Mlada i inovativna sarajevska kompanija osvaja tržišta svojim 3D rješenjima za industriju i dom

01.11.2022. 10:41 / Izvor: Akta.ba
Protodevs
OTVORI GALERIJU

Protodevs tim se u svojoj osnovi bavi razvojem prototipova, razvojem proizvoda minimalne vrijednosti (MVP), izradom protipova 3D printanjem kao i izradom tehničkih nacrta za proizvodnju proizvoda široke namjene.

Na sarajevskom Mašinskom fakultetu svoje sjedište ima Protodevs, mlada kompanija koja je prva u BiH registrirana sa primarnom djelatnosti 3D printinga i razvoja fizičkih proizvoda. 

Protodevs tim se u svojoj osnovi bavi razvojem prototipova, razvojem proizvoda minimalne vrijednosti (MVP), izradom protipova 3D printanjem kao i izradom tehničkih nacrta za proizvodnju proizvoda široke namjene. Osnovali su inovativni centar za razvoj proizvoda u kojem je smješten projektni biro i laboratorij za razvoj prototipova. Iako su jako mlada kompanija svojim projektima uveliko osvajaju trižište naše zemlje ali i šire.

Jasmin Smajić, CEO i osnivač startup kompanije Protodevs za Akta.ba kaže da je ideja o kompaniji nastala još tokom njegovog studiranja, gdje je na zadnjoj godini studija radio na razvoju proizvoda za lokalnu IT kompaniju, kada su uvidjeli nedostatak određenih usluga pa ih je na taj način htio uvezati i olakšati procese. Tako dolazi na ideju da osnuje firmu koja će iste usluge nuditi i drugim industrijama pored IT-a.

Kompanija trenutno zapošljava dva mašinska inženjera a povremeno angažuju i dizajnere, elektro inžinjere i programere u zavisnosti od projektnih potreba.

Svoje povjerenje ovoj mladoj kompaniji do sada je dalo više od 30 kompanija a razvili su više od 50 proizvoda.

"Iako smo mlada kompanija koja je osnovana krajem 2020 godine mogu kazati da smo i više nego zadovoljni što su se naše ideje i usluge prepoznale na trištu. Da do sada smo ostvarili saradnju sa preko 30 klijenata i uspješno smo razvili preko 50 proizvoda koji se sada mogu kupiti širom svijeta”, kazao je Smajić.

INOVATIVNA RJEŠENJA

U svom portofoliu mogu se pohvaliti vrlo uspješnim i inovativnim rješinjima koja se koriste kako u industriji tako i u svakodnevnom životu.

"Među najuspješnijim projektima sa kojima se možemo pohvatili su razvoj nosača za iPad za stranu IT kompaniju kao i cijelog sistema oko samog iPad-a koji se koristi u trgovinama za naplatu, također htio bih spomenuti i najveći 3D printer u BiH koji smo razvili prošle godine a koji je namijenjen za korištenje u industriji proizvodnje svjetlećih reklama”, rekao nam je Smajić.

Među njihovim projektima se nalaze Habeetat – pametna košnica koja je dizajnirana za Langstroth košnicu. Ona je opremljena senzorima podataka koji mjere, pohranjuju i prenose prikupljene podatke. Podaci se prikupljaju i mjere težinu jednog okvira košnice, zajedničku težinu, temperature, vlažnost i sl.

Protodevs tim je za ovaj, kao i za druge projekte, uradio kompletan razvoj od ideje do prototipa pa sve do tehničke dokumentacije potrebne za eksternu masovnu proizvodnju.

Među projektima tu je još i prototip robotske ruke upravljane džojstikom za upotrebu u obrazovnim ustanovama, prvenstveno za korištenje s djecom kako bi se upoznala sa industrijom 4.0., zatim Modularna odgajivačnica za pse dizajnirana za jednostavnu proizvodnju, transport i ugradnju izrađena od nehrđajućeg čelika za vrhunski izgled sa mesinganim priključcima.

Jedan aktuelni projekat koji je ova kompanija realizirala je i izrada zlatne boce za vodu koja je dizajnirana za nastupajući FIFA WORLD CUP 2022 u Qataru.

Boca ima specifičan oblik/dizajn koji je napravljen uz pomoću dijamantskog sječenja sa niskopolitičnom površinskom strukturom.

 

Ovaj mladi tim je za ovaj projekat uradio kompletan razvoj od ideje do prototipa pa sve do tehničke dokumentacije potrebne za eksternu masovnu proizvodnju. 

"Jedan od projekata koji je našoj kompaniji trenutno jako važan jeste izrada 3D printera 3DR SIGNAGE. Projekat najvećeg 3D printera u BiH počeo je prije godinu i po dana kada smo sa najvećom kompanijom za prodaju 3D printera u regionu 3D Republika došli do saznanja da na tržištu trenutno ne postoji 3D printer dimenzije i karakteristika prilagođenih za izradu svjetlećih reklama. Razgovorom sa kompanijama koje se bave izradom svjetlećih reklama došli smo do ulaznih informacija u vezi njihovih potreba koje bi mašina mogla da zadovolji te smo to informacije iskoristili u planiranju 3D printera”, govori Smajić.

Razvoj je trajao oko godinu dana gdje su napravili tri prototipa mašine prije nego su došli do proizvoda minimalne vrijednosti koji je trenutno u fazi testiranja prije nego bude pušten u prodaju.

RECIKLIRAJU MATERIJALE I DAJU IM NOVU SVRHU

Na pitanje koji im je projekat najdraži Smajić odgovara, definitivno Moderni Dizajn koji predstavlja i njihov brend razvoja kućanskih proizvoda.

“Trenutno smo fokusirani na izradu lampi i vazni od biorazgradivih i recikliranih materijala, a u planu imamo cijelu liniju proizvoda za dom. Primjetili smo da na našem tržištu trenutno nema proizvoda koji su napravljeni od recikliranih materijala, iako se mnogo priča o recikliranju, nemamo konkretnih primjera gdje se koriste reciklirani materijali. Tako da smo sa ovim brendom uspjeli da zatvorimo jedan cijeli krug gdje nekoliko iskorištenih plastičnih boca biva pretvoreno u prelijepo dizajnirane i moderne vazne koje će krasiti domove a ujedno dati i drugu priliku tom materijalu da se ponovno iskoristi, umjesto da pluta morima ili bude bačen na deponije”, kazao je Smajić.

Kada su usluge ove kompanije u pitanje, Smajić kaže da su na tržištu trenutno najtraženije usluge 3D modeliranja i izrade dokumentacije za proizvodnju proizvoda bilo u BiH ili u Kini, a pored toga njihov glavni fokus je izrada 3D printanih protipova i modela.

"Pored prototipova, koristeći mašine za 3D printanje, klijentima nudimo i usluge izrade zamjenskih dijelova od plastičnih materijala kao što su zupčanici, noseće ploče, griperi za robote i slično. U saradnji sa širokom mrežom lokalnih dobavljača možemo ponuditi izradu proizvoda od plastika, metala, drveta i kompozitnih materijala”, govori.

Do sada su do klijenata dolazili isključivo putem preporuka s obzirom da trenutno rade na izlazu i na inostrano tržište nadaju se da bi se njihove usluge tako mogle tražiti i izvan regiona.

Smajić kaže da u planu imaju i povećanje radnih mjesta ukoliko uspiju da sklope saradnju sa stranim klijentima kojima bi ponudili sve svoje usluge koje trenutno nude na domaćem tržištu. Želja im je da u narednih pet godina formiraju zasebne timove koji će moći ponuditi usluge razvoja elektronike, software-a i hardware-a.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti