Veća dobit od Titovog bunkera tek nakon podjele vojne imovine

20.06.2014. 15:01 / Izvor: eKapija.ba
Veća dobit od Titovog bunkera tek nakon podjele vojne imovine

Budući da BiH ima veliki broj vojnih objekata koji se trenutno ne koriste u vojne svrhe, njihova rehabilitacija bila veoma bitna za lokalnu vlast, ali i privatne investitore.

Iako je danas objavljeno da je Titov bunker, fascinantna građevina iz doba komunizma u Konjicu, proglašen nacionalnim spomenikom Šeherzada Alić, pomoćnica načelnika za opću upravu, društvene djelatnosti Općine Konjic, kaže da dok se ne riješi raspodjela državne imovine potencijale ovog objekta Općina neće moći u potpunosti iskoristiti. 

Ipak, nada se da će se proglašenjem ovog objekta nacionalnim spomenikom stvoriti preduvjeti za jači razvoj turizma u gradu.

Podsjetimo, Titov bunker koji spada u neperspektivnu vojnu imovinu je u vlasništvu države a njime upravlja Ministarstvo obrane BiH. Općina Konjic se nada da bi raspodjelom državne imovine, kako je to praksa svugdje u svijetu, ovaj objekt biti dodijeljen lokalnoj zajednici na korištenje.

Općina je imala plan ovaj objekt pretvoriti u turistički objekt otvorenog tipa u kojem bi se održavale kulturne manifestacije i koji bi bio svojevrsni muzej suvremene umjetnosti.

Stručnjaci smatraju da budući da BiH ima veliki broj vojnih objekata koji se trenutno ne koriste u vojne svrhe, njihova rehabilitacija bila veoma bitna za lokalnu vlast, ali i privatne investitore. Prednost ovih objekata je da je većina locirana u središtima gradova, tako da već imaju dobru infrastrukturnu povezanost, što je jedna od prednosti za investitore.

Alić kaže da oduvijek imaju dobru suradnju sa Ministarstvom obrane BiH kako prilikom posjete delegacija koje je zanimao ovaj objekt tako i prilikom održavanja kulturnih događaja. U njemu se tako održavalo međunarodno bijenale umjetnika D-O ARK Underground. Posjetitelji su ga za vrijeme trajanja manifestacije mogli posjetiti  bez prethodne najave Ministarstvu.

Podsjetimo, status vojne imovine u  BiH  imaju ukupno 123 objekta od čega su 54 objekta proglašena za neperspektivne što se tiče korištenja u vojne svrhe. Upravo njih bi trebalo da preuzmu lokalne zajednice u oba entiteta. Ipak, zbog nemogućnosti dogovora političara da popišu i podjele ovu imovinu ona b i dalje mogla ostati neperspektivna.

Italija je dobar primjer toga kako se ova imovina može staviti u funkciju koja će biti od koristi lokalnim zajendicama. Oni su naime, u razdoblju od 2001. do 2007. godine 130  vojnih objekata, koji su pripadali državi, prepustili lokalnim vlastima da u njima razvija poslovne inkubatore, otvara muzeje, trgovine, parking ili nešto slično od čega će imati korist. Objekti su im prepušteni bez ikakve naknade.

D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti