Loš imidž i pravne smetnje odvlače investitore iz BiH

01.07.2010. 16:29 / Izvor: eKapija.ba
Loš imidž i pravne smetnje odvlače investitore iz BiH

Sagledavanje postojećeg stanja pravnih i drugih okvirnih uvjeta koji su smetnja investicijama u pravnom i srodnim sektorima u BiH bila je tema dvodnevne radionice održane u hotelu Terme u Sarajevu u organizaciji Fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) Njemačka, Udruženja za unapređenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa i Njemačko-bosanskohercegovačkog udruženja pravnika.

Predavaći bosanskohercegovački i njemački stručnjaci iz prakse, naučnici iz oblasti prava i privrede, te predstavnici udruženja i fondacija iz Njemačke i BiH jednoglasni su da BiH ima potencijale, ali je zakonska regulativa zahtjevna i treba promjene u cilju zadržavanja investitora.

Stručnjaci su jednoglasni i u činjenici da je u BiH veliki problem i oporezivanje lica koja nemaju prebivalište u BiH a koja su povremeno zaposlena u FBiH.

Stefan Purner, projekt manager German Foundation for International Legal Cooperation kazao je kako će na osnovu referata i iskustava stučnjaka iz BiH i Njemačke izraditi publikaciju gdje će rezimirati sve referate i izvještaje iz prakse.

"Cilj radionice bio je snimanje stanja, te da se na osnovu toga poboljša ukupna situacija na terenu“, kazao je Purner, naglašavajući kako BiH treba raditi na poboljšanju imidža, jer on nije baš na zavidnom nivou kod njemačkih investitora.

Michael Wolski, sekretar Udruženja za unapređenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa kazao je kako su njemački investitori uložili mnogo u BiH kompanije u Tuzli, Zenici, Tešnju..., te se nada da će to i dalje činiti uz podršku bh. vlasti i jednostavnijih pravnih propisa.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti