Holandski investitor otvorio pogon u Prijedoru, posao za 50 radnika

20.12.2017. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Holandski investitor otvorio pogon u Prijedoru, posao za 50 radnika

Direktor i vlasnik kompanije "NAPKO" Denis Kornelisen je novinarima izjavio da je u BiH došao 2010.godine i da u Prijedoru namjerava da proširi proizvodnju.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković posjetio je danas novootvoreni pogon  preduzeća za proizvodnju  pločastog namještaja odnosno "boks spring" kreveta "NAPCO" u Brezičanima kod Prijedora. On je nakon obilaska pogona novinarima izjavio da je riječ o holandskoj kompaniji koja je proizvodnju u BiH počela  još 2011.godine  i to u Petrovu  gdje zapošljava preko 400 radnika i danas je najveći izvoznik u toj opštini.

"Pogon u Prijedoru je dio planskog proširenja proizvodnje i već je posao dobilo 50 radnika, a plan im je da prime još oko 250 radnika u budućem razvojnom ciklusu budući da je roba koju proizvode jako tražena i dnevno odavde ode šlepe robe na evropsko tržište", rekao je Đaković.

On je dodao da gradska uprava podržava sve, pa i ovog investitora koji zapošljava i ima korektan odnos prema radnicima te da će u slučaju ovog investitora pokušati da pomognu oko snižavanja cijene zakupnine poslovnog prostora gdje je pogon smješten.

Direktor i vlasnik kompanije "NAPCO" Denis Kornelisen je novinarima izjavio da je u BiH došao 2010.godine i da u Prijedoru namjerava da proširi proizvodnju i primi novu kvalifikovanu radnu snagu.

"U Prijedor sam došao zbog povoljne poslovne klime i u  planu nam je da proizvodimo tri šlepera robe dnevno  na tržište Holandije, Njemačke i Austrije i rok za  realizaciju ove poslovne ideje je najkasnije juli iduće godine", rekao je Kornelisen.

Direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj "PREDA-PD" Mišo Reljić je potvrdio da je ovo 16. strani investitor koji je otvorio proizvodni pogon na području Prijedora.

"Jako nam je značajno da ovakve fabrike dolaze, pogotovo ova koja radi u drvnom sektoru  i zaposliće 300 radnika, koliko sva ostala preduzeća u ovom sektoru zapošljavaju", rekao je Reljić.

On je dodao i da "PREDA-PD" radi na dovođenju fabrike peleta koja bi zaposlila oko 50 radnika, kao i jedne fabrike u metalskom sektoru sa planom zapošljavanja još oko 300 radnika.

"Ono što je najvažnije je da smo mi prestali da pričamo da imamo jeftinu radnu snagu jer smo od 2014.godine pokrenuli čitav niz aktivnosti i procesa koji su  vezani za obrazovni sistem i uložili smo oko milion KM uz pomoć donatora za  opremanje kabineta za obuku radnika tako da  možemo govoriti samo o dobro obučenoj radnoj snazi koja se nudi investitorima u Prijedoru", rekao je Reljić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti