Postignut dogovor sa četiri farmaceutske kuće o isporučivanju lijekova po referalnim cijenama

18.07.2007. 14:07 / Izvor: Dnevni Avaz
Postignut dogovor sa četiri farmaceutske kuće o isporučivanju lijekova po referalnim cijenama

Ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo Mustafa Cuplov ocijenio je vrlo uspješnim sastanak s predstavnicima 12 farmaceutskih kuća koji je organizovan 17. jula 2007. godine povodom tzv. vještačke nestašice određenih lijekova u KS. Vještačka nestašica nastala je nakon što su u KS 01. juna 2007. primijenjene referalne cijene lijekova s esencijalne liste koje je donijelo Ministarstvo zdravstva FBiH. Pojedini proizvođači nisu mogli prihvatiti te cijene, smatrajući ih preniskim. Tako se desilo da lijekova ima i da se mogu kupiti u apotekama, ali ne i dobiti besplatno ili uz participaciju na recept.

Ipak, na sastanku, kaže Cuplov, riješen je problem sa spornim lijekovima koje proizvode "Abbot", "Lek", "H. La Roche" i "Aventis". Predstavnici tih firmi pristali su lijekove isporučivati po referalnim cijenama, što znači da će ih pacijenti ponovo moći dobiti na recept. "I "Pliva" skoro da može garantovati da će ispoštovati referalne cijene, ali se ipak moraju konsultirati s matičnom kućom. S ostalim proizvođačima dogovorili smo se da će se u roku od sedam dana izjasniti da li mogu prihvatiti nove cijene" kaže Cuplov.

Dodaje da je trenutno najozbiljniji problem lijek "sortis", jer iz kompanije "Pfizer" tvrde da je ponuđena referalna cijena niža od proizvodne. On kaže da su svi proizvođači iskazali nezadovoljstvo načinom na koji su donesene referalne cijene. "Ipak, nakon dvosatnih razgovora i uz moj jasan stav da neću dozvoliti da pacijenti imaju problem, došli smo do nekog dogovora i sastanak je bio uspješan" kazao je Cuplov.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti