Ambasador Velike Britanije u BiH posjetio Goražde

17.04.2009. 15:32 / Izvor: Fena
Ambasador Velike Britanije u BiH posjetio Goražde

U jednodnevnoj posjeti općini Goražde 16.04.2009. godine je boravio ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham.

Nakon kraćeg susreta s Muhamedom Ramovićem, načelnikom općine Goražde, i šetnje gradom, ambasador Velike Britanije u pratnji domaćina posjetio je pogon za reciklažu plastičnog otpada Firme AS Kompany na Splavištu.

Ambasador je pokazao interesovanje za postupak prerade plastike u ovoj firmi jer rješavanje ove problematike smatra prioritetnim zadatkom BiH na putu ka Evropskoj uniji.

"BiH mora mnogo raditi u vezi s upravljanjem otpadom. Drago mi je da u vašem gradu već ima nekih aktivnosti jer to je jedan od ključnih problema koji se mora riješiti ukoliko političari i građani BiH žele da budu dio Evrope. Moja zemlja ima bogato iskustvo u vezi s rješavanjem ove problematike, a sve moje diplomatsko iskustvo u zemljama centralne i istočne Evrope počelo je putem ka EU i završilo taj projekt. Na ovom putu niste sami i EU pomaže ne samo finasijski već i na općem nivou u vezi s realizacijom specifičnih aktivnosti kao što je upravljanje otpadom", izjavio je ambasador Velike Britanije u BiH.

Posjeta ambasadora Velike Britanije općini Goražde bila je na svojevrstan način podrška projektu Centra za promociju civilnog društva, odnosno provođenju javnih debata o prioritetima koje BiH mora ispuniti u okviru procesa evropskih integracija, a koja je upriličena juče u Centru za kulturu Goražde.

"Počašćeni smo posjetom ambasadora našem gradu i njegovim učešćem u debati. Smatram da su ove aktivnosti bitne sa stanovišta općine Goražde, ali i drugih dviju općina u BPK-u Goražde, te za 10 općina jugoistočne Bosne", izjavio je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde. Istakao je da je u prioritetima rada Općine Goražde rješavanje odlaganja čvrstog otpada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti