Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ekonomske posljedice izazvane pandemijom koronavirusa najviše trpi sektor privrede

08.01.2021. 08:03 / Izvor: TVSA

Ekonomske posljedice izazvane pandemijom koronavirusa najviše trpi sektor privrede. Među najugroženijim su mali obrti. Trenutne mjere za pomoć ovom sektoru nisu dovoljne, a mnogi su morali ugasiti svoje poslove. Subvencije su jedina mjera koja moze održati njihov rad te spriječiti gašenje deficitarnih zanata, međutim pomoć koja im je do sada pružena nije dovoljna za opstanak.

Od samog početka pandemije koronavirusa privreda, a pogotovo mali obrt izloženi su problemima kojima se ne nazire kraj. Trenutna finansijska pomoć za njih predstavlja kap vode u moru, a prema riječima novog ministra finansija KS Dragana Čičića ovaj sektor mogao bi dobiti konkretnu pomoć.

Smanjenje parafiskalnog nameta bio bi pozitivan pomak, a koji bi ponukao ljude da otvore obrt, kazali su iz Obrtničke komore KS. Međutim, finansijska pomoć je ono čemu se nadaju obrtnici.

Pored toga što je finansijska pomoć koju su obrtnici dobili ispod vrijednosti mjesečnih troškova, problem predstavlja i sporost u isplati tih sredstava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti