U FBiH opet ambiciozni planovi za privatizaciju

04.01.2011. 08:54 / Izvor: Nezavisne novine
U FBiH opet ambiciozni planovi za privatizaciju

Uprkos procjenama da će ove godine biti manje investitora nego prošle, većina kantonalnih agencija za privatizaciju nudiće na prodaju sve firme koje nisu uspjeli privatizovati 2010. godine i uzaludno potrošiti novac na objave tendera, smatraju ekonomski stručnjaci.

Pojedine agencije planiraju prodaju i više preduzeća nego što je bilo obuhvaćeno ovogodišnjim nerealizovanim planovima.

Ekonomski stručnjaci smatraju da je ovo samo bacanje novca na objave prodaja, koje po tenderu koštaju 700 do 1.300 KM.

"Iduća godina biće jedna od najtežih. Agencije treba da promijene politiku, pa se skoncentrisati na prodaju nekoliko firmi, a ne da planiraju sve", naglasio je ekonomista Duljko Hasić.

Direktor Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona Alija Tipura kaže da u ovoj godini planiraju prodaju osam firmi, za razliku od prošle godine, kada je planirana privatizacija šest preduzeća od čega su četiri prodana.

"U planu su `Unis Prozor/Rama`, `Silos trgocentar` Stolac, hotel `Neum`, `Hermetički kompresori` Mostar, MI `Soko`, pa i `Granit`, jer je vraćen državi, ali ćemo tu čekati dok se ne završe stvari u vezi sa stečajem. Svjesni smo da nećemo moći sve završiti, ali moramo planirati sve te firme", tvrdi Tipura.

U Kantonu Sarajevo planirana je prodaja pet preduzeća, koja su trebalo da bude privatizovana prošle godine. U Unsko-sanskom kantonu prepisaće plan prodaje iz 2010. koji obuhvata četiri firme. U Tuzlanskom kantonu za sada planiraju prodaju četiri preduzeća od čega su dva bila i u prošlogodišnjem planu. I agencije Srednjobosanskog i Posavskog kantona u ovu godinu planiraju prenijeti sve što nisu privatizovali u prošloj godini, a prodali su svega tri od oko 30 preduzeća.

Dok u Agenciji za privatizaciju TK kažu da će razgovarati sa potencijalnim investitorima prije objave tendera, u sarajevskoj tvrde da je njihovo da pripremaju i objavljuju tendere, iako znaju da se i u 2011. godini najavljuju problemi s nedostatkom investitora.

"Namjera nam je prodati pet firmi i to je realno. Imamo oko 15 preduzeća u opticaju za prodaju, ali smo planirali njih pet", rekao je direktor sarajevske agencije Nazmija Pipić.

Direktor Agencije za privatizaciju SBK Željko Radoš tvrdi da privatizacija mora biti završena ove godine, te će stoga početi sami odobravati privatizacije umjesto da, kao do sada, mole firme da dostave potrebnu dokumentaciju. Na pitanje zašto to nisu radili ranije, odgovorio je da nisu znali kakva bi bila reakcija kantonalne vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti