Erginay: Prioritet je stvoriti tržište za proizvode iz BiH u Turskoj

02.07.2015. 10:30 / Izvor: Akta.ba
Erginay: Prioritet je stvoriti tržište za proizvode iz BiH u Turskoj

Obim trgovine BiH i Turske narastao na oko pola milijarde dolara. Ekonomski odnosi dvije zemlje stalno traže mogućnosti za proširenje, diverzifikaciju i intenziviranje.

Nakon poplava prošle godine, prioritet Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini bio je pomoći ljudima i mjestima pogođenim katastrofom, a poslije formiranja vlasti Ambasada je fokusirana na daljem razvoju ekonomskih i trgovinskih odnosa sa BiH, privlačenja investicija, te pomoći našoj zemlji u procesu reformi u pravcu pridruživanja evropskim i evroatlantskim institucijama, izjavio je za Poslovni portal Akta.ba ambasador Repubike Turske u BiH Cihad Erginay.

Ocijenio je da je potrebna stabilnost i kontinuitet na svim nivoima vlasti da bi ovi napori uspjeli.

Spomenuo je da je Ambasada Republike Turske u BiH uvijek imala posebno i privilegovano mjesto u Sarajevu.

"Nova zgrada Ambasade simbol je naših intenzivnih i odličnih odnosa. Turska je u bliskoj saradnji sa vladama na svim nivoima u okviru svojih stalnih dobrih odnosa. Imamo duboke istorijske i kulturne veze, a postoji i velika zajednica u Turskoj sa Balkana porijekla, uglavnom iz BiH", zaključio je Erginay.

Dodao je da je, na osnovu ovih temelja, Turska jedan od najistaknutijih partnera za BiH.

Promocija kulturnih veza

Podcrtao je da je sretan zbog vrlo dobrih odnosa sa svim segmentima političkog spektra u BiH.

"Mi smo spremni za rad sa svim zainteresiranim kako bi pomogli u procesu reformih kako bi se krenulo naprijed i za unaprijeđenje saradnje među svim političkim akterima. Vjerujemo da je to od ključne važnosti za budućnost i dobrobit svih građana ove zemlje", rekao je turski ambasador.

Govoreći o aktivnostima, Erginay je rekao, da pored ekonomskih, Ambasada Republike Turske radi mnogo na promociji kulturnih i obrazovnih veza.

"Ponosni smo da su naši umjetnici učestvovali i osvojili nagradu za najbolji film i najbolju mušku ulogu na Sarajevo Film Festivalu prošle godine. Učestvujemo na mnogim domaćim izložbama i koncertima. Ubrzo ćemo imati jednog od naših najpoznatijih jazz muzičara na festivalu Baščaršijske noći", kazao je Erginay.

Naveo je da osim Ambasade Republike Turske i mnoge turske općine i nevladine organizacije pomažu građanima BiH.

Dva turska investitora među najvećim izvoznicima

Ocijenio je da je ekonomska saradnja dvije zemlje odlična, te da je obim trgovine narastao na oko pola milijarde dolara.

"Prioritet je stvoriti tržište za proizvode iz BiH u Turskoj, što će rezultirati povećanjem proizvodnje i otvorenjem novih poslova. Investicija turske kompanije se povećava iz dana u dan. Turska je među navećim investitorima u BiH uopće, jer je od Daytona do danas investirala oko milijardu eura. Kao rezultat imamo da dva od deset najvećih izvoznika iz BiH su turske investicije", rekao je Erginay.

Poručio je da bilateralni ekonomski odnosi dvije zemlje stalno traže mogućnosti za proširenje, diverzifikaciju i intenziviranje.

Spomenuo je da ekonomskom životu u BiH značajno doprinose aktivnosti TIKA-e, Ziraat Banke BiH, turskih općina i nevladinih organizacija.

"TIKA realizira svoje projekte u BiH od 1995. godine u raznim područjima, kao što su obnova kulturne baštine, poljoprivrednih projekata, razvoja infrastrukture, poboljšanje škola, bolnica, javnih ustanova i nabavku opreme. Do sada je sprovela gotovo 700 projekata u BiH čija je ukupna vrijednost viša od 200 miliona dolara. TIKA će nastaviti svoje napore kao u sanaciji kuća u Maglaju i Sanskom Mostu nakon razornih poplava, a projekat će iznositi dva miliona eura", naveo je turski ambasador.

Dodao je da je Ambasada Republike Turske ohrabruje i pomaže turske privrednike zainteresirane za poslovanje u BiH.

"Ovdje je glavna odgovornost na vlastima u BiH da privuku investitore uspostavljanjem stabilnog, konkurentnog i transparentnog poslovnog okruženja", poručio je Erginay.

Interesantni infrastrukturni projekti u BiH

Prema njegovim riječima, turske kompanije zainteresirane su za učešće u regionalnim infrastrukturnim i saobraćajnim projekatima kroz partnerstvo sa firmama iz BiH.

"Turske kompanije imaju veliko iskustvo i stručnost u građevinarstvu, energetici, infrastrukturi, transportu i rudarstvu. Ove kompanije bile su uspješne i uzorne u projektima implementiranim u BiH do danas. Turske kompanije žele poduzeti daljnje projekte, ne samo u BiH, već kao partner i u regionalnim okvirima", rekao je Erginay.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti