EK ulazi u pregovore o gasnom sektoru sa BiH

10.10.2016. 07:38 / Izvor: Nezavisne novine
EK ulazi u pregovore o gasnom sektoru sa BiH

U Energetskoj zajednici su nam poslali program i agendu samita u Sarajevu.

Evropska komisija uključuje se u pregovore o usklađivanju regulative gasnog sektora u BiH u skladu sa evropskim standardima i Trećim energetskim paketom, potvrdio je "Nezavisnim" Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nakon maratonskih pregovora po tom pitanju koji su vođeni krajem prošle sedmice u Briselu.

"U svakom slučaju, možemo reći da je BiH na dobrom putu za postizanje dogovora o usaglašavanju teksta zakona o gasu", rekao je Šarović. Pojasnio je da će do dogovora pokušati doći uoči samita Energetske zajednice, koji će u Sarajevu biti održan u četvrtak i petak.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da je sastanak u Briselu bio posvećen pitanju zakonskog regulisanja prometa i protoka prirodnog gasa. 

"Od 2011. godine se ovo pitanje razmatra u skladu sa evropskim direktivama i stavovima Energetske zajednice, odnosno njenog Sekretarijata. Tome je i bio posvećen sastanak u funkciji priprema samita Energetske zajednice koji će biti održan u Sarajevu", rekao je on Nezavisnim.

Pojasnio je da Vlada RS zastupa principijelno stanovište da se ovo pitanje može rješavati, ali samo u skladu sa ustavnim nadležnostima u oblasti energetike.

"Naravno, svjesni smo svojih obaveza prema članstvu u Energetskoj zajednici i evropskim direktivama u ovoj oblasti. BiH je u režimu sankcija od prošle godine i nadam se da postoje uslovi da se na sarajevskom samitu pitanje sankcija riješi ili njihovim potpunim ukidanjem ili barem njihovim ublažavanjem", rekao je Đokić. Dodao je da bi osnov za takav postupak Energetske zajednice mogao biti napredak, ako do njega bude došlo,  u pronalaženju usaglašenog rješenja unutar BiH. Zbog vikenda nismo uspjeli dobiti komentar Evropske komisije i Delegacije EU u Sarajevu.

U Energetskoj zajednici su nam poslali program i agendu samita u Sarajevu. U planu rada predviđeno je da sankcije protiv BiH budu produžene ukoliko bude konstatovano da naša zemlja nije usvojila evropske odredbe iz Drugog energetskog paketa za gasni sektor. Ukoliko do toga dođe, sankcije će biti produžene na period od još godinu dana.

"Evropska unija će biti pozvana da suspenduje finansijsku pomoć za projekte iz oblasti gasnog sektora u BiH", navedeno je.

Pojašnjeno je da se slične mjere mogu usvojiti i protiv Srbije, a sličan poziv EU biće upućen i u tom slučaju. Barbara Pojner, portparol Energetske zajednice, samo nam je rekla da bi na samitu Gruzija mogla biti pozvana da pristupi Ugovoru o Energetskoj zajednici, što bi, vjerovatno, bila i najkrupnija odluka koja bi imala i evropske reperkusije.

Pojnerova je takođe navela da bi na samitu trebalo da bude donesena odluka o prioritetima za nove infrastrukturne projekte u energetici širom Evrope, kao i o novom zakonodavstvu u oblasti zaštite okoline.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti