Jablanica privlači investitore: Za nova radna mjesta, hala bez naknade

11.12.2020. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Jablanica privlači investitore: Za nova radna mjesta, hala bez naknade

Općina Jablanica daje odlične uslove za poslovanje i olakšice investitorima.

U cilju stvaranja uslova za novo investiranje i otvaranje novih radnih mjesta, u općini Jablanica, izvedeni su značajni radovi na izgradnji i opremanju poslovne zone Unis - Gornja Kolonija.

Izgrađene su dvije poslovne hale sa kompletnom pratećom infrastrukturom. Kako bi privukla investitore nadležni organi odlučili su za potez koji je naišao na oduševljenje poslovne zajednice.

Naime, potencijalni investitori koji zaposle minimalno 50 ljudi iz Jablanice dobijaju besplatno na korištenje višenamjensku halu u poslovnoj zoni na čak 10 godina, saznaje Akta.ba.

Ovu informaciju potvrdio je za naš portal Edin Goran, direktor kompanije Hasky Sport, u vlasništvu "Absolute Group" d.o.o. Travnik, koja je u februaru ove godine najavila pokretanje proizvodnje u ovom dijelu Hercegovine i potpisala ugovor o korištenju poslovnog objekta - višenamjenska hala (1.720,60m2), u Poslovnoj zoni Unis - Gornja kolonija.

"Tačno je, s tim da mi imamo plan zaposliti oko 200 radnika. Iako je pandemija koronavirusa usporila sve planove našeg partnera iz Njemačke, u dogledno vrijeme planiramo realizovati preduslove koje smo naveli u ugovoru. Tako ćemo u prvoj fazi ćemo zaposliti 30-50 radnika koji će raditi na proizvodnji sportske opreme Number1", izjavio je Goran.

Amela Muratović, pomoćnik općinskog načelnika Jablanice i rukovodilac Službe za lokalni ekonomski razvoj i investicije, finansije i trezor pojasnila nam je detalje ugovora koji je Općina Jablanica potpisala sa navedenim kompanijama.

"Ugovor je zaključen na 10 godina, a poslovna hala je data korisniku bez naknade uz obavezu investicionih ulaganja u predmetni poslovni objekat cca. 700.000,00 KM i obavezu zapošljavanja u prvoj godini obavljanja djelatnosti 50 radnika, a u naredne dvije godine još dodatnih 100 radnika", kazala je Muratović.

Poslovni objekat će se koristiti za djelatnost proizvodnje i prodaje tekstila i drugih srodnih djelatnosti.

"Obzirom da Općina Jablanica završava još jednu višenamjensku halu u Poslovnoj zoni Unis - Gornja kolonija, te da je imala već nekoliko razgovora sa potencijalnim investitorima, način i uslove korištenja iste će odrediti Općinsko vijeće Jablanica ili će biti objavljen Javni poziv nakon čega će se donijeti konačna odluka o načinu korištenja iste", istakla je ona.

Realizacijom najveće investicije u poslovnoj zoni Unis-Gornja kolonija, stvaraju se uslovi za povoljniji poslovni ambijent, privlačenje potencijalnih investitora i otvarenje novih radnih mjesta te novog zapošljavanja u općini Jablanica.

Inače, Općina Jablanica je nositelj BFC SEE certifikata - općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi, a način poslovanja, pogodnosti za poslovanje i olakšice koje pruža Općina Jablanica potencijalnim investitorima nalaze se na web stranici općine - INFO CENTAR ZA INVESTITORE.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti