Mladi su naš najznačajniji resurs

06.04.2019. 09:32 / Izvor: Akta.ba
Mladi su naš najznačajniji resurs

Mladi su opredijeljeni za vođenje politike na način da ona vodi prosperitetu, ekonomiji, a da se u pozadinu stavljaju pitanja koja dovode do sukoba.

"Mladi su odavno trebali biti pitanje državnog vrha, jer šteta koju trpimo zbog odlaska mladih je nenadoknadiva. Moramo kreirati uslove u Bosni i Hercegovini koji će ih zadržati ovdje", poručio je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije tokom razgovora sa mladim političarima i političarkama iz cijele Bosne i Hercegovine.

Susret Izetbegovića, predsjednika Stranke demokratske akcije sa mladima organizovan je u okviru obuke „Uči, misli i djeluj!“ za omladinske političke lidere/ice (UMiDp) koju realizuje Institut za razvoj mladih KULT.

Mladi su se interesovali za pitanja ulaska BiH u NATO, načine prevazilaženja trenutnih kriza u zemlji, ali su razgovarali i o značaju učešća mladih u političkim procesima i načinima unaprjeđenja društva u cijelosti.

Mladi su opredijeljeni za vođenje politike na način da ona vodi prosperitetu, ekonomiji, a da se u pozadinu stavljaju pitanja koja dovode do sukoba. Mladi se opredjeljuju za politiku jer se politika njih samih tiče. Smatraju da su dosta vladali stariji ljudi, jednostavno žele svoju šansu, žele unijeti svježinu u politiku i neke nove vrijednosti" – istakao je Jasmin Bešić, direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

UMiDp obuku pohađaju politički lideri i liderice iz dvanaest političkih stanaka iz Bosne i Hercegovine, a cilj je motivisati mlade političare da aktivnim zalaganjem, lobiranjem kod vlasti, rješavaju neke od problema ove populacije u svojoj lokalnoj zajednici i na taj način daju primjer mladim ljudima i političarima, koliko je važna politička participacija i aktivno djelovanje.

Riječ je o drugoj generaciji polaznika/ca obuke, o 22 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, koji imaju od 18 do 30 godina i motivirani su za izgradnju političke karijere, te angažman na unaprjeđenju položaja mladih u BiH.

Institut ovom inicijativom želi staviti mlade u fokus i politiku prikazati kao konkretnu disciplinu, koja svojom provedbom donosi korist mladim ljudima u svakodnevnom životu.

Polaznici/e tokom obuke uče i o ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i demokratskim procesima za unaprjeđenje pozicije mladih kroz razvoj jasnih strategija i vođenje uspješnih zagovaračkih kampanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti