava

853 - Efekat povećanja odloženih poreznih obaveza

854 - Efekat smanjenja odloženih poreznih obaveza

87 - Potraživanja i obaveze iz internih odnosa

88 - Otvaranje i zaključak

880 - Račun otvaranja glavne knjige

881 - Račun rashoda i prihoda operativnog poslovanja

882 - Račun dobiti i gubitka poslovanja koje se obustavlja

883 - Prijenos ukupnog rezultata

884 - Račun dobiti i gubitka

886 - Prijenos dobiti ili gubitka

887 - Račun izravnanja računa stanja

KLASA 9: VANBILANSNA EVIDENCIJA

90 - Plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica

900 - Plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica u do- maćoj valuti

905 - Plasmani po poslovima u ime i za račun trećih lica u stra- noj valuti

91 - Izdate garancije i druga jamstva, jamstva za obaveze, sredstva za osiguranje obaveza, preuzete neopozive obaveze i druge obaveze

910 - Izdate garancije i druga jamstva u domaćoj valuti

911 - Jamstva za obaveze u domaćoj valuti

912 - Sredstva za osiguranje obaveza u domaćoj valuti

913 - Preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i pla- smane u domaćoj valuti

914 - Ostale preuzete neopozive obaveze u domaćoj valuti

915 - Izdate garancije i druga jamstva u stranoj valuti

916 - Jamstva za obaveze u stranoj valuti

917 - Preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i pla- smane u stranoj valuti

918 - Ostale preuzete neopozive obaveze u stranoj valuti 919 - Sredstva za osiguranje obaveza u stranoj valuti

92 - Derivatna finansijska sredstva

920 - Derivatna finansijska sredstva u domaćoj valuti 925 - Derivatna finansijska sredstva u stranoj valuti

93 - Druga vanbilansna aktiva

930 - Potraživanja po suspendovanoj kamati

931 - Potraživanja po osnovu sporazuma o rekupovini

932 - Druga vanbilansna aktiva

95 - Obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica

950 - Obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica u do- maćoj valuti

955 - Obaveze po poslovima u ime i za račun trećih lica u stra- noj valuti

96 - Obaveze za izdate garancije i druga jamstva, obaveze prema jamstvima za obaveze, obaveze prema sredstvima za osi- guranje obaveza, obaveze za preuzete neopozive obaveze i druge obaveze

960 - Obaveze za izdate garancije i druga jamstva u domaćoj valuti

961 - Obaveze prema jamstvima za obaveze u domaćoj valuti

962 - Obaveze prema sredstvima za osiguranje obaveza u domaćoj valuti

963 - Obaveze za preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane u domaćoj valuti

964 - Ostale preuzete neopozive obaveze u domaćoj valuti

965 - Obaveze za izdate garancije i druga jamstva u stranoj valuti

966 - Obaveze prema jamstvima za obaveze u stranoj valuti

967 - Obaveze za preuzete neopozive obaveze za nepovučene kredite i plasmane u stranoj valuti

968 - Ostale preuzete neopozive obaveze u stranoj valuti

969 - Obaveze prema sredstvima za osiguranje obaveza u stra- noj valuti

97 - Derivatne finansijske obaveze

970 - Derivatne finansijske obaveze u domaćoj valuti

975 - Derivatne finansijske obaveze u stranoj valuti 98 - Druga vanbilansna pasiva

980 - Suspendovana kamata

981 - Obaveze po osnovu sporazuma o rekupovini

982 - Druga vanbilansna pasiva

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.