Ekonomski pad Srbije ove godine samo 1%

03.10.2020. 13:50 / Izvor: seebiz.eu
Ekonomski pad Srbije ove godine samo 1%

Cilj je da Srbija, uz efikasan nastavak planiranih projekata, nema pad BDP u ovoj godini.

Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije (NBS) revidirali su svoje procjene bruto domaćeg proizvoda za cijelu 2020. godinu na minus jedan odsto, rečeno je juče na sjednici Savjeta za koordinaciju aktivnosti i mjera za rast BDP, kojem je predsjedavala premijerka Srbije Ana Brnabić.

U avgustu su rezultati bili bolji od očekivanih uprkos pandemiji izazvanom korana virusom i Srbija je zabilježila značajan rast industrije od 4,2 odsto, a i rezultati u poljoprivrednom sektoru bolji su od očekivanih, navodi se u saopštenju.

Tržište rada nastavilo je stabilan rast, tako da je broj zaposlenih u avgustu bio veći za 1,8 odsto u odnosu na avgust prošle godine.

U saopštenju se dodaje da je, uprkos očekivanom padu broja stranih turista koji su posjetili Srbiju, zabilježen rast u sektoru turizma kod broja domaćih turista, sa više od 25 odsto, pa su zato revidirane procjene rasta BDP na celu godinu na minus jedan odsto.

Vlada Srbije, zajedno za predsjednikom Srbije, nastavlja da realizuje sve projekte koji, uprkos pandemiji, nisu prekidani, navedeno je u saopštenju.

S obzirom na pozitivan trend i brz oporavak privrede, cilj je da Srbija, uz efikasan nastavak planiranih projekata, nema pad BDP u ovoj godini, što bi, kako je ocjenjeno, bio istorijski rezultat i vjerovatno najbolji ekonomski rezultat u Evropi.

"Cilj je da Srbija bude među vodećim zemljama i ekonomijama u Evropi po privrednom rastu u 2020. godini, a na dobrom putu smo putu", istakla je Brnabić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti