Dunav osiguranje protivi se prodaji poslovne zgrade u Bihaću: Mi smo pravi vlasnici imovine

23.08.2012. 12:40 / Izvor: eKapija.ba
Dunav osiguranje protivi se prodaji poslovne zgrade u Bihaću: Mi smo pravi vlasnici imovine

Likvidacioni sudija i upravitelj firme Una Sana osiguranje iz Bihaća ostaju pri odluci da prodaju upravnu zgradu preduzeća, bez obzira što Dunav osiguranje iz Beograda tvrdi da su oni pravi vlasnici ove nekretnine.

Prodaja poslovne zgrade putem javnog nadmetanja zakazana je za 29. avgust ove godine, o čemu su potencijalni kupci obavješteni 01. avgusta. U međuvremenu, kompanija Dunav osiguranje oglasila se sa obavještenjem potencijalnim investitorima u kojem navode da se predmetni poslovni objekat i zemljište nalaze u njihovom vlasništvu.

U dopisu ističu da je njihov vlasnički status kao pravnog sljedbenika Državnog osiguravajućeg zavoda Bihać upisan u posjedovnom listu kojeg je 2004. godine izdala Služba prostornog uređenja, katastra imovinsko pravnih odnosa općine Bihać.

"Obavještavamo potencijalne učesnike javnog nadmetanja da je u toku sudski spor pred Opštinskim sudom Bihać između kompanije Dunav osiguranja i DD za osiguranja Una-Sana u likvidaciji, te da je predmetna nepokretnost ne može biti predmet prodaje do okončanja ovog spora", upozoravaju iz Dunav osiguranja.

Riječ je prodaji zemljišta površine 254 metra kvadrata, te poslovnog prostora koji je služio kao sjedište društva, a koji se sastoji od četiri etaže. Procijenjena vrijednost imovine je preko dva miliona KM, što je ujedno početna cijena pod kojom će se nekretnina prodavati na javnom nadmetanju.

Likvidacioni upravitelj preduzeća Una-sana osiguranje Hasan Redžić potvrdio je za eKapiju da su dobili upozorenje od beogradske kompanije, no ono ih neće ometi u planovima za prodaju nekretnina.

"Ne znamo po kojem osnovu Dunav osiguranje iz Srbije tvrdi da je vlasnik poslovne zgrade, u Bihaću, to je nešto što moraju dokazati na sudu. Imovinu prodaje likvidacioni sudija, koji je u ovom slučaju procijenio, sigurno ne bez razloga, da se zakazana prodaja ipak treba održati", ističe Redžić.

On je naveo da je kompanija Una –Sana osiguranje formirana na imovini nekadašnjeg Državnog osiguravajućeg zavoda Bihać na osnovu uredbe iz 1992. godine koja je omogućila da se na bazi bivših firmi iz SFRJ može osnovati preduzeće, pod uslovom da se zadrži ista djelatnost.

Nakon što je preduzeće zapalo u finansijske probleme, 2006. godine oduzeto im je odobrenje za rad te uvedena likvidacija. U tom periodu, uspjeli su prodati jedna dio imovine kako bi podmirili dugove, a u istu svrhu ići će i novac od prodaje upravne zgrade, ako do nje zaista dođe.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti