Seminar: Finansijski kontroling, 18. juli Sarajevo

Najave / SEMINARI I EDUKACIJE

Seminar: Finansijski kontroling, 18. juli Sarajevo

20.06.2019. 12:44 / Izvor: Akta.ba

Sys Company organizuje seminar: Finansijski kontroling

Sve što ste oduvijek željeli znati o kontrolingu, a niste se usudili pitati!

VIŠE INFORMACIJA I PRIJAVA

Znate šta je kontroling, ali biste željeli bolje upoznati svrhu i njegov uticaj na svakodnevno donošenje poslovnih odluka? Slušate vaše partnere iz drugih kompanija da hvale/kude (svoj) kontroling, ali niste baš sigurni o čemu pričaju?

Albrecht Deyhle je doprinio oblikovanju kontroling prakse. On je 1971. godine u Gautingu kod Minhena osnovao Controlller Akademie i od tada je školovao preko 40.000 Nemačkih kontrolora. Osnovna misija Controller Akademie je obuka kontrolora. Obilježje Deyhle-ove koncepcije je visoka jasnost i razumljivost. Kontroling je usko povezan sa planiranjem, odlučivanjem, pripremom i prezentacijom brojki koje su orijentisane ka cilju.

“Kontrolor ima zadatak ekonomske pratnje, savjetodavca i ekonomske savjesti. Kako bi saradnja između kontrolora i menadžera bila uspješna, menadžer mora biti spreman na prihvatanje neugodne istine.” Albert Deyhle

Kroz seminar će vas voditi vrhunski finansijski stručnjak Damir Sokolović, koji će kroz primjere iz prakse obraditi teme:

•Svrha i cilj kontrolinga

•Najvažniji alati koji se koriste u kontrolingu i način na koji ti alati pomažu u prepoznavanju promjena

•Uticaj kontrolinga na donošenje poslovnih odluka

•Organizacija odjela kontrolinga i njegovo mjesto u strukturi kompanije

•Međuzavisnost vlasnika/menadžera i kontrolora

Razgovarat ćemo i o budžetiranju, vrijednosti dobrog planiranja i šta nam govore odstupanja od budžetskih pozicija. Upoznat ćemo se sa različitim skračenicama i pojmovima (EBITKPIProfit,COGSCAPEXOPEXNWCCF, itd.) i vidjeti da iza njih stoje samo brojevi i dobra organizacija. Naravno, direktni i indirektni troškovi, kalkulacije i alokacijski ključevi su također dio ove radionice.

TEME SEMINARA:

Kontroling

Definicija, organizacijska struktura kompanije, upoznavanje sa kontrolingom, uvođenje kontrolinga u kompaniju, koncepcije kontrolinga, preduslovi za kontroling, računovodstvo i baze podataka, izbor poslovnog rješenja, izazovi pri implementaciji kontrolinga, izmjene organizacijske strukture kompanije i mjesto kontrolinga u njoj, šta očekujemo od kontrolora.

Finansijski izvještaji

Osnovni elementi, bilans stanja, bilans uspjeha, izvještaj o gotovinskim tokovima (Cash Flow), struktura finansijskih izvještaja (aktiva, pasiva, kapital, zalihe, potraživanja i obaveze, prihodi, troškovi, nabavna vrijednost, dobit, gotovinski primici i izdaci), tačnost i istinitost podataka u finansijskim izvještajima, saradnja sa računovodstvom.

Alati kontrolinga i njihova primjena

4-windows, ABC obračun troškova na bazi aktivnosti, profitni centri, mjesta troška, kontribuciona marža, trošak prodaje, bruto marža,  KPI – ključni pokazatelji učinaka, neto obrtna sredstva, životni ciklus proizvoda, obračun cijene koštanja, SMART cilj, SWOT analiza, profitabilnost, likvidnost, operativni troškovi, EBIT/obaveze, period naplate/plaćanja, amortizacija, BOM – sastavnica, prijelomna tačka rentabilnosti.

Teme će biti obrađene kroz primjere iz prakse i zajedničku diskusiju.  

SEMINAR JE NAMIJENJEN:

Seminar je namijenjen vlasnicima i direktorima kompanija svih veličina, finansijskim direktorima, zaposlenima u kontrolingu, kao i onima koji razmišljaju o uvođenju kontrolinga u svoje privredno društvo.

PREDAVAČ

Damir Sokolović je gradio svoje poslovno i stručno iskustvo na  dužnosti direktora (GM/CEO) ili finansijskog direktora (CFO) u različitim kompanijama, bankama i finansijskim institucijama.

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA SEMINARA

Hotel Hills Sarajevo 

Adresa: Butmirska cesta 18, Ilidža 71210

Vrijeme:18. juli, 09-16h

CIJENA

Kotizacija za učešće na seminaru Finansijski kontrolingiznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 05. jula 2019. godine iznosi 355,00 KM(+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 315,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM(+17% PDV).

Cijena uključuje:

•Učešće na seminaru

•Dokumentacija i nastavni materijali u printanoj formi

•Materijal za pisanje

•Potvrdu o učešću na seminaru

•Osvježenje na pauzama i zajednički ručak

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Najave