Niču luksuzne građevine: Otvaranje hotela isplatljiva investicija i u vrijeme krize

02.09.2011. 14:58 / Izvor: eKapija.ba
Niču luksuzne građevine: Otvaranje hotela isplatljiva investicija i u vrijeme krize

Sudeći prema informacijama sa terena koje se odnose na otvaranje i izgradnju novih smještajnih kapaciteta turistički sektor u našoj zemlji očekuju bolji dani.

Problem smještaja turista u mnogim gradovima biće riješen, a u nekim će čak i da nadmaši prijeratni prosjek.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera za ekapija.ba kaže kako se novi hoteli grade na sve strane, što je ohrabrujući podatak za turistički sektor, jer je broj ležajeva samo u Sarajevu premašio šest hiljada.

Također, Hadžić kaže kako je i priliv turista puno veći u odnosu na prošlu godinu u istom periodu, odnosno oko 10 posto.

"Najbitniji podatak za hotelijere je da je prosjek boravka turista 2,2 dana, što do sada nikad nismo imali. Taj podatak uvijek se kretao između 1,8 - 1,9 dana po gostu“, pojašnjava Hadžić.

Svakako povećanju broja turista ide u prilog i otvaranje novih smještajnih jedinica, a prema podacima koje ima Federalno ministarstvo okoliša i turizam, broj smještajnih kapaciteta hotela sa četiri i pet zvjezdica, svake godine se povećava.

"Radi se o već postojećim obnovljenim hotelima, kao i novoizgrađenim, tako da se broj smještajnih kapaciteta visokokategoriziranih hotela sa skromnog broja od 76 ležajeva iz 2004. popeo u 2011. godini na 3.580 ležaja“, kaže u razgovoru za ekapija.ba Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma, pojašnjavajući kako je iskorištenost smještajnih kapaciteta, pogotovo u sezoni skoro 100 posto, naglašavajući kako na žalost ima i dosta smještajnih kapaciteta koji rade na crno, zbog čega brojka nije usklađena i potpuna sa postojećom statistikom.

S druge strane, ministrica kaže, da je iskorištenost naših prirodnih turističkih kapaciteta, na minimumu, i zbog toga se gubi veliki novac.

"Može se i mora raditi na tome da naši turistički potencijali budu bolje korišteni, te da turizam bude zaista najperspektivnija gospodarska grana u BiH", naglašava ministrica.

Ono što je sigurno je da za turistički sektor sa aspekta hotelijerstva ima nade. Hoteli se grade od Sarajeva do Banja Luke. Ekskluzivni hotel u Sarajevu sa pet zvjezdica u koji ulaže "Al Shiddi International Groop" prema najavama investitora trebao bi biti završen iduće godine. Također, u Mostaru se gradi nekoliko hotela, u Doboju je krajem godine najavljeno otvaranje renoviranog Hotela Bosna čime će biti riješen dugogodišnji problem smještaja turista u ovom gradu.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti