Konačno u decembru BiH uspostavlja sistem homologacije vozila

22.07.2010. 14:48 / Izvor: eKapija.ba
Konačno u decembru BiH uspostavlja sistem homologacije vozila

Od 4. decembra kada će biti u potpunosti uspostavljen sistem homologacije vozila bh. granicu neće moći preći vozila čija kvaliteta ne odgovara europskim normama, potvrdio je za eKapija.ba Drago Talijan, direktor EIB internacional - Centra za motorna vozila Banja Luka.

On pojašnjava kako homologacija predstavlja proces provjere usklađenosti novih i polovnih vozila i njihovih djelova s propisima Europske unije, a rezultira davanjem certifikata o usklađenosti, odnosno homologacionoga lista.

"To bi značilo da u našu zemlju više neće moći uvoziti vozila koja recimo imaju volan na desnoj strani, kao i vozila koja imaju drugačiji raspored klima uređaja ili drugačiju boju od propisanih. Homologacija vozila obavljat će se u dvije faze i to za tipove vozila i za svako pojedinačno vozilo", pojašnjava Talijan.

Vozilo kada stigne na granicu najprije će se evidentirati, zatim ide na homologacijsko ispitivanje i na tehnički pregled. Tako da će vozila koja ne prođu homologaciju biti vraćena u zemlju iz koje su dovezena.

Svaki uvoznik vozila morat će imati certifikat na njegovo ime, tako kada se završi homologacija na jedno vozilo ista ne treba više da se ponavlja. Rješenje zabrane o uvozu starih vozila očekuje se nakon uspostave sistema homologacije.

Poslovi homologacije povjereni su konzorciju na čijem je čelu EIB internacional –Centar za motorna vozila Banja Luka, zatim Institut za privredni inžinjering Zenica, Institut za saobraćaj i komunikacije Sarajevo i "Centar Motor" Široki Brijeg. Ove firme obavljat će certifikovanje vozila, a ovaj posao dodijeljen je još i "Automotive centru" Centru za vozila Sarajevo.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti