SEC nastavlja sa obukom kadra za socijalna zanimanja

21.11.2016. 11:12 / Izvor: Akta.ba
SEC nastavlja sa obukom kadra za socijalna zanimanja

Do sada je njihove obuke prošlo preko 1000 polaznika iz 44 općine iz BiH.

Socijalno edukativni centar (SEC), koji je osnovan 2011. u Banja Luci s namjerom da kreira što veći broj socijalnih zanimanja u našoj zemlji, uspio je ostvariti svoj cilj. Ovo nam je s ponosom istaknuo Igor Lukenda, direktor ovog Centra, tijekom naše posjete Banjoj Luci. 

Navodi  da je do sada njihove obuke prošlo preko 1000 polaznika iz 44 općine iz BiH, od kojih je oko 40 posto već pronašlo posao. Lukenda ističe da SEC provodi pet formalnih edukacija, koje su priznate od nadležnih institucija BiH, te 40-tak neformalnih.

Napominje da od formalnih obuka rade obuke za  socijalna zanimanja kao što su njegovatelji starih i nemoćnih osoba, obuku za osobnog asistenta za osobe sa motoričkim i senzornim teškoćama te obuku za pružatelje prodrške osobama sa intelektulnim poteškoćama.

Osim u RS-u, ova tri zanimanja su priznata i u nekoliko županija u Federaciji. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji su uspjeli, saznajemo, dobiti još dvije dodatne formalne obuke koje su postale važeće i to obuku za dadilje te za instruktora za rad sa osobama sa invaliditetom.

Kako bi ove obuke približili zainteresiranim u čitavoj BiH otvorili su i podružnice u Travniku i Mostaru.

Lukenda navodi da je ovaj projekt do lipnja ove godine bio financiran od Austrijske razvojne suradnje, Caritasa Austrije i pokrajine Gornja Austrija. ''U lipnju je projekt završio i jako smo ponosni jer je on  postigao puno više uspjeha nego što smo planirali i očekivali'', navodi on.

Oni sada samostalno nastavljaju sa obukama.

''Želja nam je da naše obuke odgovore na socijalnu potrebu koja je ovdje prisutna. Ipak, ono što bismo htjeli vidjeti je i veća sustavna podrška pri zapošljavanju ovog kadra '', ističe naš sugovornik.

Navodi da je obrazovanje odraslih definitivno postalo trend u našoj zemlji te da je sada potrebno kreirati sustav i urediti ovu zakonski oblast. Trenutno samo RS i šest kantona u Federaciji imaju zakonski reguliranu oblast obrazovanja odraslih, dok  četiri županije u Federaciji još uvijek nisu donijele zakonsku regulativu kojom se tretira ova oblast.  

Uređenjem ove oblasti bi se onemogućila nelegalna konferencija odnosno suzbila prodaja nelegalnih diploma, čime se ruši ugled onih institucija koji se na kvalitetan način bave obrazovanje odraslih, ali i čitave BiH.  

Kreirali i obuku za sobarice

SEC je pokrenuo i obuku za sobarice koja do sada nije postojala u BiH. Ovu edukaciju su radili sa GIZ-om i ona se, navodi, pokazala uspješnom. Lukenda smatra da ako rastući sektor turizma želi ponuditi gostu kvalitetu mora imati kvalitetno obučen kadar. ''Ulaganje u ljudske resurse je sigurno dobra investicija. Nažalost, kod nas postoji spremnost da se ulaže u opremu, prostor i sl. , ali se još uvijek nema osjećaj za ulaganje i edukaciju ljudskog kadra iako se zna da kvalitetan radnik može kompaniju značajno podići kvalitetu usluge'', navodi naš sugovornik.  

Trenutno imaju i jednu specifičnu obuku o primjeni elemenata Orff Schulwerka u edukaciji i terapiji glazbom. "Ova obuka polaznicima daje posebne vještine i pokazuje kako pomoću zvuka, pokreta i izrade instrumenata može poboljšati pristup osobama sa određenim razvojim teškoćama", navodi Lukenda. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti