Sarajevo Food Dictionary i Mistral predstavili prvu gastro aplikaciju u BiH

28.06.2018. 15:23 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo Food Dictionary i Mistral predstavili prvu gastro aplikaciju u BiH
OTVORI GALERIJU

Aplikacija će biti dostupna svim korisnicima besplatno na 4 jezika: bosanskom, engleskom, turskom i arapskom, te će biti omogućeno i offline korištenje aplikacije.  

Sarajevo Food Dictionary i Mistral predstavili su danas aplikaciju Sarajevo Food Dictionary, prvu i jedinu gastro-aplikaciju u BiH. 

Aplikacija će biti dostupna svim korisnicima besplatno na 4 jezika: bosanskom, engleskom, turskom i arapskom, te će biti omogućeno i offline korištenje aplikacije.  

Govoreći o projektu Sarajevo Food Dictionary, te o paketima koji se nalaze unutar aplikacije, Medina Dedajić, direktorica i idejni tvorac Sarajevo Food Dictionery-ja, kazala je da je aplikacija veoma zanimljiva, raznolika i posjeduje različite filtere.

"Svaki korisnik može sebi prilikom skidanja aplikacije podesiti da li npr. želi mjesta bez glutena, alkohola i sl. Tako dobija filtriranu informaciju na interaktivnoj mapi Sarajeva i kako doći do onoga što želi konzumirati", navodi ona. 

Osim za turiste, dodaje ona, korisna je i za lokalno stanovništvo s obzirom na to da smo svi mi uglavnom navikli da jedemo na nekih pet do deset nama poznatih mjesta, a aplikacija će svakako pomoći ljudima da istraže Sarajevo po skrivenim kvartovima.

Ističe da aplikacija ne pokriva samo Baščaršiju i stari dio grada, već područje od Ilidže do Baščaršije, kao i manje ugledne restorane gdje se vrhunski jede.

"To je i poenta Sarajevo Food Dictionaryja da pokaže ljudima prava mjesta gdje se može pojesti dobra hrana", istakla je ona.     

Aplikacija koja je urađena sa kompanijom Mistral ujedno pokriva sav sadržaj vodiča Sarajevo Food Dictionaryja, ali u online verziji i besplatna je za sve korisnike na play i app store-u.

Ima opciju koja je veoma zanimljiva za turiste, a radi o offline navigiranju za preko 100 restorana, odnosno ugostiteljstvih objekata u Sarajevu.

Projektni menadžer kompanije Mistral, Faris Fetahagić, predstavio je ovu kompaniju i tehnologije korištene na SFD projektu. Čitava aplikacija je do detalja urađena po želji i sadržaju SFD tima.

S obzirom da su primarno orjentisani na američko tržište, Mistral prati nova tehnološka rješenja i razvoj naprednih tehnologija koja su primijenili i na razvoju ove aplikacije.

"Zadovoljstvo je raditi sa domaćim poduzetnicima i uvijek smo voljni sarađivati sa mladim ljudima iz BiH koji mogu iskoristiti posljednju riječ tehnologije", ističe Fetahagić.

Naglašava da je aplikacija rađena u softverskom rješenju koje je kreirao Facebook, a sliču tehnologiju koristi i Instagram.

"Vjerujemo da će zadovoljiti sve potrebe koje Sarajevo Food Dictionary bude imao. Aplikacija je napravljena da bude jako konfigurabilna i da prati poslovne potrebe, tako da je SFD tim može jednostavno održavati bez daljnjeg angažmana Mistral tima. Ono što je jako bitno jeste da je cijeli proces razvoja automatiziran u smisli da svakodnevno možemo izbacivati nove verzije aplikacije, pri čemu smo nivo greške sveli na minimum", ističe on za portal Akta.ba, dodajući da će u narednom periodu biti dodano još novih funkcionalnosti.

"Naš pristup razvoju uključuje aktivno osluškivanje klijentovih i korisničkih komentara na osnovu kojih prilagođavamo aplikaciju", zaključuje Fetahagić.

Podsjećamo, Sarajevo Food Dictionary prvi gastro časopis, odnosno gastro vodič za glavni grad BiH, koji je pokrenut u decembru 2017.  Osmišljen je kao kvartalni vodič na četiri jezika, koji je besplatan i dijeli se na top sto distributivnih mjesta u gradu, a pokrivaju najbolje hotele, hostele, caffee, restorane…

Sarajevo Food Dictionary prvobitno je krenuo kroz print koji je izlazio tromjesečno u deset hiljada primjeraka tiraža, a treće izdanje, koje je izašlo u junu ove godine, napravljano je u 25.000 primeraka tiraža. 

Inače, press konferencija je održana u jednoj od vodećih IT firmi u Bosni i Hercegovini, Mistralu, koji trenutno broji 124 uposlena i nalazi se na novoj adresi; Maglajska 1, Marijin Dvor. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti