ProCredit Bank: Redovna štednja za sigurniju budućnost

27.03.2009. 11:01 / Izvor: eKapija.ba
ProCredit Bank: Redovna štednja za sigurniju budućnost

U sklopu projekta "Kako razgovarati s bankom", ProCredit Bank naglašava važnost redovne štednje za sigurniju budućnost. Stoga će za vrijeme Dana transparentnosti, koji su dio ovog projekta, građani širom Bosne i Hercegovine imati priliku da dobiju svoj primjerak brošure, te na taj način saznaju više o vrstama štednje na raspolaganju, pročitaju savjete za izbor najprilagođenijeg modela štednje, te nauče način obračuna kamata na štednju, navodi se u saopćenju ProCredit banke.

"Štedeći, stvaramo naviku da racionalnije raspolažemo svojim novcem i postajemo svjesni njegove prave vrijednosti. Štednja je izuzetno korisna navika, jer nam daje sigurnost i pomaže nam da se lakše suočimo sa situacijama kada nam je novac hitno potreban", izjavio je Edin Hrnjica, izvršni direktor banke.

Kada se odlučite povjeriti svoj novac banci na čuvanje, odnosno štednju, banka će taj novac iskoristiti da bi ga plasirala u vidu kredita nekome kome je novac potreban da unaprijedi svoje poslovanje ili životni standard. U sljedećem trenutku, to možete biti vi. Suština je u posredovanju: banka čuva vaš novac plaćajući kamatu na činjenicu da ste joj ukazali povjerenje i dali svoj novac na čuvanje, a s druge strane, banka taj novac plasira u vidu kredita.

Bankarsko posredovanje ima važan uticaj na ekonomski razvoj u zemlji. Pojedinci koji raspolažu viškom finansijskih sredstava usmjeravaju ih na finansijsko tržište, gdje ostvaruju prinos, i na taj način ulažu u ekonomsku sferu i sudjeluju u stvaranju novih vrijednosti. Ulaganje u štednju podstiče i povoljnije kreditiranje. Banke će taj novac plasirati u vidu kredita po puno povoljnijim uslovima, nego što plasiraju novac koji pozajmljuju od banaka u inostranstvu, Povoljniji krediti poduzetništvu znače veći broj poslovnih inicijativa i samim tim veći broj novih radnih mjesta u zemlji.

Dvije osnovne vrste štednje su štednja po viđenju tzv. a vista štednja, te oročena štednja, odnosno štednja na određeni rok. Obje vrste štednje donose određeni prihod, tj. kamatu koja se nakon određenog perioda dodaje na štedni račun klijenta, ali se razlikuju u brzini raspolaganja sredstvima.

ProCredit Bank se zahvaljuje Evropskom fondu za jugoistočnu Evropu (EFSE) na podršci. "EFSE je odlučio podržati ovaj projekat s ciljem da se finansijske usluge i proizvodi učine transparentnim i razumljivim. Upravo je povjerenje građana u bankarski sistem ono što promoviše njegovu stabilnost", izjavila je Mejra Juzbašić, EFSE menadžer za investicije u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti