Jablanica: Grad tajnovite prošlosti

25.08.2008. 12:32 / Izvor: Dnevne novine SAN
Jablanica: Grad tajnovite prošlosti

Jablanica je grad prebogate, a tako tajnovite prošlosti. Kao da joj je sudbina namijenila ulogu svjedoka i trpitelja svih historijskih mijenja i procesa koji su obilježili ljudsku historiju na prostorima Hercegovine, Bosne i Balkana.

Može se samo posredno ustvrditi da je jablanički kraj zbog povoljnih uslova za život nastanjivan u starijem kamenom dobu, a naročito u neolitu, jer blizina otkrivenih arheoloških ostataka koji su pronađeni na području Jablanice, daje pravo za tvrdnju da je jablaničko područje bilo nastanjeno u tom periodu.

Ono što je pouzdano da je u metalnom dobu, ljudska zajednica postojala na jablaničkim prostorima, o čemu govore ostaci gradina i tumula pronađenih na tom području. Brojnost i vrsta spomenika kulture, gledano u odnosu na uvjete života i klimu, daje jasnu potvrdu da je ovaj kraj u dalekoj prošlosti bio naseljen. Značajno je još spomenuti da se u Jablanici odigrala presudna bitka u Drugom svjetskom ratu u vrijeme IV ofanzive 1945. godine, poznata kao slavna Bitka za ranjenike.

Mnogi turisti posjećuju Jablanicu samo da bi vidjeli kulturno – historijske spomenike, srušeni most na Neretvi, muzej Jablanica, partizansko groblje... Neki od njih dolaze i zbog ljepote jablaničkih rijeka Neretve, Doljanke i Šanice... Velik broj planinara iz čitave BiH pa i Evrope dolazi radi planinarenja na Prenj, Čvrsnicu i Plasu. Pažnju privlače i okolna brda Križ i Crni vrh.

Jablanica danas ima nešto više od 13.000 stanovnika. Od Sarajeva je udaljena 60 kilometara, od Banja Luke 350, a od Mostara 35 kilometara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza