Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Bernadin Ibrahimpašić: Prvi doktor matematičkih nauka iz Bosanske Krupe

07.01.2009. 14:29 / Izvor: Dnevni list

Na kraju odlazeće 2008. godine USK je dobio svog prvog doktora matematičkih nauka. Bernadin Ibrahimpašić rodom iz Bosanske Krupe, a uposlenik Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću, je na samom kraju 2008. godine na Matematičkom odjelu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obranio doktorsku disertaciju pod nazivom "Primjena verižnih razlomaka u diofantskim aproksimacijama i kripoanalizi".

Time je postao prvi doktor matematičkih nauka na prostorima Unsko-sanskog kantona i Univerziteta u Bihaću.

Na ovaj način i Pedagoški fakultet, a i Univerzitet u Bihaću postaju kadrovsko jači, te se pokazuje ispravnost ulaganja u vlastite kadrove.

Treba istaknuti da je Bernadin Ibrahimpašić u 2008. godini učestvovao na nekoliko međunarodnih naučnih konferencija, gdje je u društvu emitentnih naučnika iz cijelog svijeta predstavljao Pedagoški fakultet, Univerzitet u Bihaću te Bosnu i Hercegovinu.

Tako je svoje vlastite rezultate izlagao pred matematičarima sa svih kontinenata na 8. Centralno-europskoj kriptografskoj konferenciji u Grazu u Austriji i na 19. Centralno-europskoj konferenciji o informatici i inteligentnim sustavima koju je u organizaciji 10 europskih univerziteta organizirao FOI Sveučilišta u Zagrebu.

Također je u Sarajevu, na Drugom kongresu bosanskohercegovačkih naučnika iz zemlje i svijeta, prezentirao rad "Kriptoanaliza Vigenereove šifre za tekstove pisane na bosanskom jeziku", što je prvi rad na tu temu u BiH.

Rezultati do kojih je došao u svom naučnom radu, a koji su objavljeni u međunarodnim naučnim časopisima, već su prenijeti diljem svijeta.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti