Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Srebrena medalja za Tim OS BiH na vježbi "Cambrian Patrol" u Velikoj Britaniji

23.10.2018. 11:21 / Izvor: Akta.ba

U periodu 12 - 21. 10. 2018. godine održana je vježba “Cambrian Patrol”, koja se svake godine održava u organizaciji 160. pješadijske brigade Oružanih snaga Velike Britanije, sa komandom u Breconu (Vels). I ove godine učešće je uzeo i desetočlani tim OS BiH, koji je ostvario odličan rezutat, osvojivši srebrenu medalju!

Ova vježba spada u jednu od najtežih vježbi koje se organiziraju u svijetu. Ona u suštini ima karakter takmičenja, u kojem je ove godine učestvovalo ukupno 137 timova (patrola), od čega je 101 tim iz sastava OS Velike Britanije, dok su preostali timovi došli iz 36 zemalja svijeta.

Scenario vježbe/takmičenja definiše da timovi trebaju da patroliraju rutom dugom 60 kilometara, savladavajući na tom putu razne prepreke i izvršavajuci specifične zadatke, od kojih se svaki boduje (medicinsko zbrinjavanje povrijeđenih vojnika, postupanje sa improviziranom eksplozivnom napravom, prikupljanje obavještajnih podataka, postupci u slučaju NHB napada, orijentacija i izviđanje terena i drugi zadaci). Uz sve naprijed navedeno, svaki član tima sa sobom nosi opremu tešku 25 kilograma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza