Interaktivni seminar: Forenzičko računovodstvo i manipulacije u finansijskim izvještajima

12.01.2021. 10:19 / Izvor: Akta.ba
Interaktivni seminar: Forenzičko računovodstvo i manipulacije u finansijskim izvještajima

Prevare u finansijskim izvještajima postale su dio naše svakodnevnice.

Interaktivni seminar

Forenzičko računovodstvo i manipulacije u finansijskim izvještajima

Datum održavanja: 28.01. 
Kroz webinar će vas voditi Fahrudir Hasanović.
Seminar je ograničen na 14 učesnika, požurite sa prijavom!

Prevare u finansijskim izvještajima postale su dio naše svakodnevnice. Prema izvještaju ACFE (Association of Certified Fraud Examination), Report to the Nations, izdatom 2020-te godine, procjenjuje se da se na godišnjem nivou, zbog prevara gubi, 5,00 % prihoda kompanija, a medijan gubitaka po kompaniji iznosi preko 125.000 $.

Za razliku od razvijenih zemalja svijeta, gdje je forenzičko računovodstvo veoma ozbiljno organizovano, u Bosni i Hercegovini je još uvijek u početnoj fazi i pri tome je veoma slabo institucionalno i u praksi razvijeno. U posljednje vrijeme, u regionu, forenzičko računovodstvo dobija na značaju posebno poslije afere „Agrokor“, gdje se još uvijek utvrđuju razmjere lažnog finansijskog izvještavanja i tek će se u budućnosti vidjeti posljedice obmanjivanja svih interesnih grupa, koje se mora dokumentovati i sudskim epilogom.

Teme seminara:

Pravni okvir u Bosni i Hercegovini će obraditi osnove sudskog i tužilačkog sistema, kao i krivična djela iz privrednog kriminala. Također, pojasniti ćemo na koji način treba pristupiti formiranju krivičnog predmeta, koje su faze istrage i vrlo bitno, pojasniti zakonito prikupljanje dokumentacije, odnosno, dokaza. Zadnji dio predavanja će obuhvatiti sudsku praksu u Bosni I Hercegovini.

Forenzičko računovodstvo će obuhvatiti primjenu tehnika i analitičkih vještina sa ciljem otkrivanja manipulacija u finansijskim izvještajima. U sklopu institucionalnog okvira ćemo predstaviti slučajeve U.S. Securities and Exchange Commission, te pojasniti tehnike kreativnog računovodstva i kako u konačnici pristupiti forenzičkoj reviziji. Također, naučit ćete gdje se sve odvijaju manipulacije u finansijskim izvještajima.

Upoznavanje sa pojmom prevare i prevaranata će obraditi i predstavii pojmove trougao prevare, dijamant prevare, profil počinioca prevara i teorije prevara.

Poreska forenzika i poreske prevare obrađuje i obuhvata prevare sa ulaznim i izlaznim porezima. Predstavit ćemo kružne prevare u zemljama Europske unije, a u zadnjem dijelu izlaganja pojasnit ćemo najznačajnije tipologije poreskih prevara.

Forenzički intervju predstavlja komunikacijski alat u borbi protiv prevara. Na koji način trebate čitati verbalne i neverbalne znakove komunikacije tema je koju ćemo obraditi u ovom poglavlju. Također, naučit ćete kako trebate voditi intervju i koje faze intervju sadrži. Pojasnit ćemo kako da uvidite “lažna priznanja” i kako da postupate u toku intervjua.

Poslovanje sa Off-shore kompanijama je osjetljiva oblast i u sklopu ove teme obradit ćemo pojmove poreske oaze, jurisdikcije tajnosti i Off-shore poslovanje. Definirat ćemo pojmove stvarnog vlasnika, bavit ćemo se osnovnim načelima Off-shore poslovanja i definirati tipologije pranja novca.

Forenzikom u javnim nabavkama ćemo predstaviti koruptivne radnje radnje koje se dešavaju tokom procesa javnih nabavki i naučit ćete gdje trebate gledati i kako raditi reviziju javnim nabavki.

Cijena:

Kotizacija za učešće na seminaru Forenzičko računovodstvo i manipulacije u finansijskim izvještajima iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 20. januara iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 315,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

​Cijena uključuje: 

  • Učešće na seminaru
  • Dokumentacija i nastavni materijali u printanoj formi
  • Materijal za pisanje
  • Potvrdu o učešću na seminaru
  • Osvježenje na pauzama i zajednički ručak

 

DETALJAN SADRŽAJ I PRIJAVA 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave