Kopaće boksit u Sanskom Mostu

29.01.2018. 07:48 / Izvor: Nezavisne novine
Kopaće boksit u Sanskom Mostu

Preduzeće "Marčeta impex" iz Bijeljine dobilo je koncesiju za eksploataciju rude boksita na lokalitetu Oštrelj.

Preduzeće "Marčeta impex" iz Bijeljine dobilo je koncesiju za eksploataciju rude boksita na lokalitetu Oštrelj, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Lušci Palanke, općina Sanski Most, i uskoro se očekuje zaključenje koncesionog ugovora s tom firmom.

Prema riječima Samira Sedića, ministra privrede u Vladi USK, ovo preduzeće ima radnu jedinicu u susjednoj Bosanskoj Krupi, gdje su i vlasnici određenih nekretnina, a radi se o firmi koja je, između ostalog, registrovana i za rudarstvo.

Prema njegovim riječima, koncesija se odnosi na zemljište čija površina iznosi ukupno 29 hektara i izdaje se na period od 20 godina.

"Konkretno, visina koncesije koja se ugovorom zaključuje na pomenuti period iznosi nešto više od milion maraka, a pokretanjem proizvodnje očekuje se otvaranje 22 nova radna mjesta. Koncesionar se obavezuje da će na godišnjem nivou proizvoditi i plasirati crveni boksit u količini od 20.000 tona, a da će u slučaju smanjene godišnje proizvodnje biti dužan plaćati koncesionu naknadu na navedenu količinu", rekao je Sedić.

Također, zanimljivo je kako se u toku ove godine na još jednom lokalitetu u općini Sanski Most planira započeti eksploatacija boksita i radi se o selu Bojište.

Prema riječima načelnika općine Sanski Most Farisa Hasanbegovića, radi se o ozbiljnim investicijama zahvaljujući kojima bi ova općina uskoro mogla postati jedan od lidera kada se radi o eksploataciji boksita.

"Pokretanje proizvodnje rude boksita ekonomski će oživjeti čitav ovaj kraj, a imaće i veliki značaj za samu općinu, konkretno kroz prihode od koncesija", rekao je Hasanbegović.

Preliminarna istraživanja provedena prije nekoliko decenija pokazala su kako planinska oblast planine Grmeč, u trokutu između Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca i Sanskog Mosta, krije bogata ležišta crvenog boksita koji se smatra najkvalitetnijom rudom za proizvodnju i obogaćivanje aluminijuma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti