Javne nabavke BiH vs. stvarne potrebe građana BiH u 2019. godini

25.11.2019. 08:38 / Izvor: Akta.ba
Javne nabavke BiH vs. stvarne potrebe građana BiH u 2019. godini

Prezentacija zloupotreba u javnim nabavkama BiH.

Posljednje tri godine praćen je utrošak 3,6 milijardi KM u javnim nabavkama na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Da li je novac potrošen svrsishodno, u skladu sa potrebama građana BiH? Najskuplji automobil koji neplanirano ove godine kupuje javni organ je 125.000,00 KM bez PDV-a.

Kupac je Grad Mostar. Koliki je broj sudskih postupaka koji se vode pred sudovima u RS i Brčko Distriktu zbog zloupotrebe postupaka u javnim nabavkama i nezakonitom pogodovanju privrednim subjektima? Kakve su presude i izrečene kazne? Na kraju – ko štiti interese građana?

Odgovore na ova pitanja, uz prezentaciju konkretnih slučajeva zloupotreba javnih nabavki otkrivenih tokom monitoringa 2019. godine, i zbirnih izvještaja o integritetu institucija u BiH i privrednih subjekata koji se pojavljuju u javnim nabavkama, dat će Mervan Miraščija - Fond otvoreno društvo BiH, Igor Vukajlović - UG Tender, Aleksandra Martinović - TI BiH te Aleksandar Draganić- EDA na konferenciji za medije, koja će se održati u srijedu, 27. novembra 2019. u 12:00 časova u Press centru Banja Luka, Kralja Petra I Karađorđevića 97 (Hotel „Bosna“).

Oni će javnosti predstaviti najilustrativniji primjeri kršenja Zakona o javnim nabavkama BiH od strane brojnih institucija na različitim nivoima vlasti, prezentovati generalne nalaze javnih nabavki IT opreme, zaštitne odjeće i obuće, te automobila u BiH, ali i dati pregled sudskih postupaka vođenih u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu.

Već treću godinu timovi monitora Fonda otvoreno društvo BiH, Transparency International BiH, UG "Tender" Banja Luka, i Media Centra Sarajevo vrše monitoring javnih nabavki i dokumentuju zloupotrebe u korištenju javnih sredstava.

Ove godine, naglasak je na stvarnim potrebama građana i da li javni tenderi, i u kolikoj mjeri, ispunjavaju te potrebe. Proces praćenja javnih nabavki je bio fokusiran na nabavke 30 različitih roba, radova i usluga.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave