Konkretna tehnička podrška investitorima iz dijaspore

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Konkretna tehnička podrška investitorima iz dijaspore

18.03.2016. 09:07 / Izvor: Akta.ba

Tokom razgovora sa Ruzmirom Tihić-Kadrić, pomoćnicom ministrice za iseljeništvo Salih Musić, predstavnik udruženja Bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva (Bosnian-American Friendship Association – BAFA) prezentirao je aktivnosti BAFA i “Restart” projekta koji pruža konkretnu tehničku podršku investitorima iz dijaspore.

Istaknuo je da Restart.ba funkcionira kao poslovna ambasada za bh.dijasporu, bh. poduzetnike i strane investitore, rješavajući njihove poslovne zahtjeve, olakšavajući proces investiranja iz dijaspore kao i spajanje lokalne poslovne zajednice sa našim ljudima koji žive izvan zemlje.

Za kompanije ili pojedince koji nemaju vremena koje mogu provesti u Bosni i Hercegovini da registruju svoju firmu, ne poznaju zakonsku legislativu i birokratski aparat, te ne znaju kako naći kvalitetne i vrijedne ljude, Restart.ba nudi rješenje po sistemu “ključ u ruke”, kazao je on.

Dodaje da  to uključuje kompletnu administrativnu registraciju firme u Općinskom sudu, pronalazak adekvatnog ureda i zakup istog, konsalting za angažman adekvatnog računovođe i pravnika, kako bi poslovali po bh. zakonima, konsalting za izbor voditelja ureda i osoblja koje će raditi za pomenute kompanije, te konsalting za kreiranje odrzivih poslovnih procesa. Misija Restart.ba je doprinos održivom razvoju bh ekonomije.

Partneri projekta su Švicarska razvojna agencija (SDC), SEEBA, Market Makers, HUB 387 i “Macedonia 2025”.

BAFA je osnovana 2011. godine,  a 2014. godine registrovana je kao udruženje i u BiH. Misija Udruženja bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva je davanje doprinosa jačanju ljudskog i socijalnog kapitala putem promocije volonterizma, različitosti i odgovornosti.

Sektor za iseljeništvo nastaviće dijeliti sve informacije kojima raspolaže sa BAFA i svim drugim organizacijama civilnog društva u BiH i dijaspori koje pružaju bilo koju vrstu podrške učešću bh. dijaspore u sveukupnom razvoju BiH.

Više informacija o “Restart “ projektu na www.restart.ba, a o Udruženju bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva (BAFA) na Facebook profilu te organizacije https://www.facebook.com/pages/Bosnian-American-Friendship-Association/159352634122032

Ukoliko se želite uključiti i podržati projekt, kontaktirajte ih putem e-maila office@restart.ba

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti