Prekogranični projekt "Na granici carstava" spreman za natječaj

02.12.2011. 14:14 / Izvor: eKapija.ba
Prekogranični projekt 'Na granici carstava' spreman za natječaj

Potpisivanje Sporazuma o partnerstvu na projektu "Back2History – Bridge Empires` Borders for Common Future / Na granici carstava" kojeg Sisačko-moslavačka županija i Općina Ključ, zajedno s partnerima, pripremaju na natječaju u okviru programa IPA, Prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina održano je u sjedištu Županije u Sisku u srijedu, 30. studenoga, saopćeno je ove županije.

Sporazum je u ime Sisačko-moslavačke županije potpisao zamjenik županice Andrija Rudić dok je u ime Ključa svoj potpis na dokument stavio načelnik te Općine Osman Ćehajić, u nazočnosti pročelnice županijskog Upravnog odjela za upravljanje pristupnim fondovima i poticajnim sredstvima Tatjane Puškarić, načelnika Općine Tešanj Fuada Šišića, načelnika Općine Bosanski Petrovac Ermina Hajdera, izaslanice Općine Bosanska Krupa Esme Hergić i drugih predstavnika partnera u projektu.

"Sisačko-moslavačka županija strateški je orijentirana ka aktivnom korištenju EU fondova još od 2005. godine. Imamo Upravni odjel za upravljanje pristupnim fondovima i poticajnim sredstvima i Razvojnu agenciju SIMORU. Među prvim prekograničnim kontaktima uspostavljen je onaj s Unsko-sanskim kantonom kada je premijer bio upravo gospodin Ćehajić čime se i danas potvrđuje kako suradnja doista počiva na pojedincima", riječi su zamjenika županice u uvodnom obraćanju partnerima, ostalim gostima i novinarima.

Nakon pozdravnih riječi domaćina i gostiju, predstavljen je projektni prijedlog "Na granici carstava". Cilj Projekta je doprinos jačanju prekogranične suradnje razvojem zajedničkog turističkog proizvoda u pograničnom području i to putem uspostave osnovne turističke infrastrukture uz utvrde i povijesne gradove u pograničnom području, povećanja kapaciteta ljudskih potencijala edukacijom o razvoju ponude kulturnog turizma, te povećanjem razine svijesti i informiranosti o zaštiti povijesne baštine.

U Hrvatskoj u partnerstvu su Sisačko-moslavačka županija (prijavitelj, funkcionalni vodeći partner), gradovi Petrinja i Hrvatska Kostajnica, Općina Dvor, Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije, TZ Grada Petrinje i TZ Grada Hrvatske Kostajnice. Suradnik u projektu je Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH u Sisku.

Iz Bosne i Hercegovine pozivu u partnerstvo odazvali su se Općina Ključ (prijavitelj), općine Bosanska Krupa, Petrovac i Tešanj, te Unsko-sanski kanton sa svojim lokalnim udrugama i institucijama.

Bude li odobren, projekt će trajati 24 mjeseca i podjednako će se provoditi s obje strane granice. Ukupna planirana vrijednost projekta je 500.000 eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti