Čerkez: Nema potrebe stvarati "histeriju" oko vakcinacije

15.01.2021. 13:52 / Izvor: Akta.ba
Čerkez: Nema potrebe stvarati 'histeriju' oko vakcinacije

Pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez danas je govorio o hronologiji epidemiološke situacije u prethodnih skoro godinu dana.

Pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez danas je na press konferenciji govorio o hronologiji epidemiološke situacije u prethodnih skoro godinu dana i borbe protiv koronavirusa, te objasnio na koji način je FBiH kontrolisala situaciju bez lockdowna u drugom dijelu godine.

"Znanje, posvećenost ljudi iz zdravstva, kao i inspekcije i građana, pomoglo je da situacija bude koliko-toliko pod kontrolom", poručio je on, dodajući da su blagovremeno predviđali potencijalne krize, praznike, godišnje odmore..

"Nakon godišnjih odmora imali smo krizni momenat, početak škole, dolazak hladnih dana i za sve smo imali dodatni set mjera i to je razlog zašto nismo imali velikih problema", kazao je Čerkez.

Podsjetio je da smo najveći problem imali 6. novembra kada smo mali preko 1.600 dnevno zaraženih, a danas smo spali na 468.…tako da smo i taj val uspjeli savladati posebno sa mjerom nošenja maske i na otvorenom i radom od kuće.

"Danas je devet posto manje hospitaliziranih nego prošle sedmice i pad oboljelih od 20 posto, dok je pad smrtnosti 43 posto", kazao je Čerkez.

To su ključni pokazatelji da je stanje pod kontrolom, poručio je Čerkez i napomenuo da će trenutne mjere biti produžene od nedjelje i da je to odluka Vlade FBiH nakon odluke Ustavnog suda BiH na prijedlog Federalnog kriznog štaba.

Izrazio je nadu da će ovo biti godina izlaska iz krize i naglasio da je Federacija BiH osigurala 12 + 2 miliona KM za ovogodišnju nabavku vakcina uz prethodih 13,5 miliona KM za vakcine koje su već naručene.

Podsjetio je da građani neće plaćati vakcine, dakle bit će besplatne. Prioritet će biti imunizacija zdravstvenih radnika i osoba treće životne dobi.

Istakao je da nema potrebe stvarati "histeriju" oko vakcinacije, jer je 95 posto vakcina proizvedenih u svijetu distribuirano na 10 velikih zemalja. 

"Nijedna zemlja regije osim Srbije nije krenula za vakcinacijom. Mi smo mala zemlja, Federacija radi svoj posao i spremna je da primi tu vakcinu i narednom periodu ćemo isključivo zakonski raditi u skladu sa našim ingerencijama. Svi mi želimo da ona što prije dođe i da krenemo u "mirnu luku"", poručio je Čerkez.

Na kraju je zaključio da Vlada FBiH radi sve po zakonu, te da je Federacija BiH spremna za primjenu vakcina i nabavku novih.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti