Efikasno upravljanje troškovima, prihodima i ulaganjima

04.02.2020. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Efikasno upravljanje troškovima, prihodima i ulaganjima

Seminarom će se savladati sve neophodne vještine za vođenje i upravljanje troškovima i prihodima, te alati za procjenu, praćenje, analizu i isplativost investicija.

Efikasno upravljanje troškovima, prihodima i ulaganjima
 

Datum održavanja: 13.02.2020., Sarajevo
 

Predavači: dr. sc. Mirna Pajević – Interni i eksterni revizor

Rezervišite svoje mjesto i iskoristite pogodnosti rane prijave!

VIŠE INFORMACIJA I PRIJAVA!

Upravljanje troškovima (Cost Management) može se definisati kao postizanje menadžerskih ciljeva na temelju optimalnog angažovanja troškova. Upravljanje troškovima predstavlja poseban način upravljanja preduzećem i vođenje poslovanja, gdje najveću važnost u postizanju organizacijskih ciljeva ima optimizacija troškova.

U praktičnom smislu, upravljanje troškovima podrazumijeva podvrgavanje troškova sistemu kontrole, odnosno podrazumijeva predviđanje, planiranje, budžetiranje, kontrolu troškova i na kraju analizu. Rezultat analize pokazuje ponašanje troškova u odnosu na promjene u okolnostima, kao i uzroke odstupanja od predviđenih troškova, a sve s ciljem njihovog zadržavanja u prihvatljivim granicama. Krajnji cilj je da se menadžerima osigura mogućnost izbora između mogućih alternativa, a u cilju postizanja optimalnih ekonomskih rezultata.

Upravljanje prihodima doprinosi povećanju ekonomske koristi tokom obračunskog razdoblja u obliku priliva ili povećanja imovine ili smanjenja obaveza, kada ti prilivi imaju za posljedicu povećanje kapitala.

Kada se govori o proaktivnom upravljanju troškovima i prihodima, onda nije riječ o brzim i kratkoročnim poboljšanjima, već o dugoročnom poboljšanju troškovnih i prihodovnih pozicija, odnosno dugoročnim prednostima u usporedbi s konkurencijom. Proaktivno upravljanje je ključno za ocjenu isplativosti ulaganja, njihovo procjenjivanje i praćenje.

Ulaganjem (investicijom) se može označiti bilo kakvo ulaganje, primarno novčanih sredstava, radi stjecanja određenih ekonomskih koristi, odnosno profita. Pod ulaganjem može se smatrati i ulaganje u finansijske oblike imovine i s njima izjednačene investicije ili u realne oblike imovine koje omogućavaju ostvarivanje ekonomskih koristi odnosno profita kroz određene produktivne poslovne aktivnosti.

Seminarom će se savladati sve neophodne vještine za vođenje i upravljanje troškovima i prihodima, te alati za procjenu, praćenje, analizu i isplativost investicija. 

 

Teme seminara:
✓ Strateške odluke i konkurentske strategije upravljanja;
✓ Promjene u savremenom poslovnom okruženju;
✓ Upravljanje investicijama kroz upravljanje prihodima i troškovima;
✓ Troškovno i menadžersko računovodstvo;
✓ Alternativno poslovno odlučivanje;
✓ Upravljanje kapitalnim izdacima;
✓ Trošak amortizacije, vrste i utjecaj;
✓ Kontroling projektne dokumentacije, od odluke do ulaganja;
✓ Opravdanost i izvodivost projekata;
✓ Finansijska isplativost i metode procjene vrijednosti ulaganja;
✓ Kontroling troška finansiranja i analiza novčanih tokova;
✓ Pokazatelji učinka, analiza profitabilnosti i kontrola;
✓ Praktični primjeri.

 

Cilj seminara:

Cilj ovog seminara je optimizacija rukovođenja, sa akcentom na upravljanje troškovima i prihodima, te kvaliteta procjene i praćenja isplativosti ulaganja. Konačni cilj je postizanje što veće efikasnosti i izvrsnosti u poslovanju, odnosno maksimizacija rezultata poslovanja.

 

PREDAVAČ

dr. sc. Mirna Pajević – Interni i eksterni revizor

Diplomirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2009. godine u oblasti finansijskog menadžmenta, magistrirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2011. godine u oblasti makrofinansijskog menadžmenta, te doktorirala na katedri finansija Ekonomskog fakulteta 2016. godine u oblasti biznisa-naučni studij. Kroz godine studije radila kao saradnik na Ekonomskom fakultetu i bila višestruko nagrađivani student i nosilac mnogih priznanja i nagrada. Svoju profesionalnu karijeru započinje u konsultantskoj kući na poslovima praćenja propisa, predavanja i konsultacija, koji regulišu oblasti računovodstva, revizije, finansija, poreza, kontrolinga i radnih odnosa i sl. Nakon toga nastavlja sa radom u telekom sektoru na poslovima finansijskog kontrolinga.

Tokom svoje poslovne karijere završila je niz stručnih i specijalističkih seminara, te postala ovlašteni eksterni i interni revizor za oblast privredu, finansijske institucije, informacione tehnologije i budžet, certificirani računovođa, sudski vještak,  ekspert iz oblasti nekretnina i konsultant sa višegodišnjim radnim i predavačkim iskustvom. Ista je objavila preko 80 stručnih članaka i bila predavač na više od 60 seminara.

 

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA SEMINARA

SYS Company edukacijski centar 
Adresa: Zmaja od Bosne 12C (Kubus C), 71000 Sarajevo
Vrijeme: 13. februar 2020. godine., 10-17h

 

CIJENA

Kotizacija za učešće na seminaru Efikasno upravljanje troškovima, prihodima i ulaganjima iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 07. februara 2020. godine iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 315,00 KM (+17% PDV).
U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

​Cijena uključuje:
✓ Učešće na seminaru
✓ Dokumentacija i nastavni materijali u printanoj formi
✓ Materijal za pisanje
✓ Potvrdu o učešću na seminaru
✓ Osvježenje na pauzama i zajednički ručak

 

VIŠE INFORMACIJA I PRIJAVA!

Sve dodatne informacije moguće je dobiti putem:
E-mail: edu@sys.ba, Tel: 033 931 000

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave