Mostar: Dodjela EU certifikata za pet metaloprerađivačkih kompanija

18.11.2010. 14:43 / Izvor: eKapija.ba
Mostar: Dodjela EU certifikata za pet metaloprerađivačkih kompanija

Udruženje za poduzetništvo i posao Link iz Mostara naredne sedmice uručit će variocima iz pet metaloprerađivačkih kompanija certifikate usklađene sa standardima Evropske unije.

Polaznici koji su uspješno prošli obuku elektrolučnog zavarivanja na ovaj način će povećati svoje šanse na stranom tržištu.

"Certifikate će dobiti 13 varioca iz pet firmi iz mostarske regije - Metalac, UNIS Elektronik, MIP Mostar, Elko-Maric i GD Konstrukcije. Ove kompanije će ubuduće moći odgovoriti na pozive u kojima se zahtijeva da firme imaju certificirane varioce, obučene po standardima Evropske unije", istakla je Mirela Jurić, savjetnica za mala i srednja preduzeća u Udruženju Link. Ona je naglasila kako postoji veliki interes među kompanijama i mladima sa biroa za nezaposlene za ovom vrstom obuke.

Obuka varilaca organizovana je i podržana od strane Udruženja LiNK Mostar, Zavoda za zapošljavanje HNK, te FIRMA konzorcijuma koji je nastao ka rezultat saradnje USAID-Sida FIRMA projekta i njegovih domaćih partnera.

Udruženje Link uskoro namjerava da pokrene teorijsku i praktičnu nastavu za inžinjere zavarivanja, koja je do sada povodila samo u Tuzli, a uskoro će biti dostupna i inžinjerima sa područja Hercegovine.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti