Deklaracija samita - Potpuna integracija regiona u EU u interesu Evrope

09.07.2019. 12:46 / Izvor: Fena
Deklaracija samita - Potpuna integracija regiona u EU u interesu Evrope

Svi predstavnici zemalja članica Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) prihvatili Deklaraciju samita.

Nakon što su se obratili svi predstavnici zemalja članica Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) danas na Jahorini tokom drugog dana tog samita prihvaćena je Deklaracija samita u kojoj je rečeno da su učesnici duboko uvjereni da samo potpuna integracija cijelog regiona u Evropsku uniju služi najboljim interesima Evrope.

Istaknuta je neophodnost održavanja poticaja proširenja i kontinuirane opredijeljenosti za reforme, te pojačavanje regionalne saradnje i osiguranja razvoja dobrosusjedskih odnosa, a zajednički rad sa evropskim institucijama može ubrzati pozitivne promijene u regionu.

Izraženo je opredjeljenje za zajednički rad kako bi se zemlje efikasno suočile sa svim sigurnosnim prijetnjama u regionu jer je sigurnost jugoistočne Evrope osnovni preduvjet za sigurnost i stabilnost kontinenta.

Učesnici su u tom dokumentu posebno naglasili neophodnost koordiniranih napora u borbi protiv terorizma i ekstremizma, te organiziranog kriminala s fokusom na trgovinu ljudima, prisilni rad, krijumčarenje oružja i municije, pranje novca i korupciju.

"Jačanje ekonomske saradnje između učesnica SEECP-a veoma je bitno, kao i između ekonomija SEECP-a i Evropske unije, jer je to od najveće važnosti za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jugoistočne Evrope", navodi se u Deklaraciji.

Izražena je svijest o potrebi proširenja povezanosti unutar regiona, kao i regiona i EU što podrazumijeva poslovnu i digitalnu povezanost, razmjene u oblasti kulture i povezivanja mladih, jer će se time stvoriti mogućnost takmičenja na globalnom tržištu.

Naglašen je veliki potencijal koji ima digitalizacija za transformaciju privreda zemalja i prekograničnih veza te se stoga preporučuje proširenje saradnje i u toj oblasti.

"Učesnice shvataju potencijalnu prijetnju stabilnosti ekonomskog napretka i održivog razvoja uzrokovanog egzodusom velikog broja obrazovanih i stručnih mladih ljudi u prosperitetnije ekonomije. Ovaj fenomen nije percipiran samo privremeno, i on treba biti zajednički rješavan", napisano je u Deklaraciji.

Članice SEECP-a smatraju da je od krajnje važnosti promocija pozitivne perspektive za mlade kao i pomoć u unapređenju njihovog prosperiteta u regionu SEECP-a povećanjem ekonomske saradnje i naglašavanjem evropske perspektive jer su kapaciteti mladih krucijalni za izgradnju stabilnijih i koherentnijih društava.

Na kraju je istaknuta potreba za dobrosusjedske odnose, uzajamno poštovanje i iskreni politički dijalog u rješavanju pitanja jer to, rečeno je, nema alternativu.

Na otvaranju drugog dana samita okupljenima su se obratili predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a prisustvovali su mu četiri predsjednika i to Turske, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije Recep Tayyip Erdoğan, Milo Đukanović, Ilir Meta i Stevo Pendarovski.

Također samitu su se odazvali i premijeri Srbije i Bugarske Ana Brnabić i Boyko Borissov, državna tajnica pri Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Zdravka Bušić, ambasadori Grčke, Slovenije i Moldavije u BiH Georgios Iliopoulos, Zorica Bukinac i Oleg Tuela te predstavnik vlade Rumunije Nicolae Hurduc.

Jedna od učesnica samita bila je i generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu te direktorica za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku i zamjenica generalnog direktora Evropske službe za vanjske aktivnosti (EEAS) Angelina Eichhorst.

Usvajanjem Deklaracije završeno je jednogodišnje predsjedavanje BiH tom regionalnom inicijativom, uspostavljenom prije 23 godine u Sofiji s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji. Predsjedavanje preuzima Kosovo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti