mir i privatnost

Umjesto pješčanih plaža, građani za odmor biraju kuće sa bazenima u BiH

31.05.2023. 08:55 / Izvor: N1
turizam

Vrijeme je planiranja godišnjih odmora i razmišljanja gdje otputovati i priuštiti kvalitetan odmor.

Vrijeme je planiranja godišnjih odmora i razmišljanja gdje otputovati i priuštiti kvalitetan odmor. Posljednje tri godine veliki broj građana, ali i turista umjesto mora i pješčanih plaža, za odmor radije bira kuće s bazenima u kojima im je osiguran potpuni mir i privatnost. Posebno je to primjetno u Hercegovini, na Buni i okolnim mjestima gdje se masovno kupuje zemljište za gradnju takvih objekata.

Rezervacije za vile s bazenima davno su krenule, slobodni termini se popunjavaju , a kod pojedinih vlasnika juli i august već odavno su zauzeti. Blagaj, Malo polje, Kosor, Dračevice mostarska su prigradska naselja u kojima ovaj vid turizma iz godine u godinu sve više cvjeta, i u kojima u jeku sezone skoro pa niti jedna kuća nije slobodna.

"Potražnja je jako dobra zato što su ljudi uvidjeli da na ovaj način mogu zaista da odmore, kada imaju sve za sebe, kuće u potpunosti opremljene, mogućnost dostave hrane na vrata onda možete kvalitetno da se odmorite", kaže Elma Badžak, Jaffa Ville.

Upravo zbog privatnosti i čistoće, ovakvi objekti nude se i na stranicama koje promovišu halal turizam, pa su stoga vrlo česti gosti iz arapskih zemalja. Kuće s bazenima postale su atrakcija 2020. godine, u periodu pandemije kada građani nisu mogli putovati van BiH.

"I to se iz godine u godinu širi, nisu tu samo domaći gosti, prešlo je i na strane goste iz Njemačke, Velike Britanije, čak i gosti iz arapskih zemalja. To su otprilike rezervacije od 3-4 pa do nekih deset noćenja", kaže Adin Zlomužica, Mostar Property Management agencija.

Prema podacima ove agencije u Hercegovini je preko 200 ovakvih objekata, veliki broj njih je trenutno u izgradnji. S obzirom na to da se pokazao kao vrlo uspješan i profitabilan oblik turizma, investitori nisu samo Hercegovci, sve je više građana Sarajeva, kao i dijaspore koja kupuje zemljište na ovom području.

"Svakim danom se sve više gradi na području Blagaja, bolje bi bilo da je to neka planska gradnja, kad prođu regulacioni planovi i kad se sve ucrta nadamo se da će to biti to i da ćemo od Blagaja napraviti mali Monte Carlo", dodaje Ado Drljević, Mostar Property Management agencija.

A gosti, kažu ne žale izdvojiti novac za dobar odmor. Mir i privatnost su uglavnom jedino što traže.

Cijene iznajmljivanja vila s bazenima ovise o brojnim faktorima, od veličine, nivoa uređenja, sadržaja i kreću se od 200 KM do 2.500 KM.

U luksuzne smještajne kapacitete investira se i na području Jablanice, Konjica, Međugorja i drugih atraktivnih lokacija.

"To su postale ciljane investicije, radi se o jednom stabilnom izvoru prihoda u ljetnoj sezoni, problem je to u cjelogodišnjoj sezoni jer se treba raditi na proširenju ponude, da to ne bude samo turizam koji se odvija u ta tri ili četiri mjeseca", kaže Ramiz Bašić, Turistička zajednica HNK.

Osim mira, tišine i privatnosti, vlasnici vila s bazenima svojim gostima nude brojne popratne sadržaje, od roštilja, sportskih terena , obilaska plantaža do upoznavanja kulturnog naslijeđa ovog kraja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti