Uspostavljena Etička linija za prijavu zloupotrebe humanitarne pomoći

28.05.2014. 15:50 / Izvor: Fena
Uspostavljena Etička linija za prijavu zloupotrebe humanitarne pomoći

Ministarstvo sigurnosti BiH odlučilo se da uvede etičku liniju na sugestiju firme Net Consulting, koja je donirala Ministarstvu sigurnosti BiH softversku aplikaciju u trajanju od tri godine.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar i direktor Net Consultinga Bojan Bajić danas su u Sarajevu potpisali ugovor kojim će se u roku od sedam dana uspostavi etička linija za prijavu zloupotreba u distibuciji humanitarne pomoći.
 
Tako će građani, kazao je Bajić, putem linka, koji će biti postavljen na internetskoj stranici Ministarstva sigurnosti BiH, moći anonimno prijaviti  zloupotrebu, s tim da se nikakve uopćene, paušalne prijave neće razmatrati, nego samo konkretni slučajevi s preciznim podacima. 

Ministarstvo sigurnosti BiH odlučilo se da uvede etičku liniju na sugestiju firme Net Consulting, koja je donirala Ministarstvu sigurnosti BiH softversku aplikaciju u trajanju od tri godine. 

"Etička linija služi za to da svim građanima osigura mogućnost da prijave bilo kakvu vrstu sumnje na zloupotrebu pomoći koja pristiže. Ministarstvo sigurnosti će osigurati da svaka ta prijava bude adekvatno obrađena i istražena, a u slučaju osnovane sumnje bude proslijeđena nadležnim organima na postupanje", kazao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar. 

Navodeći da je BiH izašla iz faze hitnog spašavanja života i da je u fazi sanacije i obnove, Ćavar je kazao da međunarodna pomoć koju osigurava Vijeće ministara BiH sve više pristiže u obliku raznih vrsta robe i novčanih sredstava. 

U vezi s tim izrazio je želju da sve ono što bude stizalo bude i distribuirano do krajnjih korisnika na transparentan način. 

"Do sada nemamo saznanja o zloupotrebi jer je pomoć bila urgentnog karaktera", rekao je Ćavar. 

"Etičku liniju smiju uvesti samo oni koji su potpuno "čisti" u svom radu s punim integritetom i etikom. Radi se o eksternom sistemu za prijavu nepravilnosti i korupcije, koji ima svoje standarde funkcionisanja",  naveo je direktor Net Consultinga Bojan Bajić. 

Etička linija, dodao je, nije pod kontrolom Ministarstva sigurnosti BiH, te naveo da ovo ministarstvo ne može izbrisati niti jednu prijavu koja stigne, korigovati  datum,  manipulirati s bilo kakvom dokumentacijom. 

Kroz navedeni sistem prijave dolaze do odgovornih osoba u Ministarstvu sigurnosti, koji su dužni da po proceduri djeluju po prijavama. 

S obzirom  na to da je u ugovoru dat rok od sedam dana,  Ćavar će trebati potpisati i odluku o postupanju s prijavama o nepravilnostima. 

Radi se o dvije vrste nepravilnosti. 

"Prva grupa obuhvata one prijave, koje se odnose na Ministarstvo sigurnosti BiH. U takvoj situaciji zamjenik ministra ima operativnu mogućnost da sankcioniše sve one koji su eventualno optuženi i za koje je dokazano da čine neku zloupotrebu", rekao je Bajić.

Druga grupa se odnosi na sve druge institucije u BiH, gdje se procedura postupanja Ministarstva sigurnosti BiH malo razlikuje, jer ono nema operativnu nadležnost da bilo kome šta naredi na recimo nižem nivou vlasti. 

U tom slučaju postoji metodologija, po kojoj zamjenik ministra na takvu prijavu može reagovati i obavještavanjem donatora i zahtijevanjem dodatne kontrole, tako da putem etičke linije zamjenik ministra sigurnosti BiH Ćavar kao supervizor svih prijava može da stane ispred svakog građanina koji ima kredibilne informacije i da u njegovo ime zahtijeva odgovore od nadležnih institucija.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti