Iz Prijedora otišlo pola planirane rude - osigurani kupci za isporuku 1,2 mil tona u ovoj godini

03.03.2009. 13:50 / Izvor: Nezavisne novine
Iz Prijedora otišlo pola planirane rude - osigurani kupci za isporuku 1,2 mil tona u ovoj godini

Rudnici "ArcelorMittal Prijedor" od početka godine otpremili su tek polovinu od planiranih 80.000 tona koncentrata željezne rude.

Transport prema željezarama matične kompanije "ArcelorMittal" u Češkoj, Poljskoj i Rumuniji još nije počeo, jer su "Hrvatske željeznice" tražile povećanje cijena transporta od 25 do 35 odsto.

Direktor preduzeća Mladen Jelača rekao je da ovakve cijene transporta nisu prihvatljive u postojećim uslovima, jer željezare ne mogu prihvatiti povećanje cijena rude.

``Mi smo ostali na istim cijenama, što nam omogućava da ove godine plasiramo oko 500.000 tona rude u željezare `ArcelorMittala`", kazao je Jelača.

On je naveo da preduzeće pokušava posredstvom resornih ministarstava u RS, Savjeta ministara i "Željeznica RS", riješti nastalu situaciju.

``Načelna podrška postoji, ali mi od toga nemamo ništa, jer posljedice problema zbog kojeg mi stojimo mogu osjetiti i drugi. U vremenu kada privreda posrće, svakako treba imati puno sluha za preduzeća i kompanije koje mogu uspješno raditi", naglasio je Jelača.

On je dodao da prijedorski rudnici snabdijevaju željezare unutar kompanije ``ArcelorMittala``, što im daje poziciju da budu manje izloženi recesiji.

"Problem recesije je što danas mnogi ne mogu prodati robu, a mi možemo, jer imamo kupce kojima možemo ove godine isporučiti oko 1,2 miliona tona rude``, istakao je Jelača.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti