Prva "Štraparijada" u opštini Petrovac - Drinić, 04. i 05. juna

17.05.2011. 08:46 / Izvor: eKapija.ba
Prva 'Štraparijada' u opštini Petrovac - Drinić, 04. i 05. juna

Opština Petrovac – Drinić ima strateško opredjeljenje u njegovanju tradicije, te je opredjeljenja da je najbolji vid uska saradnja sa nevladinim sektorom i praćenje građanskih inicijativa. Strateško opredjeljenje je da se što više projekata realizuje preko nevladinog sektora, a njegovanje tradicije, običaja i kulture uz ukusan spoj sa urbanim načinom življenja je identifikovan kao način da Petrovac i Drinić budu prepoznatljivi i jedinstveni. Značaj marketinga u današnjem vremenu je jasan i organizacija manifestacija sa ciljem promocije tradicionalnih vrijednosti je alat koji treba da posluži cilju.

Za jun mjesec iz opštine najljuju tri značajne manifestacije takvog tipa:

- 04. i 05. juna Opština Petrovac – Drinić sa klubom ljubitelja konja "Kozila" organizuje "Štraparijadu 2011". Ovo je manifestacija koja se šestu godinu organizuje i posvećena je radovima u šumi, a posebno tradicionalnim načinom eksplatacije konjima. Samo takmičenje je predviđeno u kategorijama laka i teška, te disciplinama za konje samce i parove. Ukupan predviđen fond nagrada je za vuču 12000 KM. Preduzete su mjere koje garantuju human odnosa prema životinjama i pobjedu viteštva. Očekuju se i konji iz Hrvatske tako da će ovo takmičenje dobiti međunarodni karakter.

Od ove godine uz pomoć generalnog pokrovitelja "Husqvarna" i njihovog zastupnika za tržište BiH preduzeća "Thor" doo Doboj održaće se i takmičenje šumarskih radnika u rukovanju motornim pilama u pet disciplina (obaranje stabla, okretanje vodilice, kombinovani prerez, precizno prerezivanje i kresanje grana). Prva nagrada je profesionalna motorna pila Husqvarna 372.

- 12. juna Opština Petrovac – Drinić, Crkvena pravoslavna opština Drinić, Pjevačke grupe "Runolist" i "Drvosječe", te KUD "Grmeč" organizuju Prvi festival krajiške pjesme i smotru folklora. U takmičarskom dijelu je predviđeno takmičenje krajiških grupa u tradicionalnom pjevanju bez muzike.

- 25. juna Udruženje građana "Ruralni razvoj" i Klub kosača "Grmeč" u saradnji sa opštinom Petrovac – Drinić i opštinom Bosanski Petrovac organizuje takmičenje u ručnom košenju trave "PRVA KOSA GRMEČA" SMOLJANA 2011. Ove godine je pokrenut i Srednjeevropski- Balkanski kup u košenju trave, te će kosci zajedno sa koscima iz Mrkonjić Grada predstavljati našu zemlju na takmičenjima u Sloveniji i Srbiji, a naše takmičenje je sastavni dio ukupnog bodovanja za sveukupnog šampiona koji će biti proglašen na takmičenju "Kosidba na Rajcu" u Srbiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza