Seminar: Upravljanje CAPEX-om

13.07.2021. 09:30 / Izvor: Akta.ba
Seminar: Upravljanje CAPEX-om

CAPEX se odnosi na svu imovinu i druge materijalne ili nematerijalne faktore koje koristi poslovni subjekt za generisanje prihoda.

Interaktivni seminar

Upravljanje CAPEX-om

 

Datum održavanja: 27.07. - Sarajevo
Kroz seminar će vas voditi dr.sc Mirna Pajević Rožajac, ovlašteni eksterni i interni revizor.

Seminar je ograničen na 16 učesnika, požurite sa prijavom!
Seminar možete pohađati i online uživo, iz vlastitog doma ili ureda!

CAPEX se odnosi na svu imovinu i druge materijalne ili nematerijalne faktore koje koristi poslovni subjekt za generisanje prihoda. CAPEX ili kapitalni izdaci nastali su kako bi se povećala sposobnost kompanije da stvori bogatstvo. CAPEX ima izuzetnu važnost u razvoju svake kompanije, te je veoma bitno poznavanje i poštivanje osnovnih pravila i postulata kapitalnog (investicionog) budžetiranja, kao i pravilan odabir metoda za donošenje odluka o ulaganju. Finansiranje kapitalnih izdataka zahtijeva velike iznose novca što znači da rukovodstvo kompanije mora dobro poznavati strukturu investicije i izvor finansiranja iste. Kapitalni projekti zauzimaju značajni dio bilansa svake kompanije, te ponekad određuju uspjeh ili propast same kompanije. Jednom donesene odluke o ulaganju ne mogu se lako promijeniti, te pogreške mogu imati višestruke posljedice.

Efikasno upravljanje CAPEX-om osigurava informacije menedžerima za izbor između mogućih alternativa koje omogućavaju promjene smjerova aktivnosti radi postizanja optimalnih ekonomskih rezultata i smanjenja rizika poslovanja, sa akcentom na finansijske rizike (izbor i procjena ekonomsko isplativih projekata, izbor stope finansiranja, obračun i procjena troškova, praćenje realizacije i efekata ulaganja).

U proaktivnom upravljanju kapitalnim troškovima nije riječ o brzim i kratkoročnim poboljšanjima, već o dugoročnom poboljšanju troškovnih pozicija i pozicija imovine, odnosno dugoročnim prednostima u usporedbi s konkurencijom. Proaktivno upravljanje je ključno za ocjenu isplativosti poslovanja, procjenjivanje i praćenje rezultata, te odlučivanje o korektivnim mjerama.

Rezultat kvalitetnog upravljanja CAPEX-om je jedan od načina postizanja menadžerskih ciljeva na temelju optimalnog angažovanja resursa (finansijski resursi, ljudski resursi, imovinski resursi i drugo).

Poznavanje osnovnih pokazatelja i načina odlučivanja prilikom odabira pravilne strukture i izvora finansiranja ulaganja, kao i izrada uspješnog investicijskog plana, odnosno investicijskog projekta ili plana ulaganja postaje ključna karika uspješne poslovne ekspanzije.

Cilj seminara:

Optimizacija rukovođenja sa akcentom na upravljanje kapitalnim troškovima (CAPEX), te kvaliteta procjene i praćenje isplativosti kapitalnih ulaganja. Konačni cilj je postizanje što veće efikasnosti i izvrsnosti u poslovanju, odnosno maksimizacija rezultata poslovanja i smanjenje rizika loših ulaganja.

Cilj je kroz više praktičnih primjera i vježbi upoznati učesnike sa:

- Strateškim upravljanjem (ulaganjima, investicijama, CAPEX-om);
- Kategorijama CAPEX vs OPEX;
- Kapitalnim budžetiranjem;
- Upravljanjem CAPEX-om;
- Vođenjem i organizacijom kapitalnih troškova;
- Greškama pri upravljanju CAPEX-om;
- Kontrolom i odgovornosti CAPEX-a;
- Specifičnostima troška amortizacije kao CAPEX troška;
- Investicionom dokumentacijom;
- Opravdanošću, izvodivosti, isplativosti i praćenjem CAPEX-a;
- Troškom finansiranja (WACC, IRR, interest rate);
- Kvantitativnim metodama procjene isplativosti ulaganja;
- Identifikacijom ključnih rizika vezanih za CAPEX;
- Procesima optimizacije kapitalnih troškova u kompaniji.

Seminar je namijenjen:

Vlasnicima, menadžerima, rukovodiocima, tim liderima, projekt menadžerima, zaposlenicima iz sektora/službi za investivcije, finansije, računovodstvo i kontroling, internim i eksternim revizorima, odjelima upravljanja rizicima i kontrolom kvaliteta, odjelima zaduženi za upravljanje imovinom, javnom i privatnom sektoru i svima onim koji žele da budu efikasniji i efektivniji na svom radnom mjestu u cilju što boljeg donošenja poslovnih odluka i povećanja efikasnosti i efektivnosti poslovanja.

Cijena:

Kotizacija za učešće na seminaru Upravljanje CAPEX-om iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 22. jula iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 315,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

Cijena uključuje:

- Učešće na seminaru
- Dokumentaciju i nastavni materijali u printanoj formi
- Materijal za pisanje
- Potvrdu o učešću na seminaru
- Osvježenje na pauzama i zajednički ručak

 

DETALJAN SADRŽAJ I PRIJAVA 

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave