Posjeta ambasadorice Kraljevine Norveške u BiH Tuzli

16.02.2013. 08:14 / Izvor: eKapija.ba
Posjeta ambasadorice Kraljevine Norveške u BiH Tuzli

Ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH, Nj.E. Anne Vibeke Lilloe, sa saradnicima, sastala se prošle sedmice sa načelnikom Općine Tuzla, Jasminom Imamovićem, i njegovim saradnicima.

Ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH, Nj.E. Anne Vibeke Lilloe, sa saradnicima, sastala se prošle sedmice sa načelnikom Općine Tuzla, Jasminom Imamovićem, i njegovim saradnicima.

Ovo je druga posjeta ambasadorice Kraljevine Norveške Tuzli, te je u razgovoru sa načelnikom Jasminom Imamovićem izrazila zadovoljstvo ponovnom posjetom Tuzli i zahvalila se na dobrodošlici.

Ambasadorica Nj. E. Anne Vibeke Lilloe i načelnik Jasmin Imamović razgovarali su o budućim projektima saradnje između Vlade Kraljevine Norveške i Tuzle, prvenstveno o ekonomskom razvoju i podršci organizacijama civilnog društva i nezavisnim medijima. Ambasadorica je ovom prilikom istakla da je s ciljem pružanja podrške sektoru civilnog društva, bez kojeg niti jedno demokratsko društvo ne može pravilno funkcionisati, Vlada Kraljevine Norveške osnovala poseban fond (Civil Society Fund) iz kojeg će se finansirati kvalitetni projekti organizacija civilnog društva i nezavisnih medija, iz svih krajeva naše zemlje, uz napomenu da se sve potrebne informacije o navedenom konkursu mogu pronaći na web stranici ambasade Kraljevine Norveške u BiH. Nj. E. Anne Vibeke je također istakla da je glavni cilj programa Vlade Kraljevine Norveške u BiH pomoći građanima BiH na putu koji su sami izabrali, a to je priključenje Evropskoj Uniji i NATO paktu, pod uslovom da političari u BiH uskoro donesu neophodne odluke za ostvarenje tih ciljeva.

Također, značajne teme današnjeg sastanka odnosile su se i na funkcionisanje pravosuđa u BiH, odbranu i sigurnost, zaštitu ljudskih prava i prava ugroženih i ranjivih kategorija društva.

Ambasadoricu Kraljevine Norveške zanimalo je da sazna više o ciljevima i izazovima trenutne vlasti, mladim ljudima i mogućnostima zapošljavanja u BiH, te radu BIT centara u Tuzli, kao zajedničkog projekta Vlade Kraljevine Norveške, Općine Tuzla i Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli.

Načelnik Imamović se ovom prilikom zahvalio građanima i Vladi Kraljevine Norveške na pomoći koju su u toku rata, a i kasnije, pružali građanima BiH. Posebnu zahvalnost izrazio je na podršci koju Vlada Kraljevine Norveške svojim novim projektima pruža radu nezavisnih medija, te razvoju civilnog sektora u BiH, a naročito organizacijama civilnog društva koje se bave socijalno ugroženim kategorijama. Sastanak je završen razgovorom o daljnjim pravcima razvoja Tuzle i budućem razvoju tehnološkog parka u Tuzli, kao i još nekim razvojnim projektima, koji bi se mogli realizirati u toku ove i iduće godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti