Objavljen poziv za koncesiju: Sanski Most očekuje 50.000 tona boksita

27.05.2019. 14:15 / Izvor: Akta.ba
Objavljen poziv za koncesiju: Sanski Most očekuje 50.000 tona boksita

Kako se navodi u pozivu, vrijeme na koje se koncesija dodjeljuje je na period od 15 (petnest) godina.

Nakon što je Općinsko vijeće u Sanskom Mostu dalo zeleno svjetlo za pokretanje postupka dodjele koncesije za eksploataciju boksita na lokalitetu Vojničko polje, kod sela Bojište, Ministarstvo privrede USK danas je objavilo javni poziv za dodjelu koncesije, saznaje Akta.ba.

Kako se navodi u pozivu, vrijeme na koje se koncesija dodjeljuje je na period od 15 (petnest) godina.

Početak korištenja koncesije smatrat će se dan pravosnažnosti rješenja kojim se odobrava izvođenje radova prema rudarskom projektu, a najduže dvije godine dana od dana potpisivanja Ugovora o koncesiji.

Koncesija prestaje nakon isteka roka od petnest godina od dana početka koncesije.

Koncesionar će imati mogućnost realizovati projekat, zasnovan na predmetu koncesije a to je eksploatacija crvenog boksita. Također,  koncesionar se obavezuje da će proizvoditi i plasirati crvenog boksita najmanje 5.000 tona godišnje.

U slučaju smanjene godišnje proizvodnje i plasmana crvenog boksita ispod 5.000 tona Koncesionar je dužan platiti koncesionu naknadu na količinu 5.000 tona.

Pravo učešća na ovom javnom pozivuimaju domaća i strana pravna lica koja su registrovala firmu u Bosni i Hercegovini i imaju registrovanu djelatnost eksploatacije mineralnih sirovina.

Rok za podnošenje ponuda je 15 dana od dana objave u Službenim novinama Federacoje BiH.

Inače, selo Bojište nalazi se u blizini mjesta Lušci Palanka, između Sanskog Mosta i Bosanske Krupe.

Na tom području su Rudnici boksita – Jajce u protekle dvije godine proveli istraživanja koja su pokazala prisustvo velikih nalazišta ove rude, te da je kvalitet rude na zadovoljavajućem nivou.

Procijenjeno je kako bi proizvodnja na godišnjem nivou mogla iznositi oko 50.000 tona visokokvalitetnog boksita.

Lokalne vlasti se nadaju kako će pokretanje eksploatacije boksita ekonomski oživjeti ovaj kraj gdje žive isključivo povratnici srpske nacionalnosti i dovesti do otvaranja novih radnih mjesta.

Preliminarna istraživanja provedena prije nekoliko decenija pokazala su kako planinska oblast planine Grmeč, u trokutu između Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca i Sanskog Mosta, krije bogata ležišta crvenog boksita koji se smatra najkvalitetnijom rudom za proizvodnju i obogaćivanje aluminijuma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti