Institut zaštite, ekologije i informatike organizuje naučno – stručni skup sa međunarodnim učešćem "Savremene tehnologije za održivi razvoj gradova", Banja Luka, 14. - 15.11.2008. godine

11.09.2008. 12:04 / Izvor: eKapija.ba
Institut zaštite, ekologije i informatike organizuje naučno – stručni skup sa međunarodnim učešćem 'Savremene tehnologije za održivi razvoj gradova', Banja Luka, 14. - 15.11.2008. godine

Institut zaštite, ekologije i informatike Banja Luka organizuje naučno – stručni skup sa međunarodnim učešćem "Savremene tehnologije za održivi razvoj gradova".

Naučno – stručni skup će se održati u Banjoj Luci 14-15. novembra 2008., pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnologije RS.

TEMA SKUPA

Zagađenje životne sredine postaje sve veći problem u izgradnji gradova zbog visoke koncentracije ljudi i njihovih aktivnosti za koje je potrebno obezbijediti odgovarajući fizički okvir i infrastrukturu. Da bi današnji i gradovi budućnosti bili održivi, potrebno je da obezbijediti minimalne negativne uticaje na prirodnu životnu sredinu. Održivi razvoj podrazumijeva da se prirodni resursi ne troše brže nego što se mogu obnoviti, odnosno da se životna sredina ne zagađuje materijama više nego što ih priroda može razgraditi i asimilovati.

Ljudsko društvo je evoluiralo u pretežno urbanu kulturu gdje su sigurnost, efikasnost, ugodnost i zdravstvena zaštita primarni uslovi blagostanja. Dok izgradnja ovih infrastruktura dovodi do oštećenja životne sredine, naša nesposobnost da ih obezbijedimo dovodi ne samo do ekološke štete već i do socijalne katastrofe. Izgradnja je isprepletana sa ekosistemima. Potreban je osavremenjen pristup resursima prostora, energije i materijala prirode.

Jedino održivim razvojem gradova, koji se temelji na primjeni savremenih tehnologija njihovog funkcionisanja, omogućiće se prevencija i sanacija degradacije urbane sredine i uspostaviti integralni sistem ekoloških dimenzija zdravih gradova u konceptu održivog razvoja. Održivi gradovi teže integralnom kvalitetu, što uključuje ekonomske, prostorne, kulturne, socijalne i osobine životne sredine u najširem smislu.

CILJ SKUPA

Svako društvo koje želi postići napredak putem održivog razvoja mora podsticati jačanje nauke, tehnologija i inovacija. Krajem 2007. godine u Parizu je održan ministarski okrugli sto „Nauka i održivi razvoj“ u sklopu 34. opšte Skupštine UNESCO-a, kojim je predsjedavao generalni sekretar UNESCO-a, Koićiro Macura (Koichiro Matsuura). Na kraju zasjedanja doneseni su zaključci i izdato saopštenje o važnosti primjene nauka i tehnologija u održivom razvoju.

Cilj naučno-stručnog skupa "Savremene tehnologije za održivi razvoj gradova" je da ponudi osavremenjeno shvatanje da izgradnja i funkcionisanje gradova obuhvаta sve prirodne sisteme sa kojima dolazi u međuzavisnost, a ne samo brigu o saobraćajnoj efikasnosti, strukturi i materijalu. Samo racionalna upotreba prirodnih izvora i odgovorno upravljanje izgrađenom sredinom bazirano na ekološkim principima može doprinijeti očuvanju rijetkih prirodnih izvora, smanjenju energetske potrošnje i povećanju kvaliteta urbane, a time i životne sredine.

Sa planiranim temama, učesnici iz različitih oblasti djelovanja ponudiće potrebna domaća i svjetska iskustva u primjeni savremenih tehnologija u oblasti planiranja i izgradnje gradova, njihovoj energetskoj efikasnоsti, problemima saobraćaja, vode, zagađenja vazduha, buke, zračenjima, otpadu, biodiverzitetu i ostalim prisutnim ekološkim rizicima u urbanoj sredini.

TEMATSKE OBLASTI

• Prirodni resursi i održivi razvoj

• Savremeni ekološki problemi i održivi razvoj

• Uloga nauke, tehnologije i inovacija u rješavanju savremenih ekoloških problema na putu ka održivom razvoju gradova

• Informacione tehnologije za održivi razvoj razvoj gradova

• Savremene tehnologije i zdravlje stanovništva

• Savremene tehnologije i problem buke u gradovima

• Savremene tehnologije i problem zagađenja vazduha u gradovima

• Savremene tehnologije i klimatske promjene

• Savremene tehnologije i kvalitet voda

• Savremene tehnologije i rješavanje problema otpada u gradovima

• Savremene tehnologije i očuvanja biodiverziteta u gradovima

• Savremene tehnologije u energetici

• Savremene tehnologije i poljoprivreda

• Savremene tehnologije u industriji

• Savremene tehnologije i saobraćaj

• Savremene ekoremedijacione tehnologije

• Ekološko urbano pravo i ekonomija

Pozivaju se svi naučni i stručni radnici da svojim saopštenjima i dosadašnjim iskustvima i istraživanjima u aktivnom učešću u radu Skupa doprinesu uspješnoj razmjeni saznanja i iskustava iz oblasti savremenih tehnologija za održivi razvoj gradova.

Prijavu učešća dostaviti poštom, faksom ili elektronskom poštom do 30.09.2008. godine.

Kompletan rad napisan prema uputstvu koji će eKapija.ba posebno objaviti dostaviti el. poštom ili na CD-u, najkasnije do 20.10.2008. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave