Odgađanjem digitalizacije BiH krši obaveze iz međunarodnog ugovora: Novi tender za 15 dana

10.11.2011. 16:01 / Izvor: eKapija.ba
Odgađanjem digitalizacije BiH krši obaveze iz međunarodnog ugovora: Novi tender za 15 dana

Za 15 dana ponovo bi trebao biti raspisan tender za izbor firme koja će nabaviti opremu za digitalizaciju, te ukoliko ne bi ponovo došlo do administrativnih prepreka u ponovljenom postupku digitalne linkove imat ćemo do ljeta, potvrdio je za ekapija.ba Vlatko Drmić iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Naime, cijeli proces se odužio jer je Ured za razmatranje žalbi BiH prethodni tender zbog žalbi poništio, nakon čega je Vijeće ministara BiH usvojilo Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa o Rješenju Ureda za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine o poništenju postupka javne nabave digitalnih mikrovalnih linkova javnih RTV servisa Bosne i Hercegovine, digitalnih linkova za uvezivanje pet informativno-tehničkih centara u sustav digitalnih veza i odašiljača za pokrivanje digitalnim signalom Sarajeva, Mostara i Banjaluke.

Nakon odluke Ureda za žalbe u Ministarstvu prometa i komunikacija kažu da će javni emiteri u BiH imati katastrofalne posljedice, odnosno kompletan proces će se odgoditi te će se teško moći ispoštuje obeveze iz međunarodnog ugovora o prelasku na digitalno emitovanje, odnosno do juna 2015. godine.

Drmić tvrdi da je ovaj međunarodni tender u skladu s procedurama, te da je izabrana firma "Ericsson - Nikola Tesla" d.d. Hrvatska odbijena, jer navodno nema reference, iako je sve to dostavljeno u dokumentaciji.

"`Ericsson - Nikola Tesla` d.d. Hrvatska do sada se kao dobar partner u procesu digitalizacije dokazala u Finskoj, Hrvatskoj, Makedoniji..., tako da ne vidim zašto bi u BiH nešto lošije radila", kaže Drmić, pojašnjavajući kako Ured za žalbe smatra da oni nemaju najbolje reference.

Ono što je zanimljivo u cijelom ovom procesu kaže Drmić da se domaći konzorcij "Unis telekomunikacije" Mostar nije žalilo na svoje diskvalifikacije, već na tuđe kvalifikacije, te je i punomoć koju su dostavili bila potpisana samo od strane jednog člana konzorcija.

Za mišljenje druge strane, u ovom slučaju Ureda za žalbe ostali smo uskraćeni, jer je direktor zauzet sastancima.

U Ministarstvu ističu kako zemlje regiona dok se mi vraćamo na početnu poziciju uspješno privode kraju proces digitalizacije. Slovenija je to već završila 2010. godine, Srbija planira završiti 2012., Hrvatska je imala rok 2012. godine, međutim uspjeli su prije roka.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti