Kada će biti uklonjen otpad iz Tuzlanskog HAK-a?

10.03.2021. 09:06 / Izvor: BHRT
Kada će biti uklonjen otpad iz Tuzlanskog HAK-a?

Kako je za BHRT potvrdio resorni ministar, uklonjene su bačve sa živom koje su ostale nakon gašenja kompleksa postrojenja nekadašnjeg hemijskog giganta.

Kako je za BHRT potvrdio resorni ministar, uklonjene su bačve sa živom koje su ostale nakon gašenja kompleksa postrojenja nekadašnjeg hemijskog giganta. No, još na hiljade tona visokotoksičnog hemijskog otpada nije na propisan način odloženo. Sumnja se da još ima najmanje hiljadu tona kruksa, te hlor i visokozapaljivi gas.

"Sve su to zapaljive, otrovne i eksplozivne materije. Vlasnik Organika BH, odnosno Organika Poljska je sve to ostavila bez nadzora stručnih osoba", kazao je bivši radnik "Poliolhema" Sakib Kopić.

"Ako budemo šutili i dalje na ovo stanje, ta biološka bomba ako se bude aktivirala kao što je već jednom bio slučaj kada je bila pod kontrolom svih organa vlasti i države i desio se incident kada su građani Tuzle morali bježati bukvalno od HAK-a, ako sada se aktivira onda možemo biti svi u opasnosti koja može imati nesagledive posljedice", istakao je pravnik Mirnes Ajanović.

Vlasnik, odnosno firma Organika BH, je dobila još prije devet godina nalog za uklanjanje. No, sve je ostalo na tome.

"Ono što nam ostaje, odvoz faktički tog otpada u zemlje koje imaju deponije za opasni otpad, pošto mi nemamo nijednu. Recimo Njemačka. Ono što mi je predloženo i čini mi se kao dobra ideja je da kontaktiramo kolege u Njemačkoj", naveo je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša TK Zvjezdan Karadžan.

Oni, su kaže, ministar, zainteresovani. Postoji mogućnost i apliciranja na češki fond kako bi se onečistilo zagađeno zemljište, ali ako vlasnik bude sarađivao, a do sada to, dodaje, nije bila praksa.

"Ovdje institucije sistema ne rade svoj posao, ovdje država treba pokazati zube", kazao je Kopić.

"Havarija može da se sad desi. To je strašan pritisak pod kojem mi živimo. Nama truju djecu. Ne samo što smo mi zatrovani, nama su generacije zatrovane, nama je budućnost već zatrovana", istakao je profesor na Univerzitetu u Tuzli Damir Aresenijević.

Kontaktirali smo i gradonačelnika Tuzle koji nam je kazao da Grad nije nadležan, ali su godinama upućivali zahtjeve prema višim nivoima vlasti.

Fotografija: CIN

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti