Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Hifa Grupa: Politika kvaliteta je primarni dio poslovne politike kompanije

Sve je počelo osnivanjem preduzeća HIFA d.o.o. i otvaranjem benzinske pumpe u Tešnju. Pozitivnim razvojem situacije došlo je do formiranja mreže benzinskih pumpi, a i generirale su se i ostale firme članice grupacije i to: HIFA OIL, HIFA BENZ, HIFA PETROL, HIFA OKTAN, HIFA TANK i EUROMETALI i EUROROAL.

14.02.2014. 14:47 / Izvor: eKapija.ba

Ideja o formiranju Društva za promet naftom i naftnim derivatima potiče još od 1990. godine kada je porodica Ahmetlić došla do zaključka da je potrebno na području na kojem egzistiraju imati kvalitetnog i sigurnog snadbjevača.

Sve je počelo osnivanjem preduzeća HIFA d.o.o. i otvaranjem benzinske pumpe u Tešnju. Pozitivnim razvojem situacije došlo je do formiranja mreže benzinskih pumpi, a i generirale su se i ostale firme članice grupacije i to: HIFA OIL, HIFA BENZ, HIFA PETROL, HIFA OKTAN, HIFA TANK i EUROMETALI i EUROROAL.

U sistemu interaktivnih odnosa između firmi jasno su razdvojene njihove aktivnosti čime se postiže funkcionalan sistem koji u konačnici daje kvalitet i poslovnost. Trenutno u sistemu maloprodaje Grupacija, kojoj pripada i firma HIFA d.o.o., posjeduje benzinske pumpe u Tešnju, kompleks benzinskih pumpi kod Doboja, Jelahu, Živinicama, Srebreniku, Visokom, Mostaru i u Sarajevu.

Naftni derivati koji se toče na benzinskim pumpama su iz rafinerije MOL - Mađarska čiji su uzorci provjeravani od ovlaštene institucije INSPEKT RGH. Pored maloprodaje na svim benzinskim pumpama, Hifa snadbijeva gorivom u većim količinama i preduzeća koja se bave prevozom putnika i roba, proizvodnjom industrijskih i prehrambenih proizvoda, obradom drveta, asfaltnih baza te snadbjevanjem fizičkih lica.

U toku grejne sezone lož uljem Hifa snadbijeva obrazovne i zdrastvene institucije i druge javne ustanove u Federaciji BIH. HIFA d.o.o. je vodeći snabdjevač LUEL-om obrazovnih, zdravstvenih institucijama i drugih javnih ustanova u ZE - DO kantonu te je među 5 vodećih distributera LUEL-a u FBiH U namjeri da pravilno izgrade sistem te zbog oslanjanja na kvalitetnog partnera, u okviru grupacije, formirana je i firma HIFA OIL koja je sada jedan od najvećih uvoznika naftnih derivata na prostoru BIH (druga u BIH), a trenutno je najveći uvoznik svih vrsta bitumena za cestogradnju.

I pored velike ozbiljnosti u vođenju poslova, menadžmenti firmi HIFA i HIFA OIL su donijeli odluku da poslovanje po evropskim standardima iziskuje i rad po ISO standardu. Nakon 10 - mjesečne edukacije slijedila je prava provjera znanja i poslovnosti u maju 2004. godine. od strane renomirane certifikatorske kuće TUV BAYERN SAVA. Konačan dokaz i potvrda o uspostavljenom sistemu upravljanja kvalitetom prema standardu ISO 9001 - 2000 došao je u junu 2004.godine čime su ove dvije firme postale prve u BiH po uvozu i prodaji naftnih derivata. Uspješno je završena i recertifikacija sistema upravljanja kvalitetom prema standardu ISO 9001 - 2008 u decembru 2009. godine.

Treba istaći i to da firma HIFA d.o.o. upošljava radnike koji su kvalitetno obučeni za rad u naftnoj branši, dok menadžmente firmi čine mladi, stručni i visokoobrazovani ljudi spremni na izazove i ispunjavanje zadataka radi ostvarivanja zacrtanih ciljeva.

Politika kvaliteta je sastavni i nedjeljivi dio poslovne politike firme, a zasniva se na neprekidnom poboljšanju kvaliteta poslovanja. Direktor i njegovi saradnici su u obavezi prema kvalitetu i njegovom stalnom poboljšanju u svim područjima preduzeća. Radeći kao tim, uz uključivanje svih zaposlenih kroz proces stalnog poboljšanja kvaliteta, osiguravaju se preduslovi za ispunjenje ciljeva kvaliteta, efektivnost i zadovoljstvo kupca.

Cilj politike kvaliteta firme Hifa d.o.o. Tešanj:

Staviti kupca na prvo mjesto kroz izgradnju otvorene saradnje koja podrazumjeva prihvatanje svih sugestija i pronalazak načina da rješenje eventualnih problema bude na obostrano zadovoljstvo, kao i blagovremeno informisanje o svim promjenama,

  • Postignuti visok nivo kulture i obrazovanja uposlenih i pružanjem usluge kupcima obezbijediti njihovo kontinuirano zadovoljstvo,
  • Obezbijediti proizvode tj. naftne derivate od rafinerija koji su najviših svjetskih kvaliteta i koji zadovoljavaju najstrožije kriterije, čime bi otklonili sve sumnje kod kupaca o kvalitetu,
  • Postići racionalnost u poslovanju tj. stvoriti optimalnost troškova, ali sa obezbjeđenjem maksimalnih mogućih rezultata,
  • Sve dobavljače posmatrati i poštovati kao i kupce, nastojeći da saradnju postavljamo na ravnopravnoj osnovi,
  • Stalno provjeravanje sistema kvaliteta i njegovo poboljšanje.
  • Putem ulaganja želimo postići visoku sigrunost za uposlenike te veći nivo zaštite okoliša,
  • Radeći planove i programe povezane sa područjem odgovornog menadžmenata želimo da pokažemo da smo firma koja radi na principu strategijskih planova za razvoj firme,
  • Ne zanemarujemo i učešće u široj društvenoj zajednici: učešće u uređenju grada, pomoć raznim udrugama, pomoć pri organizovanju kulturno-sportskih događaja, stipendiranju naprednih učenika, pomoć socijalnim udrugama... i tako dokažemo da smo društveno odgovorna firma.

Navedeni ciljevi kvaliteta predstavljaju podlogu za definisanje mjerljivih ciljeva kvaliteta i poslovanja i na osnovu čega svi vlasnici procesa i zaposleni definišu svoje ciljeve.

Vizija grupacije

Dugoročno ispunjavanje zacrtanih ciljeva je moguće ako izgradimo imidž i ime i na taj način uspostavimo i stalno unapređujemo saradnju sa pojedinačnim kupcima i institucijama. Prioritet treba staviti na kvalitet proizvoda i usluga, obezbjeđenje zaštite interesa naših kupaca, radnika, drugih partnera i vlasnika. S obzirom da razmišljanja idu ka daljem razvoju, ne možemo, a da se ne osvrnemo na ono što se zove zaštita čovjekove okoline i zdravlja, naročito u vremenu kada čitav svijet kao uslov opstajanja i razvijanja postavlja i zaštitu okoline. Kroz edukaciju svih uposlenih nastojanja će biti usmjerena na razvijanje svijesti o tome koliko vrijedi zdravo okruženje u kojem se nalazimo i u kojem djelujemo, vizija je grupacije Hifa Tešanj.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti