HNK pojačava inspekcijski nadzor angažovanjem nezaposlenih ispektora

10.03.2021. 14:17 / Izvor: Fena
HNK pojačava inspekcijski nadzor angažovanjem nezaposlenih ispektora

Napomenuli su kako taj štab nije nadležan za kontrolu poštivanja epidemioloških mjera te da je to u ingerenciji nadležnih inspekcija i policije.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona razmatra se angažiranje neuposlenih sanitarnih inspektora kao potpore nadležnim općinskim/gradskim inspekcijama pri kontroliranju poštivanja epidemioloških mjera na području tog kantona.

"Na inicijativu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite nadležne inspekcije će pojačati inspekcijski nadzor nad poštivanjem mjera, a razmatrana je i mogućnost da se angažiraju neuposleni sanitarni inspektori kao potpora nadležnim općinskim/gradskim inspekcijama", kazali su Feni iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK.

Napomenuli su kako taj štab nije nadležan za kontrolu poštivanja epidemioloških mjera te da je to u ingerenciji nadležnih inspekcija i policije.

"Rad ugostiteljskih objekata je nešto što je u ingerenciji jedinica lokalne samouprave. Sanitarni inspektori jedinica lokalne samouprave trebaju i moraju vršiti nadzor provedbe mjera koje su na snazi. Tamo gdje unutar jedinice lokalne samouprave određena inspekcijska služba treba asistenciju MUP-a može je i zatražiti. Unutar MUP-a postoji dobra volja da policija asistira kod provođenja bilo koje mjere koju naloži inspekcijska služba", kazao je ranije u srijedu novinarima glasnogovornik Kriznog štaba Pero Pavlović.

Dodao je kako Krizni stožer zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo čini sve kako bi potakao da se jedinice lokalne samouprave maksimalno uključe u nadzor provedbe mjera.

"Niko ne brani jedinici lokalne samouprave, jer ih ima koje nemaju nikako sanitarnog inspektora, da povuku sa Zavoda za zapošljavanje ljude koji imaju završenu školu te naravi i da im daju ovlasti da mogu obavljati spomenute poslove", kazao je Pavlović.

Još jednom je pozvao sve građane na dosljedno poštivanje mjera.

"Pozivamo još jednom da se one mjere koje su na snazi poštuju i pozivamo sve one koji su nadležni da vrše nadzor provedbe spomenutih mjera to čine još snažnije i odgovornije", poručio je Pavlović.

Upitani o ponovnom uvođenju online nastave, iz Kriznog štaba su istakli kako će po potrebi prilagođavati način odvijanja nastave spram procjene epidemiološke situacije.

Dodaju da im Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta dostavlja redovne izvještaje te da Zavod za javno zdravstvo prati epidemiološku situaciju u školama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti