Bosanski Petrovac: Počela gradnja fabrike peleta u koju se ulaže tri miliona KM

16.04.2012. 10:19 / Izvor: eKapija.ba
Bosanski Petrovac: Počela gradnja fabrike peleta u koju se ulaže tri miliona KM

U Poslovnoj zoni Gorinčani u Bosanskom Petrovcu postavljen je kamen temeljac za prvu od tri fabrike koje će se graditi u ovoj godini. Riječ je o fabrici peleta firme Interwork iz Cazina u koju će biti uloženo oko tri miliona KM, a gradit će se u dvije faze.

U prvoj fazi će biti instaliran proizvodni pogon za proizvodnju peleta kapaciteta 2 tone na sat koji će zapošljavati 20 radnika, a u drugoj fazi će se graditi staklenici za proizvodnju zeljastog bilja, koji će koristiti viškove toplotne energije nastale proizvodnjom peleta i zapošljavat će dodatnih 20 radnika.

"Interwork je joint venture kompanija italijanskih i bh privrednika po sistemu green field investicije. Predviđeno je da završetak radova na fabrici peleta bude do kraja jeseni čime bi i počela proizvodnja do kraja godine", izjavio je direktor preduzeća Interwork Sanel Liđan.

Općinski načelnik Ermin Hajder i počasni konzul BiH u Italiji dr. Diego Moscheni svečanim presjecanjem vrpce i postavljanjem kamena temeljca od strane zlatnih investitora Giorgio Eberle i Michelangelo Chiecchi ozvaničen je početak radova na izgradnji tvornice peleta u Poslovnoj zoni Gorinčani.

"Danas je ustvari počela završnica priče o Poslovnoj zoni u Bosanskom Petrovcu, gdje će se graditi tri fabrike. Ovo je rezultat jednog trogodišnjeg rada, koji je kulminirao time da smo privukli investitore, znači znali smo to uraditi, jačali ekonomski i egzistencijalno Bosanski Petrovac, a to je suština priče lokalnog lidera da zaista brine o svojim građanima. Najbolji način je da im obezbjedi radna mjesta i mislim da je Bosanski Petrovac na jedan primjeren način upravo to i uradio", izjavio je načelnik općine Bosanski Petrovac Ermin Hajder.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti