Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Administrativne olakšice za ulagače

08.03.2018. 12:39 / Izvor: SRNA

U Gradskoj upravi u Trebinju danas je ozvaničen početak sprovođenja projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou, što će doprinijeti uvođenju jednostavnijih procedura i komunikacije unutar Gradske uprave sa potencijalnim ulagačima.

Projekat sprovodi Međunarodna finansijska korporacija, članica Grupacije Svjetske banke, u saradnji sa britanskom Ambasadom u BiH.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović najavio je da će Gradska uprava sa ekspertima Međunarodne finansijske korporacije predložiti mjere smanjenja administrativnog opterećenja na privredu, sa posebnim fokusom na pojednostavljivanje i ubrzavanje procedura, te smanjenje troškova pri registraciji privrednika.

"Privrednici Trebinja će, ovim reformama, lakše, brže i jeftinije dolaziti do dozvola i rješenja potrebnih za redovno poslovanje, a rad Gradske uprave postaće još transparentniji i pristupačniji", rekao je Petrović.

On kaže da će Gradska uprava uspostaviti i sistem evidencije investitora, te uz podršku Međunarodne finansijske korporacije izradi investicioni profil Trebinja u kojem će objediniti sve informacije za investitore, uključujući skice lokacija, njihove potencijale i konkurentske prednosti, s ciljem da se uspostavi što povoljnija investiciona klima i otvore nova radna mjesta.

"Posebna akcenat biće stavljen na unapređenje poslova u gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje, odnosno postupaka u vezi sa izdavanjem građevinskih dozvola, gdje će biti uspostavljen jednošalterski sistem rada", kaže Petrović.

On je pojasnio da to u praksi znači da investitor na jednom mjestu predaje zahtjev i osnovnu dokumentaciju u vezi sa projektom i lokacijom, a nakon toga gradska administracija postupak sprovodi po službenoj dužnosti, te u ime investitora pribavlja saglasnost različitih službi nadležnih za pojedine segmente postupka i tako značajno rasterećuje investitora.

Predstavnica Međunarodne finansijske korporacije Ruvejda Aliefendić izrazila je zadovoljstvo što je Trebinje krenuo u ovaj projekat čiji je cilj pojednostavljenje i transparentnost usluga poslovnim subjektima.

"U BiH radimo na ukupno 21 lokalnom zajednicom i sve one pokazuju iskorak na stvaranju povoljnog okruženja za ulaganje", rekla je Aliefendićeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti