Raspisan javni poziv: Za projekte upravljanja komunalnim otpadom u FBiH 1.500.000 KM

28.05.2012. 10:42 / Izvor: eKapija.ba
Raspisan javni poziv: Za projekte upravljanja komunalnim otpadom u FBiH 1.500.000 KM

Federalno ministarstvo okoliša i turizma raspisalo je javni poziv za program sufinansiranja projekata za tehničko unapređenje postojeće infrastrukture i postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom na području FBiH.

Kako saznajemo u Ministarstvu sredstva za ovu namjenu iznose 1.500.000 KM, a pravo sudjelovanja na javnom pozivu mogu ostvariti općine i kantoni sa područja Federacije BiH.

Prilikom odabira korisnika u Ministarstvu naglašavaju kako će se uzimati u obzir pripremljenost projekta, odnosno pripremljenost stručne i tehničke dokumentacije, postojeće dozvole, stepen spremnosti za početak radova. Važan segmen pri opdabiru projekata je i usklađenost planiranih aktivnosti sa Akcionim planom Federalne strategije zaštite okoliša, okolišnim planskim dokumentima na kantonalnom i lokalnom nivou (LEAP i KEAP), kao i sa relevantnom prostorno-planskom dokumentacijom.

Projektom bi se trebali postići pozitivni efekti, odnosno količina otpada će se selektivno prikupljati, reciklirati, organizirano prikupljati u smislu proširenja područja prikupljanja komunalnog otpada, otpada će biti moguće odložiti na tehnički (sanitarno) uređenim deponijama.

Također, Ministarstvo je raspisalo i javni poziv za sufinansiranje programa podrške boljem funkcionisanju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH, u ukupnom iznosu od 500.000 KM.

Program ima za cilj da unaprijedi upravljanje institucijama zaštićenih prirodnih područja na teritoriji Federacije BiH (spomenici prirode, parkovi prirode i zaštićeni pejsaži: Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo Blato; Vrelo Bosne; Vodopad Skakavac; Bijambarska pećina, Tajan).

Javni pozivi ostaju otvoreni 30 dana.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti