Najkvalitetniji u Evropi

Hercegovački maslinari prate trendove: Uz nove tehnike dižu kvalitetu na višu razinu

09.02.2024. 08:22 / Izvor: bljesak.info
masline

Važnost stalnog učenja i usvajanja novih znanja kako bi ostali konkurentni na tržištu.

Da su masline i maslinovo ulje iz Hercegovine, točnije iz Neuma, najkvalitetniji u Evropi, potvrđeno je više puta na raznim ocjenjivanjima i natjecanjima. Ulje i masline vrhunske kvalitete čak su osvajalo nagrade i na drugim kontinentima, pa je tako jedno prestižno priznanje za ulje iz Neuma stiglo i iz Amerike.

Neumski maslinari svjesni su kvalitete svojih maslina i ulja, ali ističu kako kvalitetu žele dignuti na još višu razinu. Važna edukacija U prilog tomu ide i podatak kako se na nedavnom stručnom predavanju, koje je održano u Neumu, okupilo skoro 100 uzgajivača iz cijele Hercegovine i južne Dalmacije. Predavanje je izavalo veliki interes među lokalnim i regionalnim uzgajivačima maslina, a govorilo se o novim tehnologijama i suvremenim tehnikama u uzgoju maslina. 

Predavači su govorili o gnojidbi maslina, štetnicima poput maslinine muhe, potom mjerama suzbijanja u ekološkoj proizvodnji maslinova ulja, uzročnicima sušenja grana i stabala, kao i pravodobnoj berbi plodova masline.

Maslinari spremni učiti i napredovati

''Drago mi je da se pričalo o podizanju kvalitete maslinovog ulja proizvedenog u ovom području. Iako je naše ulje već prepoznato kao jedno od najkvalitetnijih u Europi, želimo ići korak dalje te unaprijediti svaki segment uzgoja i prerade kako bi postigli vrhunsku kvalitetu'', kaže za Bljesak.info jedan od maslinara koji je sudjelovao na predavanju. Agronom u Općini Neum i jedan od organizatora događaja Božo Mustapić kaže za Bljesak.info kako su ovakva predavanja od velike važnosti za maslinare. 

''Ova predavanja su jako važna jer se na njima dosta nauči, posebice kada imate za predavače ljude kojima je to struka i koji najbolje znaju što kada treba raditi i na koji način. Na ovim predavanjima pokazali su neke nove načine, ne tradicionalne'', kaže nam Mustapić.

O bolestima i ishrani u vremenu ispred nas Dodaje kako se bolest sušenja masline pojavila u Španjolskoj i Grčkoj te je očekivati da se pojavi i na području Hercegovine.

''Pričalo se i o ishrani maslina, potom o maslinovoj muhi - kako je pratiti i na koji način se boriti s njom, kao i o tome kada brati, zbog najbolje kvalitete ulja'', priča nam Mustapić. 

Posjetom su, dodaje, zadovoljni, jer je stiglo skoro 100 ljudi iz Neuma, Čapljine, Ljubuškog, Stoca, ali i Hrvatske. Istanuo je da i ubuduće planiraju slična predavanja koja će se baviti aktualnim temama, kako za maslinare, tako i za sve ostale poljoprivrednike. Pitali smo ga i o cijeni maslinovog ulja i potražnji za njim.

''Maslinovo ulje se i dalje dobro traži, cijena je od 30 KM pa naviše, unatoč lošijim najavama da će ulja ostati u zalihama, to izgleda neće biti tako'', rekao je Mustapić za Bljesak.info.

Važnost stalnog učenja i razmjene iskustava Sudionici predavanja istaknuli su za Bljesak.info važnost stalnog učenja i usvajanja novih znanja kako bi ostali konkurentni na tržištu.

''Razmjena iskustava među maslinarima i stručnjacima doprinijela je stvaranju poticajne atmosfere i drago nam je da su se svi uključili u diskusiju za kvalitetnim pitanjima. Očito je da su svjesni važnosti usvajanja novih tehnologija kako bi očuvali tradiciju uzgoja maslina, ali istovremeno unaprijedili svoje metode'', rekli su za Bljesak.info organizatori.

Neumski maslinari, sa kojima smo razgovarali, planiraju nastaviti s edukacijama i radionicama te surađivati s stručnjacima kako bi unaprijedili svoje proizvodne procese.

Cilj im je, kažu, ne samo zadržati, već i nadmašiti visoke standarde koje su postavili za kvalitetu svog maslinovog ulja. S ovakvim pristupom, Neum se ne samo pozicionira kao proizvođač vrhunskog maslinovog ulja već i kao predvodnik inovacija u tradicionalnoj poljoprivredi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti